Domače živali in veterina

Odgovarjajo:

MAČJA KUGA

Default avatar
Prebrskala sem vsa sporočila letošnjega leta pa nisem našla kaj veliko na to temo. Rada bi vedela, kaj več to tej bolezni. Simptomi, kako dolgtrajno je zdravljenje, je sploh možnost okrevanja za mlado muco, kakšne so vaše izkušnje. Prebrala sem si že povzetek na spletu klinike loka.
Hvala
Default avatar
Lahko povem svoje izkušnje na temo mačje kuge oziroma levkoze. Sama sem imela dve muci, ki sta podlegli tej bolezni. Veterinar mi je razložil takole:

Vse se začne z podvrženostjo prehladom iz katerega se lahko razvije mačja kuga, če je maček pač podvržen tej bolezni. Izgubi tek, prvi najočitnejši znaki pa so bruhanje in driska. Če je ta bolezen odkrita takoj na začetku, se jo da krotiti, v nasprotnem primeru pa mucam ni rešitve.

Moji dve sta žal podlegli oziroma smo jih morali dati uspavati, saj je bolezen tako napredovala, da nista ne jedli, ne pili, pa tudi na wc nista več hodili. Če ste v skrbeh, da bi vaš muc lahko podlegel tej bolezni, vam toplo priporočam preventivno cepljenje proti levkozi, ki je baje zelo uspešno.
Default avatar
Tudi moj prejšnji mucek je podlegel mačji kugi in smo ga prav tako dali uspavati, ker ni mogel niti vstani, niti jesti, na wc..ničesar:( Žal pa sem dobila že okuženega mucka in imela sem ga samo 2 dni:(

Sedaj imam novega mačkona in sem ga takoj nesla cepit proti mačji kugi.
Default avatar
Karolina, upam, da je preteklo med smrtjo enega mucka in posvojitvijo drugega vsaj 6 mesecev, v kolikor imaš tega v istih prostorih kot prejšnjega?
-----
Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.
Default avatar
Levkoza je ena stvar, macja kuga (felina panlevkopenija) pa nekaj drugega - vendar gre pri obojem za virusno obolenje, ki prizadene imunost. Pri prvem je prizadetost imunskega sistema trajna, pri drugem se pa popravi, ce pomagamo muci prezivet kriticno obdobje - nekaj dni. Mlade in necepljene muce imajo slabso prognozo, pri starejsih je pa zdravljenje navadno kar uspesno.

Ena mojih mack je imela macjo kugo lani (kljub temu, da je bila cepljena) in jo je prebolela. Vsak dan smo jo peljali na kliniko Trstenjak-Zajc na infuzije + antibiotik, dokler ni sama zacela jest in pit - trajalo je kak teden, se vsaj en mesec je zgledala pa kot kaksna Twiggy, z velikimi ocmi, ki so gledale iz shujsanega macjega obraza. Sedaj je pa z njo vse v redu :))

Srecno!

pozdravcek,

proxima
Default avatar
Yo je preteklo več kot eno leto, tako da ni skrbi, prav tako pa je prejšnji mucek bil nonstop v škatli, ker je bil že okužen, ta zdajšnji mucek pa je cepljen proti kugi.
Default avatar
Takrat je bilo za mojega mucka, žal že prepozno, čeprav je dobil infuzijo:( Raje sem ga dala usmrtiti, kot pa gledati kako trpi:( na koncu se je že penil iz ust...mislim, najhujše je gledati ko žival trpi in umira:(((
Default avatar
Pri mojem mucku je bil edini simptom kihanje, čez tri dni pa umirjenost in neješčost. Nobene driske ali bruhanja ni bilo. Ko sem ga pripeljala na vet. kliniko so najprej mislili, da ima pljučnico, po preiskavah pa ugotovili da ima kugo. Tam je ostal štiri dni in danes je zdrav mačkon :))
Default avatar
NAJBOLJ NEVARNE NALEZLJIVE BOLEZNI PRI MAČKAH - kopiram

MAČJA KUGA
Je zelo nalezljiva virusna bolezen, napada pa mačke vseh starosti, zlasti dovzetne pa so mlade muce do starosti dveh let. Bolna muca začne zavračati hrano, je preveč mirna, temu sledi driska in bruhanje, nazadnje pa tudi kolaps in smrt. Do 80% tako bolnih živali pogine.
MAČJI NAHOD
Napada zgornji del mačjih dihal. Povzročitelja te bolezni sta dva virusa: (calicii in herpes virus) in klamidija. Zbole lahko mačke vseh starostnih obdobij, zlasti pa so zanje občutljive mlade živali. Bolna žival smrka, kiha, ima vnete oči, je preveč mirna, zavrača hrano, pogosto ima vročino. Pri mačjem nahodu so možne tudi razjede po dlesnih in jeziku. Taka žival se močno slini. Žival, ki se sicer pozdravi, lahko dolgo ostane klicenosec in lahko dolgo okužuje druge mačke.


PROGRAM CEPLJENJA ZA MAČKO
Pravilno negovana in hranjena mačka je proti boleznim kar odporna. Le pred številnimi nalezljivimi virusnimi boleznimi je brez zaščitnega cepljenja nemočna. Pri teh ji tudi pregovor, da ima mačka sedem življenj, ne pomaga. Cepljenje je vsekakor potrebno: zdravo mlado muco cepimo že, ko je stara 7 do 8 tednov, in nato z rednim letnim cepljenjem ohranjamo njeno življenjsko zaščito.
Cepi se lahko le mladiča, ki je popolnoma zdrav in brez zajedalcev. Veterinar ga bo pred cepljenjem pregledal in vam svetoval najprimernejše zdravilo proti notranjim in zunanjim zajedalcem. Povedal vam bo tudi, kako z njim ravnati prve dni po cepljenju, da bo odpornost čim zanesljivejša.
Dobro je vedeti, da nobena zaščita ni popolna, saj nekatere živali niti po pravilnem cepljenju niso odporne. K sreči se to zgodi zelo redko, zato naj ves ne skrbi preveč. Če ste zdravje svoje mucke zaupali veterinarju, ste zanjo naredili največ, kar lahko.
Default avatar
Lepo pozdravljeni....
Imam nekaj vprašanj na temo te grde mačje bolezni(mačja kuga).
In sicer, še pred 2 tednoma sem imela 3 lepe,debele,živahne mucke.Dva samčka in samičko.( starost 6 mesecev)
Samička je zbolela kot prva in v 3 dneh poginila, kljub pomoči veterinarjev.
Na ostala dva sem bila nato veliko pozornejša, saj so mi rekli, da je možnost okužbe velika.Diagnoza je bila seveda mačja kuga-neješčnost,apatičnost,konstantno bruhanje in krvava driska.
na žalost sta se oba smčka okužila.Peljala sem jih v kliniko za male živali v Postojni,kjer sta bila hospitalizirana en teden.Kljub podporni terapiji je še eden poginil.Drugi je sedaj doma, ker naj bi to bolezen prebolel.
žal pa se je zelo spremenil.Pogled ima izgubljen in nenavadno velike oči, še vedno je zelo miren, skratka malo me skrbi.
Če ima kdo izkušnje z muci, ki so bili okuženi s to boleznijo in ozdraveli, bi jim bila hvaležna za kakšno informacijo o času in poteku okrevanja..
Že v naprej se vam zahvaljujem....
Default avatar
Ce je mackon zmogel cez akutno fazo bolezni, bo najverjetneje vse ok z njim. Koliko casa bo potreboval, da povsem pride k sebi, pa je odvisno, od tega kako hudo je bilo. Prej kot v desetih, stirinajstih dneh se zagotovo ne bo povsem "sestavil", saj mora telo nadomestiti vso izgubljeno tezo, vodo, tekocino, ki jo je izgubil, regenerirati se mora crevesje (to lahko traja tudi dlje), imunski sistem se mora regenerirati ... Skratka en kup dela za telo. Macja kuga je namrec en cel hudic in zelo tezka kuzna bolezen.
Fino bi bilo, da mu se nekaj casa dajs lazje prebavljivo in kaloricno hrano, tudi kaksna vebac pasta za vzpoztavitev crevesne mikroflore mu ne bo skodila.
m.
Default avatar
HaaaJ.mene pa zanima ker smo meli mačka malega starega menda 2 meseca in je poginil nekaj dni nazaj predvidevamo da je imel kugo ampak od njega mama se je pa menda pozdravila ker je bila tudi tak mirna sam zdej se mi pa zdi da je čisto uredu.zdej pa tista sestrica od mačka k je poginil neki začela kihati in noče jesti nevem kaj naj naredim.je v škatli čisto za sebe ampak so pa v istem prostoru tudi muceki ki jo stari 1 mesec in še ne jejo še samo zizajo kaj naj naredim.zjutraj sem pa našla tega bolanega muceka ležati zraven onih malih.upam da nebojo tudi oni zboleli.
Prosim če kdo kaj odgovori...Hvala že v naprej...
Default avatar
STASULA POLNO BOLEZNI JE KI JIH MAČKI LAHKO IMAJO NI NUJNO DA JE KUGA TUDI DRUGE SO ZELO NAVARNE KOT SO VIROZE LEVKOZA ZATO TI DIAGNOZO LAHKO PODA SAMO DOBER VETERINAR ZATO TAKOJ K VETRINARJU DOMA SE NA BODO POZDRAVILI
Default avatar
Stasula je napisal/a:
K veterinarju. Pa to po znakih, ki jih navajaš, ni kuga (maček bruha in ima krvavo drisko), ampak katero drugo obolenje, ki ga je nujno potrebno zdraviti.

Kot so rekli že pred mano - ne pacajte mačk doma, peljite jih čimprej k veterinarju.
Default avatar
mene zanima kajje z mojim mucom. star je pribljižno 5 mesecov danes je bruhal driskal in skos se trese nemore mirovati prosim če me obvestite in mi poveste če ima slučajno simptome gripe.


hvala za odgovor
Default avatar
simptome gripe ne, simptome kuge ja
Default avatar
-mateja je napisal/a:
Nikar ne čakajte, NEMUDOMA K VETERINARJU!

Muc se trese, ker ima visoko vročino, res, takoj k veterinarju z njim.
Default avatar
Pa se ve, ali zdajle kje razsaja kuga?

Moderatorji