Med.Over.Net

Duševno zdravje

Odgovarjajo: Bernarda Dajčman, dipl. soc. del. • Špela Sečnik, delovna terapevtka

izguba premoženja

Default avatar

Mirko

pozdrav

Kako se sprijazniti z izgubo vsega svojega denarja?

hvala, pozdrav
Default avatar

tanja in bogdan

Lep pozdrav tudi vam!

Vsaka izguba boli in z vsako se je težko sprijazniti. Ostane namreč nekakšna praznina, ki jo skušamo na različne načine zapolniti. Po prvotnem šoku, si vedno sledita še fazi obtoževanja in razočaranja. Tako je potrebno kar nekaj časa, da se lahko z izgubo sprijaznimo. Podobno velja tudi za vaš primer, čeprav izgubo premoženja ni vmesno primerjati npr. s smrtjo partnerja.

Na žalost niste navedli vzroka, zaradi katerega ste ob ves denar. Vzrok je pomemben, saj ni vseeno, če ste denar preprosto zapravili, ga naložili v neuspelo investicijo ali pa vam je bil odvzet na nelegalen način. Če je krivda zaradi morebitne napake na vaši strani, si tega ne očitajte. Skušajte to sprejeti kot izkušnjo, ki vas je drago stala. Očitali si boste lahko, če se iz tega ne boste kaj naučili in boste v prihodnosti napako ponovili. Ne veva tudi, če ste zaposleni oz. imate stalen vir dohodkov, saj je v tem primeru izhod iz situacije bistveno drugačen, kot v nasprotnem primeru.

Kakorkoli že, ne razmišljajte toliko o tem, kar se je zgodilo in skušajte razmišljati še o drugih stvareh, predvsem tistih, za katere ne potrebujete denarja. Pomislite nase in na tisto, kar kljub temu še vedno imate (zdravje, prijatelje, otroke, partnerja, sorodnike, hobije…). Nikakor ne skušajte svojega razočaranja, žalosti ali besa utopiti v alkoholu ali na kakšnem drug škodljiv način. Veliko se pogovarjajte in berite knjige avtorjev, ki so se rešili iz podobnih težav in vam v njih ponujajo konkretne rešitve. Denar je za razliko od mnogih drugih stvari popolnoma nadomestljiv, saj ga je moč spet pridobiti nazaj. Izdelajte si ustrezen plan varčevanja in se ga dosledno držite. Pustite si čas in ne obupavajte, ampak raje opazujte vaš napredek. Pojdite v naravo. Opazujte živali, dotaknite se drevja, nastavite se soncu in zadihajte svež zrak.

Obilo uspeha vam želiva,
Tanja in Bogdan

Moderatorji

Bernarda Dajčman , dipl. soc. del.
bernardadajcman
Špela Sečnik , delovna terapevtka
Špela Sečnik