ARHIV - zdravstvo

Darovanje spolnih celic

Default avatar

Eva*

Vem da to ni pravi naslov za to vprašanje pa vendar me zanima koliko od vas bi bilo pripravljenih darovari spolne celice ne glede na spol?
Eva*
Default avatar

Napoleon

Draga Eva,

spolne celice sem daroval in ni mi žal. Obratno, po opravljenem "za dušo malce neprijetnem postopku" sem kar ponosen nase :)

Svetujem tudi drugim, da to storijo, če seveda želijo. Veliko ljudi bo srečnejših. Problem neplodnosti je pač huda stvar za vsakega, ki se sreča z njo. Nihče ne bo namesto njih, na drugi strani pa precej nesrečnih bodočih mamic in očkov.

Če nimate resnih pomislekov, je za to je potrebno nekaj poguma, dobre volje, altruizma, optimizma in malce debelejša koža. Postopek je anonimen, kot je npr. po večini tudi tale forum. Če je ovira bojazen o nekih posledicah, kot so psihične posledice, šikaniranje z strani družbe, celo neki alimenti v bodočnosti,..., so vsaj s statističnega vidika neutemeljene, pa tudi se jih ne bojim - pogum velja. Kar se pa tiče otroka: kdor ve, kaj je goreča želja po materinstvu, starševstvu in samo materinstvo, se ne boji. Prav tako otroci niso enaki staršem ali "bog ne daj" celo mali starši, temveč so nova neodvisna bija - posledica nove kombinacija genov. Zame je edini resni riziko sorodstvo v primeru, da se ti otroci naključno srečajo v zreli dobi, kar je na srečo izjemno malo verjetno.

Vem, da je zadosti moških to pripravljeno storiti, le rit je treba premakniti - da ne bi kdo rekel, da ste reve in da nič pametnega ne storite. He, he, samo provociram možakarje - tiha reklama, ki si jo privoščim, ker pač navijam "ZA".

NE POZABITE: Spoštujem voljo tistih, ki to zaradi osebnih razlogov ne bi storili!!! Vse je osnovano na svobodni izbiri - darovalca in prejemnika!

Slišal sem, da bo možno vpisati željo o darovanju organov tudi na elektronsko kartico za zdravstveno zavarovanje. Pa pregledujem forum??? Kdaj se bo to zgodilo? Ali kdo ve?

Pozdrav vsem in z optimizmom naprej, Napoleon
Default avatar

lairee

jaz tudi ne. organe po smrti pa absolutno.
lp
Default avatar

Danica Avsec Letonja

Spoštovani g. Napoleon!

Navdušena sem nad vašim komentarjem o darovanju spolnih celic in darovanju nasploh. Zelo lepo, da ste poudarili, da je darovanje kot tako resnično pozitivno človekoljubno dejanje, ki pa mora sloneti na posameznikovi svobodni volji in toleranci okolja do osebnih pomislekov in zavor.

Glede zapisa opredelitve o posmrtnem darovanju organov in tkiv: vsi, ki smo odgovorni za ta projekt se že nekaj časa intenzivno ukvarjamo z delom na tem področju. Želeli bi, da bi se s projektom povečalo število opredeljenih za darovalce organov in tkiv , zato se toliko bolj natančno pripravljamo. Prav je, da imamo ljudje možnost svobodne izbire in izražanja svojih zadržkov. Ni pa prav, če se odločamo proti zaradi pomanjkanja informacij in vedenja o tem, za kar se odločamo. Zato želimo v promocijski fazi najprej prikazati realne strokovne osnove in namen darovanja, nato pa bomo pričeli z vpisovanjem na kartico. Opredeljeni bodo izpolnili in podpisali dokument v organizacijah , ki bodo za to pooblaščene. Šele tako izpolnjene izjave se bodo pozneje vnesle na kartico zdravstvenega zavarovanja kot računalniški zapis. Podatek bo mogoče odčitati po smrti določene osebe in vsaka zloraba je nemogoča.
Naj vam povem še to,da bomo z javno promocijo začeli takoj po novem letu, z vpisovanjem pa kakšen mesec kasneje.

Upam, da ste z odgovorom zadovoljni. Lepo vas pozdravljam.
Default avatar

ena darovalka

Bila sem darovalka svojih dveh jajčnih celih-žal sam postopek oploditve ni uspel!
Default avatar

heker rr

Za darovanje spolnih celic nimam nič proti je pa malo čudno,da podariš svojo
spermo v eproveti in tista,ki prejme spermo sploh neve kakšen je ta
človek,ki podarja svoje seme.Mene zanima a bi katera hotela,prejeti na
naravni način kajti človek spočet tako,kot je narava dala je le malo drugače.
A se strinjate zmano.Eva* je pisal/pisala:
>
> Vem da to ni pravi naslov za to vprašanje pa vendar me zanima
> koliko od vas bi bilo pripravljenih darovari spolne celice ne
> glede na spol?
> Eva*
Default avatar

sirena

Tudi sama bi se takoj odločila za darovanje spolnih celic, a ker imam luskavico, verjetno odpadem?
Default avatar

tarja

Lep pozdrav! Rada bi izvedela kaj več o darovanju spolnih celic. Pripravljena sem darovati svoje spolne celice, pa ne vem, kje lahko dobim potrebne informacije o tem (o morebitnih pregledih, kje se to izvaja,...). Upam, da mi boste lahko odgovorili na to vprašanje. Za to se vam že vnaprej zahvaljujem!
Default avatar

Danica Avsec Letonja

Spoštovani!

Vse potrebne informacije na to temo dobite na Ginekološki kliniki v Ljubljani ali na Kliničnem oddelku za ginekologijjo v Splošni bolnišnici Maribor.
Lepo vas pozdravljam. Danica Avsec Letonja
Default avatar

sayang

Pozdravljeni

Mislim, da je njihova (Ginekološka klinika) spletna stran dober vir informacij: http://www.daruj.com/

Sama že dalj časa želim darovati, ker pa imam do MB ali LJ dolgo pot, pa poti nikakor ne morem uskladiti z drugimi obveznostmi.

Vesna