Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Nizozemska, Belgija

Default avatar

TOMO

Poleti nameravam z družino potovati po Nizozemski in Belgiji.Potovali bomo z osebnim avtom . Spali bomo v kampu , ogledali pa bi si radi čimveč znamenitosti.
zanima ma kakšne so vaše izskušnje s tema dvema državama.Kakšne so cene?
Hvala za odgovore.

Tomo
Default avatar

M.

Vem samo za Amsterdam - dvakrat dražji od Ljubljane.m
Default avatar

trix

Belgija ima dokaj sprejemljive cene. Bruselj je malo dražji ostali deli so cenejši.
Je tudi razlika med Flandrijo in Valonijo.
Default avatar

bunkica

Nizozemska je ena krasna drzava, ki pa se je clovek zelo hitro navelica, ko enkrat skuzi njihove stose z vodo. Folk je ful prijazen, mi smo bili tam pred nekaj leti in se nam ni zdelo prav zelo drago. Ce boste sli v Amsterdam, zelo priporocamo ogled vasice Marken, ki je nekaj kilometrov proc (poglej v vodic). To je bil vcasih otok, danes pa je s cesto povezan s celino. Zelo romanticno.
Midva z mozem sva najprej spala v sotoru, potem pa sva presedlala v avto, ker se zvecer prikrade taka vlaga iz tal, da imas spalko cisto vlazno. Tudi podnevi sva morala spalke jemati v avto, da so se presusile. Zato se oskrbite s kaksno nepremocljivo zadevo za pod sotor.
Uzivajte
Default avatar

tinča

Midva z fantom sva bila na Nizozemskem dve leti nazaj. Tja sva šla z avionom, potem pa sva najela rentacar. Ta naju je prišel kar drago ampak predvidevam, da greste s svojim avtom. Spala sva po hotelih, hostlih in 1x B&B, ker sva šla konec marca in je bilo še zelo mraz.
Prenočišča v Amsterdamu so zelo draga, pa še rezervacija v naprej je zelo priporočljiva, ker je tam vedno polno turistov. Cene po trgovinah so enake našim.
Ogledala sva si kar nekaj Nizozemske in če te zanima kaj več mi prosim sporoči, da ne bom v brezveze pisala.

Nama je bilo na Nizozemskem kar všeč, le z vremenom nisva imela sreče je bil skoz en dež in mraz. NL leži ob oceanu in vetrovi skoz prinašajo vlažen zrak.

LP, Tina
Default avatar

TOMO

Hvala lepa za vse odgovore, tebe Tinča pa prosim če mi lahko napišeš kaj več kje sta potovala in je vredno ogleda .Mi imamo namen ostati na nizozemskem 1-2 tedna , odvisno od vremena in pa zanimivosti.

LP , Tomo
Default avatar

tinča

Zdravo!

Ker sem sedajle v službi sem porabila en kup časa da sem na internetu izbrskala en dostojen zemljevid Nizozemske, ker sem bila tam 2 leti nazaj in nimam več čisto vsega v glavi.
Midva sva bila na Nizozemskem 9 dni, od tega 5 dni po Nizozemski in 4 dni v Amsterdamu. Za po deželi sva najela avto, v Amsterdamu pa sva ga vrnila, ker nimaš kje parkirat, tam kjer imaš je drago kot pes, da ne bi slučajno mislil kaj prišparati na ta račun kajti glede tega so zelo strogi in se ni za hecat. Drži se tega kar piše na parkirnih urah.
Nizozemska ima zelo dobro mrežo avtocest, ampak izogibaj se jih čimbolj, ker potem samo drviš od enega kraja do drugega. Na navadnih cestah, čimbolj stranskih vidiš en kup stvari ki so zanimive, čisto spotoma.

Prvi dan sva šla od Amsterdama do mesta Arnhem. Tam sva si imela plan pogledat muzej na prostem Nederlands Openluchtmuseum, ki pa na najino veliko žalost še ni bil odprt. Pač nisva šla v turistični sezoni. Ogledala pa sva si živalski vrt Burger ZOO. Toplo priporočam. Kar nekaj časa si rezervirajte zanj. Da sva prišla do Arnhema sva pri Utrechtu zavila dol z avtoceste in šla po deželnih cestah, ker je ob reki Neder Rijn en kup gradov in gradičev.
Drugi dan sva šla od Arnhema do Dordrechta in si ogledovala majhna mesteca, mline, naravo, nobenih extra zanimivosti.
Tretji dan od Dordrechta preko mesta Gauda (zelo luštno) in Kinderdijka (mlini na veter) do Schevenigena (predmestje Haaga). To je obmorsko letovišče en kup hotelov in hotelčkov, verjetno tudi kakšen kamp. V Haagu obvezen ogled Madurodama - Nizozemska v malem (kot v Celovcu Minimundus).
Četrti dan od Scheveningena po njihovi obali do Zandvoorta.Obala čudovita dolge peščene plaže, morje ne vem koliko je toplo. Upoštevaj da je to Atlantik.
Peti dan na sever do mesta Alkmaar, ful lepo mestece, tam je tudi "sirova tržnica "seveda le v turistični sezoni. Prikazujejo kako so včasih vagali sir in podobne zadeve. Pozanimajte se kdaj je, ker to ni vsak dan. Potem malo križarjenja po vaseh do mesteca Edam (sem pričakovala malo več). Ustavila sva se tudi v obmorskem kraju Volendam, blizu Edama in bila totalno navdušena. Kar nisva mogla od tam, pa še vreme sva imela čudovito za sprembo. Pred Amsterdamom je še en muzej na prostem Zans schaans, ki pa je mnogo manjši od onega v Arnhemu.

Amsterdam
Če boste prenočevali v mestu Amsrerdamu do območja zunanjega prstana, potem lahko vse vidite peš ali pa greste na ladjice ki vozijo po kanalih. Center sploh ni tako velik kot bi si človek mislil.

Zelo toplo priporočam:
Artis ZOO - živalski vrt
Asterdamski zgodovinski muzej- tako nekako v slovenščini, zelo bo zanimiv tudi za otroke ker imajo res vse sorte stvari
Madame Tussaud's - voščene lutke

Priporočam:
Rijksmuseum - meni je bil super samo otrokom se verjetno ne bo dalo cel dan skakat po muzeju, drugače pa je to OGROMEN muzej in če bi človek hotel res vse videt en dan (9.00 - 17.00) ne bi bil dovolj.
Hiša Ane Frank - zanimiva, vendar je ponavadi pred hišo zelo, zelo dolga vrsta ker je notri zelo malo prostora in spuščajo čisto malo ljudi naenkrat noter
Pomorski muzej (Schipvartmuseum-nekaj takega)-poleti je pred njim parkirana prava stara ladja in na njej so predstave, verjetno zelo zanimivo, sam muzej pa nič posebnega

Ogledati sva si želela tudi Heinekem pivovarno, samo na žalost so ravno takrat nekaj prenavljali tako da nisva imela sreče.
Od ene znamenitosti do druge sva se počasi sprehajala ogledovala hiše, mostove, trge, kipe, kanale, en kup zanimivih stvari.

Upam da sem kaj pomagala. Če je še kakšno vprašanje sem tukaj. Aja, bencin je dražji kot pri nas,vsaj takrat je bil. Vreme je na Nizozemskem hladnejše kot tukaj, dostikrat piha, ker je pač sama ravnina. Dež je tudi kar reden gost.

Eno lepo potovanje vam želim.
Tina
Default avatar

Natasa

Jaz živim v Belgiji 3 leta in malo težko ocenim kakšne so cene v primerjavi s Slovenijo. Je pa ceneje kot na Nizozemskem. Obvezno pa moraš "tankati" v Luxemburgu, ker je tam bencin daleč najcenejši. V Belgiji si je zanimivo poleg Bruslja ogledati še Ghent, Brugges, Liege, Leuven, Waterloo in obalo, ki je pa podobna nozozemski obali (dolge peščene plaže in hladno plitvo morje, večinoma piha).

Če želiš kaj več podrobnih informacij, mi napiši in ti bom odgovorila.

Nataša
Default avatar

TOMO

Tinča - tebi se zahvaljujem za res izčrpno poročilo o nizozemski in mislim da mi bodo tvoji zapiski sigurno koristili.Kakšni pa so kaj ljudje?Kako je z varnostjo , predvsem me zanima Amsterdam.
Nataša- tebe pa prosim če mi lahko napišeš kaj več o Belgiji , ker imam o Belgiji zelo slabe informacije in si ti sploh prva ki je kaj napisala o Belgiji. Predvsem me zanima če mi lahko posreduješ še kakšne informacije o zanimivostih. Kakšni pa so ljudje. Jaz vem samo to da se delijo na flamce in valonce, kaj več pa ne.Kakšno je vreme? Ali je podobno kot na Nizozemskem?

LP , TOMO
Default avatar

Natasa

No, končno se oglašam z malo bolj podrobnim opisom Belgijskih znamenistosti.

Belgija je razdeljena na Fladrijo in Valonijo. Vsaka od njiju uporablja tudi svoj jezik flamščino (nizozemščina) in francoščino. Bruselj je otok v flamskem delu in samo tu obstaja dvojezičnost.
V Belgiji je kar nekaj mest, ki so vredni ogleda. Največje mesto je glavno mesto Bruselj (cca 1 milijon prebivalcev) , kjer so glavne znamenistosti, ki so po mojem mnenju vredne ogleda:
- Grand Place ali Veliki trg, ki je eden najlepših trgov v Evropi s številnimi cehovskimi hišami
- Hotel de Ville (Mestna hiša)
- Manneken Pis (simbol Bruslja, kipec fantka, ki lula)
- trg Sablon
- katedrala St. Michel in St. Gudule
- Atomium
- Mini Europe (miniaturna mesta EU članic)
- številni muzeji in galerije

Brugge ali severne Benetke je mesto v flamskem delu, ki je prepleteno s številnimi kanali, po katerih se splača zapeljati z enim od turističnih čolnov, na katerem ti vodič razkaže celotno mesto. Zanimiv pa je tudi voden ogled mesta s kočijo. Po mestu so preštevilne turistične trgovinice s čipkami, belgijskimi čokoladicami in drugimi spominki. Ogromno je turističnih restavracij z belgijsko hrano. Belgija je znano po: pivu, čokoladi, pommes fritesu, školjkah, palačinkah , vafljih, čipkah itd.

Zelo slikovito mesto in tudi polno kanalov je mesto Ghent v flamskem delu. Enako velja za staro univerzitetno mesto Leuven.

Zanimiva so tudi obmorska letovišča (Oostende, Knokke, De Han itd) , za katere so značilne dolge peščene plaže.

Znano in lepo je tudi pristaniško mesto Antwerpen z ogleda vrednim starim mestnim jedrom in številčnimi draguljarnami.

Mesto Waterloo leži cca 20 km iz Bruslja in njegova glavna znamenitost je s travo porasla piramida, na vrhu katere je kip leva, ki predstavlja zmago Wellingtona nad Nepoleonom leta 1815.

Zame osebno so lepša flamska mesta, kar velja tudi za vse druge turiste. Večja valonska mesta pa so še Liege, Charleroi, Mons itd.

Kar se tiče vremena je pa tako tako. V Sloveniji je poleti definitivno lepše. v Belgiji je vreme podobno kot na Nizozemskem. Trenutno je že cel junij zelo lepo z dnevnimi temperaturami med 20-25 stopinj. Imeli smo tudi 30, ampak takrat tu ni za živeti, ker je velika vlaga v zraku. Tu kar veliko dežuje, ampak to je drugače od slovenskega dežja, ker če tu dežuje, to ne pomeni, da cel dan lije. Po malem rosi cel dan, ali pa je malo oblačno malo dežuje, pa spet posije sonce. Veliko pa tudi piha. Skratka aprilsko celo leto. Julija so bile včasih temperature tudi samo kakšnih 15 stopinj. Ampak to ne sme preprečiti obiska te države, ker ker ni preveč vroče, je ravno zato bolj prijetno potovati iz kraja v kraj kot pa v hudi vročini.

Stvari so večinoma dražje kot v Sloveniji ni pa nujno. Cena hrane je kar OK, storitve so pa drage.

No, če imaš še kakšno vprašanje, kar napiši.
Default avatar

TOMO

Hvala lepa za podrobne informacije.

LP Tomo
Default avatar

tinča

Saj bi se ti že prej oglasila pa me cel teden ni bilo blizu nobenega računalnika.

Ljudje so na Nizozemskem prijazni, vsi znajo angleško. Le v Amsterdamu bo srečal ljudi vseh ras in držav samo nizozemcev ne. Vsaj jaz sem dobila tak občutek.
Kar se varnosti v Amsterdamu tiče je pa kot v vseh velikih mestih. Dragocenosti ni treba imeti vsem na očeh. Midva nisva imela slabih izkušenj
le rdeče četrti se je treba ponoči izogibati, tam je največ kriminala, preprodajalcev drog,.... Pa tudi dekleta v izložbah nič kaj lepo ne gledajo če samo malo firbcaš okoli. Pa tudi po drugih okoliših ponoči nisva lutala.
V Amserdamu obstajajo posebne kavarnice ( pa saj verjetno to veš) kjer kadijo travo, midva sva si jih izogibala na široko, eni pa gredo v Amsterdam
samo zaradi tega. Tam notri je bolj čuden folk.

Drugače pa sem si celo pot že prej splanirala doma s pomočjo interneta in vodiča založbe Beadeker - Netherland. V tem vodiču sicer ni cen kot v Lonely planet - no tega sem uporabila za Amsterdam da sem našla prenočišče, ki je ustrezalo najinim finančnim zmočnostim. Beadeker mi je zato všeč ker ima zraven priložen zemljevid na katerem so označene zanimivosti in razdalje.
Pa tudi kraji so v vodiču kar v redu opisani. Midva sva uporabljala samo ta zemljevid in nikoli nisva imela nobenih težav.

Želim vam lepo potovanje.

Tina
Default avatar

katjuša

Ta post je namenjen predvsem Nataši:
skupina študentov nasa gre avgusta v Belgijo, v en mednarodni kamp, pred tem pa planiramo teden dni za lastno raziskovanje Belgije in nas zanima kaj nam priporočaš.
Hvala!
lp,
Katja


P.S.: Kakšno pa je kaj avgustovsko vreme v Belgiji?
Default avatar

Natasa

Katjuša,
ne vem točno kaj te zanima, da bi ti lahko kaj priporočila. Najbolj ogleda vredne kraje sem napisala že Tomu. Če te zanimajo kakšne podrobnosti, mi pa napiši in ti bom odgovorila (galerije, muzeji, parki). Kot vem v slovenskem jeziku obstaja o Belgiji le ena tanka knjiga z naslovom Bruselj in Brugge. Čeprav je zelo tanka ima veliko koristnih informacij.

Vreme je po mojih izkušnjah avgusta lepše kot julija, seveda pa to ni nujno. 3 leta od kar sem tukaj je bil julij večinoma relativno hladen (15-20 stopinj) in bolj ali manj deževen. Avgust pa vroč in soparen.

Nataša
Default avatar

annnnnna

Hei. Mene bi zanimal Amsterdam. Lahko poveš kaj več? Morda dam mejl? Hvala vnaprej in lep pozdrav :)

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net