Med.Over.Net

Starševstvo in vzgoja

pitje čaja in dojenje

Default avatar

nejaB

V več knjigah in revijah sem zasledila, da se v času dojenja ne priporoča pitje čaja v večjih količinah. Zanima me ali to velja tudi za običajne čaje v filter vrečkah kot so planinski čaj, kamilice, bezeg, hibiskus. Ali tudi ti čaji vsebujejo tein? Sama v tem času poleg 1,5 l čaja za dojenje rada pijem še ostale čaje. Kaj pijete ostale doječe mamice? Hvala za odgovore.

lp
nejaB
Default avatar

Jasmina

Jaz sem v lekarni vprašala kaj je s tem čajom za dojenje pa mi je farmacevtka rekla, da je enak učinek še pijem navadni čaj. Tako da jez sedaj spijem 3l čaja in to mešanico breskev, hibiskus in šipek.
Me pa zanima, če je enak učinek če bi spila namesto samega čaja mogoče 1l vode. Ali je katera pila samo vodo?
Default avatar

maruša

Tein najdemo le v pravih čajih, to so črni, zeleni čaj. Vsekakor pa to ne velja za zeliščne čaje.
Če pa ti gredo v slast le pravi čaji kot so Earl Grey, potem poskušaj najti brezkofeinski (decaffeinated) čaj oziroma čaj brez teina, ki je pripravljen po podobnem postopku kot brezkofeinska kava.
Sicer pa je tudi voda lahko dobra, kajne?
Default avatar

aja

čaji (planinski, kamilice, hibiskus ...) so popolnoma OK, jaz jih redno pijem. Laktacijo pa zavirajo pravi čaji in ŽAJBELJ!
Default avatar

ir

Jaz sem pila (in še vedno pijem) vglavnem le vodo (in to kar v velikih količinah), le tu in tam, na začetku, za boljši občutek, kakšen kozarček čaja za dojenje, pa je bilo mleka vedno dovolj - do šestega meseca sva se samo dojila, zdaj pa jih ima dete deset in še vedno zelo rado zaide k mami na prsi....:-))
Default avatar

Regica

jaz pa že od vsega začetka pijem Cedevito.Saj poznate rek "voda še za v čevlje ni dobra", no meni tudi nekako ne gre po grlu sama voda, zato si vsako jutro pripravim 3 kozarce od marmelade (saj vem, da ni ravno najbolj estetsko, ampak vsaj vem koliko sem popila) in ko so vsi trije v pomivalnem stroju, vem, da sem spila dovolj.Važna je količina tekočine, vsaj kolikor je meni znano.
Default avatar

Klavdija

Ne vem, kateri čaj za dojenje piješ, vendar upoštevaj navodila glede količine dnevno. Na mojem piše 3 šalice dnevno in nič več.
Default avatar

j*

Zelo priporočajo šipkov čaj (če ne maraš tega, da je kisel, kupi 100% šipkov čaj, ker ni PRAV NIČ kisel, kislino mu doda dodani hibiskus!), to pazato, ker ima šipek ogromno C vitamina, ki:
-se pri kuhanju začuda ne razgradi (kot bi se razgradil, če bi skuhala denimo limonin ali pomarančni sok);
- ta C vutamin zelo lepo prehaja v mleko (za razliko od umetnih vitaminov)

Tako so mene poučili zeliščarji in lekarnarji.

Jaz sem ga spila dnevno več kot 2 litra (100% šipka, ker ne maram hibiskusa).
lp

j*
Default avatar

Tinka

Sadn i čaj lahko piješ brez skrbi, problematični so čaji, v katerih je tein (črni čaj, t.i. angleški čaj).
Jaz ojem sadni čaj, razredčen sadni sok ali pa sadni sirup, vodo, riževo mleko (kravjega zaenkrat še ne smem - sum na alergijo pri punčici).
Default avatar

Lena

Pijem bolj ali manj samo vodo, pri kosilo včasih kozarec soka ali pri zajtrku stisnjeno pomarančo. Pa včasih zvečer kakšen kozarček rdečega. Dojim brez problemov že 5 mesecev, tudi pri prvem otroku čaja nisem pila, dojila sem do leta in pol.
Po mojem je bolj pomembna količina popitega kot pa kaj popiješ.
LP
Lena