Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Škotska

Default avatar

Andrej

Ima kdo izkušnje s potovanja po Škotski? Hvaležen bom za vsako koristno informacijo!
LP Andrej
Default avatar

Janja

Ja. Lani avgusta sem bila z Interrailom po Angliji in Škotski. Kaj te zanima?
Default avatar

Andrej

Dobro jutro :)
Zanima me kako je najbolj ugodno prenocevati, prehranjevati, katerih stvari ne smem zamuditi, kateri meseci so ugodni za potovanje, kaksni so ljudje tam,... pa se kaj takega kar se ti zdi vredno omeniti. Koliko casa si bila, in koliko si imela vseh stroskov.
Hvala ti za odgovore :)
Andrej
Default avatar

Janja

Andrej, v Veliki Britaniji sem bila točno 1 mesec, kolikor mi je pač dopuščala interrail vozovnica. Od tega sem bila na Škotskem od 18. - 26. avgusta. Torej, če se omejiva na Škotsko.

Pričela sem v Edinburghu. Tam še nisem bila sama. Edinburgh je drago mesto. Glede na to, da je bil avgust, sem zjutraj po prihodu vlaka iz Darlingtona 2 uri po mestu iskala prosti hostel. V tem mestu avgusta namreč poteka festival in veliko veliko stvari se dogaja na ulicah. Splača se ti (če se prav spomnim, ob enajstih dopoldne) na Princess Street pričakati edinburško policijsko godbo - na dude. Princess Street je edinburška main street, kjer so vse glavne (in drage) trgovine. Splača se ti videti grad, videti park pod gradom, si ogledati zgornji stari del mesta, kjer se nahaja tudi policijska postaja, v kateri je nameščena razstava o zgovini policije, vidiš tudi vse sorte pendrekov, lisic (seveda v policijske namene) in podobno. Jaz sem notri vpadla čisto slučajno, firbec kot sem, potem ko sem videla skozi okno neke stare policajske uniforme. Pa sem se postavila k pulstu, ker sem mislila, da dajejo informacije, po poslušanju pa sem kmalu ugotovila, da prisostvujem prijavljanju kraje. Policaj za pultom namreč ni bil v uniformi. Skratka - sprehodi se po gornjih ulicah in uličicah, malo nameni tudi pozornost fasadam in njenim napisom, boš ugotovil marsikaj, kar se je nekoč dogajalo za temi zidovi. Opozarjam te tudi na eno veliko in na zunaj lepo "katedralo", ko pa stopiš notri, si res razočaran, saj se tam nahajajo trgovina, bife in neka banka. Nasploh imajo mnogi kraji v VB dosti cerkva znotraj spremenjenih v poslovne prostore. Zdaj se naslova hostla, kjer sem spala, ne spomnim, bi ga morala izbrskati. Če bo zelo nuja, mi reci, pa se bom potrudila. Je pa čisto na koncu Princess Street, na vogalu oziroma dve hiši od vogala notri v ulico, ki je pravokotna na Princess Street. Nočitev je bila avgusta 16 funtov (avgusta je pač najdražje), najceneje, kar sem slišala, da so popotniki tam tiste dni spali, pa je bilo 15 funtov. Če greš od hostla dol do vogala oz. do Princess Street in potem desno (recimo po podaljšku Princess Streeta), potem boš naletel tudi na eno malo trgovinico, kjer imajo po pol funta tisto juhico v lončku, v katere potem v hostlu le naliješ vročo vodo, malo počakaš in imaš topel obrok. Drugje so te juhe po 99 penijev. Malo poglej. Sendvičev se ti po moje ne splača kupovati, ker je drago. Jaz sem itak s sabo trogala ribje konzerve, kar mi je precej prav prišli. No, spala sem v enem hostlu, ki je spadal pod mrežo 2Independent Hostels Scotland". Doma imam njihovo brošurico s hostli po celi Škotski, s cenami, naslivi, maili, telefoni in oddaljenostjo od javnih prevoznih sredstev. Drugače pa jih najdeš tudi na www.hostel-scotland.co.uk . Poleg tega imam tudi brošuro ene druge mreže hostlov in sicer "Scottish Youth Hostels Guide", ki jih pa najdeš na www.syha.org.uk . Pa rudi od najbolj znane svetovne mreže hostlov (www.iyhf.org). V Edinburghu drugače zelo priporočajo "Castle Rock Hostel", ki se nahaja poleg gradu. Postelje so od 10 funtov naprej, avgusta od 12. Samo je največkrat zaseden.

No, jaz sem se potem ostala sama, ker je moja družba morala domov. Sem pa uhotovila, da je sam prav fino potovati in v hostlu se skoraj vedno najde še kak kotiček le za enega. Pot sem z vlakom nadaljevala proti OBAN-u. Zelo lepa panorama. V Obanu sem inmela res srečo, ker sem naletela na en nor B&B za 6,5 funtov (računajo 6,5-7,5 funtov, kakor si jim pač všeč). Najprej so rekli, da je vse zasedeno, potem sem pa malo pojamrala in so me sprejeli. Res čiste sobe, poleg tega lahko tam v kuhinji do onemoglosti zastonj ješ kruh, pa pecivo, pa doma narejene različne džeme in marmelade. Skratka - noro. Spiš pa v stanovanju od popotnika Jeremy-ja, ki je bil tudi sam popotnik in ve, da ti ljudje nimajo (nimamo) ravno preveč denarja in je zato svoj dom preuredil v poceni in prijazen hostel. Jeremy je tudi lastnik restavracije, ki se nahaja v mestu (no, bolj mestecu) in tja greš lahko kot gost hostla zastonj poslušat škotske dudaše in gledat njihove folklorne plesalce ter poslušati pevce. Oban se ti splača prehoditi, ker je zelo lep, sploh zvečer. No, vsaj jaz sem imela cel mesec z vremenom neverjetno srečo, tako da še zdaj ne razumem, kako sem lahko imela na Škotskem tako veliko sonca. Če se sprehodiš po mojem spominu proti severu ven iz mesta, hodiš kake pol ure, prideš do neke peščene plažice, kjer se neakteri celo kopajo. Meni je bilo premrzlo. Je pa sprehod lep.Oban ima seveda tudi staro destilerijo viskija. Če te seveda zanima. No, od Jeremyjevega hostla imam celo prospekt: tel.: (01631) 565065, če se tu ne oglasijo, pa na (01631) 563064: Jeremy Inglis, 21 Airds Crescent, Oban, Argyll, Scotland. Maila žal ne mara uporabljati, čeprav ga ima. Se pa ta hostel splača rezervirati, ker je poln in vsi ostali so precej dražji. Lani v tem času (0krog 20.8.) je bilo v Obanu svetovno tekmovanje v igranju violine, pa tekmovanje škotskih dudašev (jih je bilo polno slišati na ulici, ko so vadili), pa škotske igre. No, v Obanu hrane sploh nisem kupovala, ker mi je zadostovala hrana iz hostla. Aja, pozabila sem povedari, da lahko tam vzameš tudi mislije, pa mleko, pa kavo in čaj. Torej si preskrbljen. Včasih pa Jeremy iz svojega hotela zvečer privleče tudi sendviče, ki se niso prodali, in se jih lahko poje.

Potem sem se odpravila iz Obana do Malaiga. Pokrajina, po kateri vozi vlak iz Obana do Malaiga je čudovita. Priznana je za eno najlepših voženj na svetu. Iz Malaiga sem se s trajekotm zapeljala na otok Skye, kjer v nekaterih predelih še vedno govorijo keltsko in tam jadeš še veliko keltsih ostankov. Zelo kmalu ob prihodu trajekta na Skye sem bila že na dvournem morskem safariju (odrešila sem se sedemnajstih funtov) z gliserjem gumijakom. Videla sem kite, polno ptic, morske leve, mroža in kormorana. Na koncu pa smo nekaj minut prav fino glisirali in vozili slalom. Skratka: bilo je noro. Zraven pristanišča je hostel, kjer si lahko tako kot v vsakem tudi kuhaš. Jaz sem si spet delala tisto juhico, ki sem jo vlekla iz Edinburgha. Splača se ti sprehoditi naokoli, Skye je prečudovit – združuje morje, oddaljene gore in gorske pašnike, po katerih se pasejo ovce. Zvečer pa v pristanišču lovijo ribe, je sproščujoče i nzanimivo gledati, če te zanima. Potem sem se s štopom odpravila do glavenga mesta Skye-a (Skye namreč nima železniške proge), ki se imenuje Portree. Tam je tudi hostel. Mesto ni zame nič posebnega, le zvečer se je zahajajoče sonce lepo uprlo v skalnate stene in jih obarvalo temno rdeče. Portree je tudi dobro izhodišče pa celodnevne avtobusne izlete po otoških keltskih ostankih - te vržejo na enem punktu dol, potem pa tam hodiš in se razgleduješ, pa spet gor na enega naslednjih avtobusov. Vendar sem jaz imela probleme z ahilovo tetivo, tako da sem se naslednji dan odpravila dol z otoka. Spet s štopom. Tokrat do Kyle of Lochalsh, ki povezuje otok z mostom, katerega so zgradili 1995. leta. Da ne pozabim: nekje med Obanom in Malaigom je Wort William, najboljše izhodišče za gorske ture.

Iz Kyle-a sem se odpravila do Invernessa, kar je pa že zaresno mesto.Tam je kar nekaj hostlov. Jaz sem spala v tistem, ki se nahaja za Marks&Spencerjem. Tu imajo pa dosti poceni in dobre jogurte. :) Je pa v mestu dosti pijancev, sploh zvečer. Pa polno je pubov. Vmes med vožno z vlakom pred Invernessom lahko gledaš polno golf igrišč in golfistov. Blizu Invernessa je Loch Ness, vendar tja ne pelje železnica. Inverness pa itak leži ob reki Ness.

Iz Invernessa sem se odpravila v Thurso, najsevernejše mesto na Škotskem. Na vlaku sem med pogovorm ugotovila, da očitno vsi, ki gredo v Thurso, na koncu pristanejo na Orkneyevih otokih. Baje so fantastični. Jaz sem pač imela premalo gotovine, v Thurso-ju pa so preveč zagovedani, da bi vzeli pri plačilu hostla kartico. Na Orkneye se pa le odpravi, po moje ti res ne bo žal. Meni je, da nisem šla tja. V tem mestu sem jedla v hostlu zajtrk, ki sem ga dobila zapakiranega, pa tam sem si eno rižoto skuhala, katero sem dobila dovolj poceni v trgovini. V Thurso-ju se absolutno sprehodi po klifih. Imajo pa tudi kamp. Pa obala od zgoraj prav dobro zgleda in voda buta vanjo tako galsno, kot da bi nad tabo letela letala. Ampak ko se spustiš dol, je pa polno enih črvov. Jaz sem naletela tudi na eno mestno veselico, ki se je nahajala ob njihovi umazani reki, blizu ribnika.

Iz Thursa sem se peljala nazaj proti jugu in se ustavila za nekaj ur v Helmsdale-u, kjer je nekoč vsako leto tudi počitnikovala Barbara Cartland 8pisateljica pocukranih romanc, teta ali nekaj podobnega od princese Deane). Tam mi je bilo pa zelo všeč. Sem se naokoli sprehajala nekaj ur in to gor v hrib po gričih, mimo belih in črnih ovac in njihovih hecnih krav... Imajo razstavo iz časa zlate mrzlice (pirit so zamenjavali za zlato). Če imaš čas, se greš sprehodit po njihovih plažah, jaz sem jih potem videla iz vlaka (so kake 2-3 km ven iz Helmsdale-a) in so čudovite. Lahko se vmes ustaviš tudi v Rogartu, kjer imajo hostel kar na železniški postaji in se mi zdi, da dobiš v posodo celo zastonj kolo. Tam je v glavnem narava pa ptice lahko opazuješ. :) To je očitno škotsko priljubljeno opravilo, imajo pa res zanimive ptice.

Nato sem šla nazaj v Inverness, kamor sem prispela ob osmih zveče, ob pol devetih (5 minut prej) pa odpelje »Caledonia Sleeper« - spalni vlak iz Invernessa (20.25h) do Londona (07.52h), ki ima le en vagon s sedeži, ki so res udobni. Vendar absolutno priporočam predhodno (brezplačno) rezervacijo, ker jaz je nisem imela, ampak sem bila ena izmed petih srečnežev, ki so prišli gor brez rezervacije, ostali so ostali zunaj. Je zastonj in dobra alternativa plačevanju nočitve v hostlu (če seveda potuješ z vlakom, ker ne vem, kako misliš potovati). Ustavi pa ta vlak v London Euston(je malo bolj ven kot pa Waterloo in Victoria Station).

No, približno toliko. Upam, da se mi je splačalo pisati, da ti bo to kaj pomagalo. :) Koliko sem zapravilam, je pa težko govoriti. Za cel mesec sem dala skoraj 300.000 SIT, pri čemer sem v Angliji čisto po žensko na razprodajah kupila tudi mnogo cunjic, ker so v tem času bile cene prepolovljene že drugič (sploh pa se splača kupovati v Charityjih). Ampak je pa res, da sem v Angliji vmes spala en teden na enem folklornem festivalu blizu Yorka, pa kar ene par noči pri priajteljih blizu Porthsmoutha, pa se potem vsak dan vozila naokoli. Vprašaj še kaj, če te zanima, da ne bom preveč bluzila.
Default avatar

Janja

Aja, Škotje so čisto cool. Niso pa kot Sredozemci, na primer Španci. :)
Default avatar

Čeča

Najlepše je potovati po Škotski okrog 15. avgusta, ker cveti resje.
Default avatar

rdečka

Samo top naj dodam- se mi je kar toplo pri srcu storilo, saj sem tudi jaz pred tremi leti prespala sicer samo eno noč pri Jeremyju Inglisu. Njegovo stanovanje je bilo res lepo, zelo prijazen možak. Jaz sem sicer bila tam na začetku januarja, tako da sem bila edina v hostlu, ampak je domov privlekel eno celo vrečko tistih njihovih krofov, da bi se lahko do mrtvega najedla. Ampak se mi je zgodila ena majhna neprijetnost, tako da se nisem preveč dolgo zadrževala v stanovanju. In sicer ko sem se stuširala v kopalnici, se vrata nikakor niso dala odpret in zato sem, ko sem jih hotela odpret, močno potegnila za tisto držalo na vratih za brisače ter ga kratko in malo izpulila. Drugače pa je Škotska res biser, jaz sem bila tam v malo nerodnem času (glede na splet okoliščin, ko se z au-pair družino ni izšlo in sem morala na načrtovano potovanje par mesecev prej), ampak bom gotovo še kdaj šla...

Pa lepo se imejte tam gori...
Default avatar

Janja

Hehe, rdečka, res nerodna zadeva. Ampak Jeremy je tak prijazen, da te itak verjetno ni nagnal z metlo. Pa ce zivis pri njemu, res ne rabis kupovati nobene hrane. Je pa Oban zelo lep, a ne? Vsaj meni je prirasel k srcu. Tako lustno malo mestece.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net