Duševno zdravje

Odgovarjajo: Bernarda Dajčman, dipl. soc. del. • Špela Sečnik, delovna terapevtka

socialna fobija in avtogeni trening

Default avatar

TINA

Pozdravljeni!
Muči me depresija,sramežljivost,tesnoba,predvsem pa strah pred ljudmi(govor,pogovor,nastop....).Sem tudi premalo samozavestna,a mislim da je stvar prav v strahu pred fleki,saj me ti ovirajo pred govorom(čeprav se mi zdi,da fleke povzroča strah oz.tesnoba,nevem,trema?)No depresijo sem si nekoliko olajšala s kapsulami Aktivin-h,ki sem jih kupila na Hrvaškem(pijem jih že dobra 2 tedna in se počutim boljše,nisem več pojokava in ne gledam črno na življenje,pa tudi na samomor ne pomišljam već)Zdaj me muči predvsem socialna fobija.Težava je predvsem v tem,ker se kaže navzven-postanem vsa flekasta po obrazu,vratu,ramah in dekolteju,videti je grozno.To me še bolj pripravlja do tega,da se izogibam družbi.Moje težave izgledajo tako:sedem v avto in zaradi nekega straha,malo pripomore tudi vročina,postanem vsa flekasta,zaradi tega se izogibam ljudem.Ker bi rada to poskusila odpraviti brez pomoči psihiatra,vas prosim za pomoč.Ali obstajajo kakšna zelišča ali tbl.brez recepta in ali se da to odpraviti s kakšnim avtogenim treningom in kaj priporočate?
Doma imam že knjige:Kdaj se bo meni nasmehnila sreča,Čar samozavesti,Kako smo lahko srečni in zadovoljni,a mi te knjige nekako niso pomagale.V vašem forumu sem pa že zasledila o Lindrmannu in sprostitev v stiski,a knjige ne dobim nikjer,rada bi jo pa kupila,če je avtogeni trening seveda primeren za moje težave.Med iskanjem sem našla knjigo:Vladimir Gruden-Avtogeni trening.Zdaj pa vas prosim za vaš nasvet,katerega bom zelo zadovoljna.
Zelo bi bila rada bolj družabna in več v družbi,a se je žal izogibam zaradi zg.navedenih razlogov.
Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

tanja in bogdan

Draga Tina!

Pravilno ste ugotovili, da imate težave zaradi motnje, ki se strokovno imenuje socialna fobija. Zanjo so značilni simptomi, ki jih opisujete: tesnobnost, zardevanje, težave pri komuniciranju, negativne misli o sebi itd. Pomanjkanje samozavesti, neprijetne izkušnje iz preteklosti, občutki manjvrednosti ter slabe socialne spretnosti so lahko vzrok za nastanek tovrstnih težav. Socialna fobija lahko vodi k drugim težavam, med katere sodi tudi depresija.

Težave se dajo odpraviti s psihološkim zdravljenjem, v nekaterih primerih pa je potrebna še ustrezna kombinacija zdravil (antidepresivov in anksiolitikov). Najboljši rezultati se kažejo pri vedenjskih metodah zdravljenja (terapija spremenjenega obnašanja), ki temeljijo na postopnem izpostavljanju situacijam, ki povzročajo strah. Korak za korakom se oseba najprej uči, kako se sprostiti in kontrolirati telesne reakcije na strah, zatem pa si v mislih predstavlja situacije, ki se jih boji. Na koncu se je oseba pripravljena soočiti z realnimi situacijami, seveda najprej s tistimi, ki so povzročale manjše reakcije. Druga metoda je metoda preplavljanja s strahom. Temelji na takojšnjem in neposrednem izpostavljanju situacijam, ki se jih oseba najbolj boji. V takšni fobični situaciji se nahaja dokler ne pride do opaznega znižanja reakcije na strah. Kognitivno vedenjska terapijo pa tem tehnikam doda še kognitivno (spoznavno) komponento, saj temelji na preoblikovanju napačnega in škodljivega vzorca mišljenja.

Veliko izmed tega lahko storite sami. Upoštevajte zgoraj opisane metode ter se skušajte na vam najustreznejši način soočiti s situacijami, ki povzročajo vaše težave. Ne bežite pred njimi, saj bo strah s tem samo še rasel. Ne obremenjujte se z zardevanjem oz. »fleki«. Raje poiščite svoje pozitivne lastnosti, jih zapišite na list in v obliki afirmacij ponavljajte tekom dneva. Pomagajte si z različnimi sprostitvenimi tehnikami, kot so npr. dihalne vaje. Toplo vam priporočava tudi avtogeni trening, ki omogoča dvig samozavesti in samozaupanja. Pomagal vam bo, da boste sproščeni tudi takrat, ko se boste znašli v neprijetni situaciji. Ne dvomiva, da boste postopoma odpravili razloge, ki vas ovirajo na poti do sreče.

Lep pozdrav,
Tanja in Bogdan

Moderatorji

Bernarda Dajčman , dipl. soc. del.
bernardadajcman
Špela Sečnik , delovna terapevtka
Špela Sečnik