Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Alergija na arašide

Default avatar
Lep dober večer.

Z hčerama (5 let in 8 mesecev) sem danes prišla od pediatra-alergologa, kjer so obema odkrili tudi alergijo na arašide. 8 mesečni hčeri so odkrili tudi alergijo na kravje mleko in jajca (na jajca še tudi pri 5 letnici na mleko pa ne). Zanima me, kako je lahko moja 8 mesečna deklica prišla v stik z arašidi (in razvila alergijo), saj sem prepričana, da ona teh stvari ni jedla (tudi olja oz. margarine). Je možno, da je prišla v stik preko mene (jo še dojim)? Zanima me tudi, čemu se še vse naj izogibamo v prehrani (za jajca in mleko sem prebrala), kaj pa za arašide? Vem za rastlinsko olje in seveda smokije in podobno, kaj pa še kaj drugega, mogoče?
Zanima me pa tudi še nekaj. Obema so delali kožne teste (mlajši so vzeli še kri, ampak seveda izvidov še ni), in pediater je nekako označeval od ena do tri stopnje (3 je bil histamin). Kaj ti stopnji pomenita (1 in 2)?

Hvala za odgovor.
Default avatar
Pozdravljeni, it,
alergija na arašide je ena od najtrdovratnejših, trenutno se šteje, da je doživljenjska (ne izzveni). Otrok se lahko senzibilizira že v maternici, preko mleka pri dojenju ali pri vnosu (npr. smokiji).
Izogibati se morate vidnih arašidov in arašidov, skritih v izdelkih (hrana, pa tudi razne kreme, zelo morate paziti in gledati deklaracija!). Znane so tudi navzkrižna alergije (alergija ob cvetenju breze+arašidi). Lahko se nahaja v olju (arašidovo olje, lahko tudi v rastlinskem olju, zato se svetuje uporaba sončničnega olja, olivnega in koruznega olja), v masssti za cvrenje (McDonaldsi odpadejo), uporabljamo zgoraj omenjena olja ali margarino GEA. Arašidi se v hrani nahajajo kot aditiv, na deklaracijah je označen kot hidrolizirni rastlinski protein HPP sli HPV HPP/HVP (ki je sicer lahko iz koruze ali pšenice ali .. in tudi iz arašidov!). Te hidr.rastl.proteine dodajajo v salame, hamburgerje, hrenovke, paradižnikovo mezgo. Arašidovo maslo in maščobo se uporablja v slaščičarstvu prr prirpavi peciva, slanega peciva (smoki).
Histamin mora biti vedno pozitiven, da se test sploh vrednosti in je ponavadi največji (3), ostale reakcije so bile manjše, označene z 1 ali 2.

lp
Tanč
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč