Domače živali in veterina

Odgovarjajo:

kuža na letalo?

Default avatar
Prosim za pomoč. Informacije, katere sem dobila do sedaj si namreč zelo nasprotujejo.
Zanima me do koliko kg ima lahko kuža da je v letalu z nami, ter ali je res, da je na enem letalu v kabini lahko le en kuža - imamo namreč dva.
Informacije iz prve roke bodo zelo dobrodošle.
V prtljažni del letala jih namreč ne dam.
lp
Default avatar
Zivjo!

Najboljse bo, da se pozanimas pri druzbi s katero nameravas leteti.

Nas kuza ze nekaj let ne leti vec, zato ti lahko povem samo kako je bilo kaksnih 6 let nazaj. V potnisko kabino uradno ni smel (ima cca 15 kg), se je pa vcasih zgodilo, da se je pilot dovolil, da je kuza v kabini (seveda v boksu). Enkrat sta istocasno letela dva psa in sta bila zato oba v "prostoru za zivali".

lp
Default avatar
:

~ Katere vrste živali lahko vzamem v letalo?
Psa ali mačko do maksimalne teže 8 kg lahko vzamemo s seboj v kabino (PETC). Pri masi večji od 8 kg se žival pelje v prtljažniku letala, ki je ogrevan in pod pritiskom.

~ S katerimi dokumenti?
Kot to zahteva posamična država. Podatki so na voljo v brošuri TIM (Travel Information Manual), ki jo imajo prodajni agenti. Za pse in mačke je potrebna knjižica o cepljenju (steklina, ostala morebitna cepiva proti prenosljivim boleznim), za ostale živali pa veterinarsko spričevalo, ki potrjuje, da je žival zdrava.

~ Koliko stane prevoz?
Zaračunava se kot dodatna prtljaga računana po masi. Običajna tarifa je l,5% cene enosmerne vozovnice za določeno destinacijo po kilogramu. Žival v kabini se vedno zaračuna kot presežek prtljage, ne glede na količino prtljage, ki jo potnik pelje s seboj. Primer: potnik ima v ekonomskem razredu 12 kg prtljage (dovoljeno do 20kg). Poleg tega ima PETC (6kg). Plača presežek prtljage za 6 kg.

~ Je število omejeno?
Letalo A320: 1 žival v poslovnem razredu in 2 živali v ekonomskem razredu A320. Letal CRJ 200: 1 žival na letalu.

~ So taki prevozi pogosti?
V Adrii prepeljemo v potniški kabini povprečno 5 živali na mesec.

~ Pa posebnosti?
Največja dovoljena masa je 8 kg skupaj s kletko maksimalnih dimenzij: 55x40x20 cm. Kletka mora biti s spodnje strani nepremočljiva.. Kletke morajo ustrezati določenim pogojem (dovolj trdna konstrukcija, možnost dolivanja vode brez odpiranja kletke, zadostno zračenje, zadostna velikost, ki omogoča živali, da nemoteno stoji v naravni drži, se obrne in leže).
Lp, jessy

******

"It doesn't matter how big your body is or your reputation, if you want to be special, you just need a big heart."

*****
Default avatar
Jessy, hvala za informacije. Ampak na agencijah, kjer sem spraševala za dopust praavijo do 3 kg, le eden v letalu. So kontaktirali z adrio.

Bom res poklicala na adrio in prosila za info iz prve roke
Default avatar
kodrcek, letalske druzbe imajo razlicna pravila glede prevoza zivali, tako da se za informacije nujno obrni na tisto, s katero bos letela. Vprasaj tudi, ce zival lahko sploh leti z izbranim letom - ne jemljejo jih namrec na vsako letalo. Ravno Adria npr. ima nekatera letala premajhna in zato pri z njimi ne morejo potovati.

Lp, Yo
-----
Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Moderatorji