Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Luskavica

Default avatar
Spoštovani g.doktor !

Prosila bi vas za vaše mnenje.

Stvar je namreč taka. Hčerka je sedaj stara 20. Nekako pri šestih letih se ji je pojavila luskavica, najprej v blagi obliki na komolcih, okrog 15.leta pa se je razširila v predel kolen, stopal, na hrbtno stran dlani, močno pa tudi na lasišču, nekoliko manj je izražena pa po telesu. Dvakrat je bila tudi hospitalizirana za približno 10 dni (leta 1998 in lansko leto). Stanje se je po hospitalizaciji nekoliko izboljšalo. Do sedaj je hodila na redne kontrole k dermatologu (enkrat na leto), kjer ji je lečeča zdravnica pisala tudi razne kreme glede na stanje luskavice. Pri zadnjem pregledu prejšnji teden pa ji dermatolog dejal, da ni več nobene potrebe da bi še hodila na te kontrolne preglede (žarišča so ostala), in da naj ji mazila piše kar njena osebna zdravnica. Ne vem , morda nimam prav, ampak zdi se mi, da to ni bila najbolj umestna poteza tega zdravnika. Dermatologi so vendarle specializirani za kožne bolezni, to je njihovo področje, sledijo razvoju novih zdravil, metod pri blažitvi oziroma zdravljenju luskavice. Osebna zdravnica ji že lahko piše mazila, a po priporočilu dermatologa. Ne vem, morda pa razmišljam napačno. Naj povem še to, da je celoten pregled po besedah hčerke trajal vsega tri minute.

V kratkih besedah sem vam opisala stanje, zanima pa me, kako vi obravnavate paciente z luskavico oziroma kakšno je vaše mnenje, kako bi bilo treba obravnavati paciente z luskavico? Ali bi bilo dobro, da bi hčerka vsaj enkrat na leto pač obiskala pa katero izmed samoplačniških dermatoloških ambulant? Ali ima pravico tudi do zdraviliškega zdravljenja in kdo ji to lahko predlaga-ali je to njena osebna zdravnica?


Spoštovani g.doktor, za vaše odgovore se vam vnaprej lepo zahvaljujem in vam želim lep dan.


Senja
Default avatar
Spoštovani!

Bolnika z luskavico lahko od začetka do konca vodi osebni zdravnik, a večina bolnikov ali svojcev pritiska na zdravnike, da pridejo do dermatologa. Dermatolog je klinični specialist in pri bolniku v relativno stabilnem stanju pri znani diagnozi nima kaj pametnega početi, zato tudi posvet ni bil daljši od treh minut. Luskavica je kronična bolezen, ki poteka v zagonih. Predvsem je potrebno poskrbeti za pridobitev strategij obvaldovanja stresa, izogibanje sprožilnim dejavnikom poslabašanja (ki jih razen alkoholizma vsak naštudira sam). Zdravila so poznana vsem zdravnikom. V primeru poslabšanja pa bo še vedno lahko stopila po nasvet do dermatologa, a za prianje receptov to res ni potrebno.

Bolniki z luskavico imajo pravico do zdravljenja v zdravilišču Moravske Toplice, kjer se specilaizirano ukvarjajo s tem na dve leti, če gre za poslabšanje, pa tudi kot t.i. obnovitvena rehabilitacija. Mnogi zahajajo tudi na Lošinj, kjer je izjemno ugodna klima (UV) za zdravljenje luskavice. Preseneča me, da vam v vseh teh letih tega niso pvedali, saj ste bili pod okriljem dermatologov, pediatrov in šolskih zdravnikov.

Glede na to, da je že odrasla ženska, naj se vključi v društvo psoriatikov:

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Default avatar
Spoštovani!

Tudi sama imam težave z luskavico. Poleti mi dobro dene sončenje, zato sprašujem, kaj menite o sončenju v solariju: Bo učinek enak ali obraten? Naj poskusim ali raje ne?

Hvala za odgovor,
Meta J.
Default avatar
Spoštovani g.doktor !

Zahvaljujem se vam za izčrpen odgovor. Glede zdraviliškega zdravljenja vam nisem napisala, da je ji lečeča dermatologinja nekje v marcu ali aprilu 2001 napisala priporočilo za zdravljenje v Moravskih toplicah, vendar je hčerka dobila odobreno zdravljenje (ne vem točno od katere institucije) za 3 tedne na Debelem Rtiču.Zanima pa me še, kdo je kompetenten, da hčerko pošlje v zdraviilišče (letos ji po vaših navedbah zopet pripada)? Njena osebna zdravnica ji je namreč dejala, da ji mora predlog napisati dermatolog. Kako pa je s tem ?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Senja
Default avatar
Spoštovani!

Na Debeli rtič sem pozabil, kar je tudi ugodno. Pred,log za zdravilišče napiše njen osebni zdravnik, odobri pa imenovani zdravnik - prej zdravniška komisija ZZZS.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Default avatar
Spoštovani!

Pomembno je, katere UV žarke seva. Ugodnejši učinek imajo valovne dolžine med 305 in 325 nm. Verjetno bi moralo tudi sončenje v solariju imeti določen pozitiven učinek. Poznani so tudi postopki obsevanja bolnikov z PUVA ali SUB metodami z UV žarki, tj. dela spektra UV žarkov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj