Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

povečan obseg glavice

Default avatar
Moja punčka je stara pol leta. Od pediatra sem na sist. pregledu dobila napotnico za razvojo ambulanto, ker naj bi punćka imela stopala obrnjena preveč nazven. Tam so ugotovili, da ima poleg tega prevelik obseg glave. dali so mi napotnico za UZ glave in dejali, da je možna povezava. Zelo me skrbi, moja punca nima nobenih drugih simptomov, odziva se normalno, dela vse, kar je primerno za njeno starost, tudi pediater jo je pohvalil. Naj povem da ima 72cm, 8200g in OG 46.5cm. Prosim povejte mi če sumijo možganski tumor? Hvala.
Default avatar
Spoštovana Lili,
nikakor ne. Tumor je verjetno zadnja možnost, na katero bi pomislili pri teh znakih, ki ste jih opisali. Punčka je primerno težka, malce večja od sovrstnikov in tudi obseg glavice je temu primeren, morda za 1 cm preveč, vendar je ta cm možno pripisati tudi napaki pri merjenju (meritev bi morala biti vedno na istem mestu, otrok popolnoma na miru ...)
UZ glavice se dela pri dojenčku zato, ker je velika mečava še odprta in zato k sreči s popolnoma neškodljivo ultrazvočno preiskavo v grobem lahko ocenimo otrokove možgane. Ko se mečava zapre, to ni več možno in je potrebno narediti druge preiskave (npr. CT ali MRI).
S preiskavo bodo videli, ali je morda kakšna obporodna poškodba vzrok temu, da nogice obrača navzven (ali pa ima še kakšen drugi znak?).
Zaenkrat torej te misli o tumorju, takoj ven iz glave, packe grde (misli)!

Držite se,
lp
Tanč
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Spoštovani, prosim za vaše mnenje.
Naš dojenček je star 2 meseca in 10 dni, velik je 61 cm, težek 6kg, obseg glavice pa je le 37,5 cm. Danes smo imeli UZ glave, kjer je bilo vidno, da se je fontanela že rahlo zaprla. Kontrolo imamo čez 1 mesec. Glede na informacije z interneta naj bo prekmalu zaprta fontanela pomenila upočasnenje oz. prenehanje rasti možganov. Prosim za vaše mnenje saj se počutim tako nemočno in nevedno. Iskrena hvala za vaš odgovor! Saša

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč