Forum.Over.Net

Domače živali in veterina

Odgovarjajo: Vice Zaninović, veterinar

Naši hišni ljubljenčki - naša sreča. Včasih povzročajo skrbi, včasih prave težave. Zapišite vaše dragocene izkušnje ali povprašajte za nasvet veterinarja. Vse o vaših hišnih ljubljencih, razvoju, prehrani in težavah.

Vice Zaninović , veterinar

vice.zaninovic

slikanje kolkov - narkoza, razstave

Default avatar

kiri

Živjo, punce,
spodnja tema o sterilizaciji me je vzpodbudila, da vam zaupam še eno svojo skrb. Naša ZP se bliža enemu letu in v tem letu smo se od "ne, ne bomo imeli mladičkov in ne bomo je peljali na razstave, ker si želimo samo družinsko ljubljenko" premaknili totalno na drugo stran.
To pomeni, da nas nekje v prihodnosti čaka slikanje kolkov za prvo stvar. To je stvar, ki mi načenja živce. Kolikor vem, se slika pod narkozo. Meni je to totalno mimo. Zdravega psa pod narkozo enostavno ne želim dati, pa zgleda da nimam druge možnosti. Enkrat sem psičko peljala na rentgen, ker je med igro tako nesrečno padla, da sem se bala, da si je zlomila rep. Bilo mi je tako hudo, da ne morem povedat. V tisti sobi na kliniki sem se počutila podobno nesrečno kot z otrokom v bolnici - skratka tja "nikoli" ne bi odšla prostovoljno in brez potrebe.
Na kliniki ZT so se mi smejali (da ne rečem posmehovali), ko sem rekla, da v Zagrebu kolke slikajo brez narkoze. Če bi bilo tako totalno narobe, na Hrvaškem ne bi imeli tako zdravih ZP, pri naših vzrediteljih, npr. ne vem da bi imeli pri štirih leglih na leto kdaj kakega psa s "sumljivimi" kolki. Tako me tudi za našo psico ne skrbi, da ne bi bilo kak v redu, saj smo lepo pazili nanjo, da o genih ne govorim. Ima me, da bi naredila eno nerodovniško leglo...grrrr :-(, pa ne bo šlo, ker imamo že ženina zanjo :-) nadlepega psa (prvaka), ki še nima slikanih kolkov, ampak to bo zanj tehnična zadeva, brez narkoze (v ZG). A imam sploh kakšno možnost???? Premišljujem, da bi šla v deljeno lastništvo z državljanom HR, ali bi to kaj pomagalo, da bi potem lahko naredila vzrejni pregled na Hrvaškem?
Druga stvar so razstave. Prej totalno proti, smo se zdaj odločili, da jo bomo vseeno poskusili razstavljati. Ne vem, ali toliko iz želje po dobri oceni ali bolj zaradi druženja s pesjanarji (če se bo kdo hotel družiti z nami??). Psička se je namreč razvila v prelepo psico (ne samo moje mnenje) in poskusiti ni greh, kajne? Prijavili smo jo na razstavo v Hrušico, za Portorož, ki smo ga najbolj želeli, pa zadnji teden ne najdem več prijavnice na netu, zdaj pa se bojim, da smo že zamudili rok za prijavo. Kdo kaj ve? Pa še to me zanima, kaj je junior handling? Če psico prijavimo na junior handling, ali potem lahko nastopa tudi v običjani kategoriji ali se to izključuje?
Uh, sem se pa razgovorila, ni kaj. Moji še spijo, vključno s kužico, pa imam čas.
Boste pomagale?
Default avatar

Yo

Živjo!

Moje mnenje je, da če že misliš vzrejati, slikaj kolke pod pomirjevalom, da boš vsaj vedela, kakšno je dejansko stanje. Isto bi jaz pričakovala tudi od lastnika plemenjaka.
Slikanje kolkov nima veze s tem, kje delaš vzrejni pregled. Lahko jih slikaš tudi na Dunaju :-)

Prijavnico za Portorož najdeš na:

pod razstave, "Datoteka s prijavnicami na CAC/CACIB Alpe Adria Winner".

Junior Handling:
-----
Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.
Default avatar

kiri

Hvala, Yo!
Super, tole z Dunajem ni slaba ideja ;-) Te vzamem s sabo na izlet, po mojem imava prostora za 6 psov (4 na sedežih, dva v kletkah). Jaz imam samo enega.
Na kliniki, ki sem jo prej omenjala, so mi rekli, da velja samo njihova ocena slikanja kolkov :-(.
Ja, seveda, da ne bomo kar med tekom (mal heca mora bit) slikali, tudi "ženin" bo slikan tako kot psičkina mama, oče, babica, dedek, prababica (mislim, da sem naštela vse prednike, ki jih osebno poznam) nekje v Zagrebu, ne vem pa, kje točno in kako.
Default avatar

kiri

Ko sem skušala odpreti link za junior handling, se je pojavil tale napis:
"Tema na tem forumu, ki jo iščeš, je morda izbrisana ali pa ti je onemogočen dostop."
Če kakšna ve, kako je z junior handlingom, naj mi, prosim, napiše. Predvsem me zanima, ali junior handling izključuje ostale kategorije.
lp, kiri
Default avatar

Yo

Eh... sem res trapasta. Dostop do teme imajo samo člani foruma. Upam, da kdo kaj več napiše, jaz o JH vem premalo :-/

Glede slikanja kolkov je problem slikanja brez pomirjevala v tem, da psa ne moreš namestiti v res dober položaj. Mnogi se slikanja v Zagrebu poslužijo takrat, ko dobijo drugje (pre)slabo oceno. Pa grejo v Zagreb in dobijo boljšo. Fino, ampak ali je to etično?

Lp, Yo
-----
Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.
Default avatar

Yo

Evo, našla temo o slikanju kolkov:


Lp, Yo
-----
Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.
Default avatar

kiri

Še enkrat hvala, Yo,
za vsak slučaj, jaz nisem proti pomirjevalom, proti narkozi pa zelo. Vsake toliko se pač kdo ne zbudi iz nje.
Default avatar

sirtaki

Kiri sori k bom napisala tole, ampak ne seri...
Ker:
1. nevem od kje teb da imajo na Hrvaskem zdrave ZP
2. ce ima tvoja odlicen rodovnik to ne pomeni, da je tudi sama dobra vzrejna psica
3. preden se bos ubadala z leglom se dokazi na razstavah in po moznosti tudi delovnih preizkusnjah za retrieverje (vsaj PNZ ce ne tudi LPP-R)
4. v SLO velja za vzrejno dovoljenje ocena kolkov IN komolcev odgovornih na ljubljanski veterinarski fakulteti (Klinika Mestnem logu) - slikas pa lahko na parih klinikah v SLO, ki posljejo nato slike v oceno v LJ.
5. slikas lahko tudi kjerkoli na sveti pri veterinarjih, ki imajo ali licenco njihove kinoloske zveze ali pa kluba za retrieverje - ta ocena velja ze sama po sebi

Slikanje na Hrvaskem da ali ne? Stvar presoje posameznika...je pa velikokrat res kar je napisala Yo. Kdaj se odlocijo za slikanje tam... Seveda pa se zgodi tudi obratno, ko dobi hrvaski pes pri njih slabo oceno HD/ED in pridejo slikat v SLO.

Razlika v ceni? V zagrebu za komplet slikanje das priblizno 8.000 SIT, v LJU pa ene 25.000 SIT za psa velikost ZP.


LP
Default avatar

kiri

Ojoj, ženske, pa kaj se razburjate zaradi vprašanja?
Zagreb sem omenila takorekoč slučajno. Npr. zato, ker imam psico purgerico. Če Zagrebčani slikajo kolke v Zagrebu, hm, pa res, bi bilo bolje, če bi prišli v Ljubljano dat pse pod narkozo, samo da kaka oseba, ki ima slab dan, ne bi ven padla na enem/nekem slovenskem forumu?
Sirtaki, tvoj odgovor je pa pod nivojem, na žalost, res, ker sem te spoštovala zaradi tvojega poznavanja. Okej, bom spregledala žalitev z nečloveškimi izrazi, pa bom vseeno vprašala. Zakaj bi morala psico dokazovati na razstavah? Bo imela potem kaj boljše gene? Totalni nonsense z vidika argumentiranja. Dobro leglo na primer ima lahko tudi psica, ki ni bila niti na eno razstavi, tu se nimamo kaj prepirati. Verjetno bolje kot jaz poznaš pse in veš, da nekateri psi razstav pač ne marajo, medtem ko jih drugi skorajda obožujejo (če malo počlovečim opazovano obnašanje pasjih prijateljčkov).
Kar se Hrvaške tiče, o njej nimam pojma. Ena vejica je v mojem sporočilu preveč (ravno tam okoli Hrvaške, ampak nimam volje, da bi ti pojasnjevala).
Sirtaki, nikar se ne boj konkurence mojega psa. Res je iz odličnega legla, ampak najbrž toliko vrhunskih mladičev res ne more biti v enem leglu. Sestra dvojčica moje psice npr. je že skoraj zaključila hrvaški šampionat. Da sestre in bratje niso vedno vsi vrhunski pa vemo vsi, ki poznamo ljudi. Recimo, da bom počakala na mnenje tiste slavne Eve, ki bo sodila v Portorožu.
Še vedno me zanima, ali kakšna kaj ve o junior handlingu in o tem, ali se junior handling izključuje z drugimi kategorijimai. Mogoče kakšna sodnica...ok, ok, ni treba, bom vprašala vzdreditelje.
Default avatar

kiri

Malo prehitro sem pritisnila enter.
Sirtaki, velja tebi:
Takoj se podpišem pod stavek "..da imajo na Hrvaskem zdrave ZP", čeprav se iz tega norčuješ.
Na Hrvaškem imajo zdrave ZP, pomeni, da obstajajo ZP, ki so zdravi. Če zgornjo izjavo zanikamo, dobimo: Ni res, da imajo na Hrtvašek zdrave ZP oziroma Ni res, da na Hrvaškem obstajajo zdravi ZP. Se strinjaš, da bi bilo kaj takega izjavljati butasto?
Na Hrvaškem imajo zdrave ZP nikakor ne pomeni isto kot Na Hrvaškem so vsi ZP zdravi. Prva ure iz formalne logike.
Me pa res zanima, zuakaj ste pomislile na slabo plat zadeve. Jaz imam prvega psa, ne želim ga dati prostovoljno pod narkozo (tudi sebe ne, ker jo zelo slabo prenašam), pa sprašujem, ali gre tudi brez tega. Lop po meni! Cccc...Čemu naj bi jaz pomislila na goljufanje? Do vaših postov nisem, zdaj pa vidim, da gre prav za to. Kako to, da ste ve najprej pomislile na goljufanje? Jaz iz tega ne bi ničesar zaključevala. Mogoče ste imele samo lab dan.
Default avatar

*jessy*

kiri, Junior Handling je tekmovanje, kjer se ocenjuje razstavljanje vodnika in ne psa. V Junior Handlingu pes ne tekmuje, ampak vodnik. Pes tudi ne dobi nobene ocene. ;)
Lp, jessy

******

"It doesn't matter how big your body is or your reputation, if you want to be special, you just need a big heart."

*****
Default avatar

kiri

Hvala, Jessy, a se vidimo na kakšnem tekmovanju?
lp, kiri
Default avatar

doglover

Ne vem sicer kdo vam je rekel, da se v Ljubljani kolki slikajo v narkozi, ker je to čista laž. Kolke se na Kliniki Univerze v Ljubljani na C. v mestni log slika izključno pod pomirjevalom in sicer zato, ker za psa slikanje kolkov ni najbolj prijetno - ležati mora na hrbtu, na miru kakšnih 5 minut, pri tem pa mu zadnje noge povlečejo nazaj zato, da so kolki na sliki vzporedno, saj je drugače interpretacija nemogoča oz. nepravilna. Prav tako je s slikanji komolcev, ki jih tudi morate slikati za vzrejno. Pes mora lažati na trebuhu naravnost z glavo čisto nazaj - me zanima kateri pes bi tako zdržal. Moj že ne... Pomirjevalo pa za psa ni toliko škodljivo, kot stres ob slikanju kolkov in komolcev brez pomirjevala. Pes tudi takoj po slikanju dobi antagonista pomirjevala in se v 10 minutah spet zbudi. Drugič se pošteno pozanimajte preden začnete tveziti po forumih traparije.

Pa še to - se strinjam s Sirtaki kar se tiče slikanja v Zagrebu. Poznam mnogo psov, ki so jim v Ljubljani ocenili kolke slabo, pa so šli lastniki v Zagreb in prišli nazaj z vpisanimi A kolki - vredno razmisleka, a ne? Sploh, če bi radi naredili pasmi kakšno korist, saj je nevestnih lastnikov ZP pri nas že dovolj - pa to ni mišljeno kot napad na vas, da se ne bomo napačno razumeli - samo razmišljanje na splošno.

LP
Default avatar

kiri

Pliz, a bi se lahko vzdržali žaljivk?
Kar se tiče tvezenja traparij, naj povem takoj na začetku, da nisem iz medicinske oz. veterinarske stroke.
Da slikajo pod narkozo, so mi povedali na kliniki Trstenjak Zajc, in sicer točno s to besedo: narkoza.
Doglover, prosim, če mi poveste, kaj pomeni, da se pes zbudi. Jaz sem zmeraj mislila, da si od pomirjevala "munjen" oz. "zadet", ne pa da spiš in da te je treba zbuditi.
Na kliniki Trstenjak Zajc so mi tudi rekli (ne bom rekla "povedali", ker ta beseda že vključuje subjektivno mnenje, da menim, da imajo prav btw. ker se ravno poklicno ukvarjam s tem), da je pomirjevalo mnogo bolj škodljivo od narkoze. Kako naj vem? Nisem študirala nič, kar bi imelo zveze z biologijo, medicino, veterino ipd. Rada bi argument oz. pojasnilo, če se komu da razložiti.
Doglover, jaz imam svojo psico rada, zato bi rada naredila tako, da bo za njo najbolj prav. Če se ona vsega tega ne zaveda (ja, vem, da se ne), imam še toliko večjo odgovornost. Tudi majhen otrok se vsega ne zaveda, pa je treba zbrati včasih veliko poguma (nekje sem prebrala, da je pogum drugo ime za pomanjkanje domišljije ;-)) in ljubezni, da mu kratkoročno narediš nekaj hudega (recimo, pustiš, da ga operirajo), ker je to dolgoročno zanj boljše.
Mogoče delam slona iz miši. Kako naj vem? Ne vem, zato sprašujem na forumu.
Zanima me tudi, kaj je s tem Zagrebom. Zakaj mislite, da tam psi dobijo boljše ocene? In če ste prepričani, da to drži, ali lahko tudi razložite, zakaj? Jaz ne vem, zato sprašujem, ne pa zato, ker imam slučajno psičko iz Zagreba, ali ker bi imela predsodek, da je boljše iti v Zagreb. Tudi slučajno ne mislim, da je s kolki in komolci moje psičke kaj narobe. Mogoče je, mogoče ni. Zanimivo pa je, da ko omenim slikanje v Zagrebu, v podtonu/med vrsticami, če berem, takoj vidim, nekateri takoj pomislijo, da hočem nekaj goljufati (ne mislim na dogloverja). Čemu neki? Ljudje, brez paranoje prosim, za vprašanji ponavadi ni zarote, ampak radovednost.
Default avatar

maja01

kiri, na goljufijo takoj pomislijo zato, ker se psa, ki ni sediran (pod pomirjevalom) tezko pripravi, da zdrzi v tisti pozi dolocen cas in odcitki ne morejo biti dovolj natancni. In ljudje, ki v kvaliteto kolkov svojih psov niso povsem prepricani oz. vejo, da so slabi, ravno zato vozijo pse v zagreb.
m.
Default avatar

Rumba

kiri berem tola tvoja radovedna vprašanja in so prav zanimiva. Pa ce smo ze ravno pri tem, da te zelo skrbi kako je z narkozo in pomirjevali itd. naj povem, da tudi rentgen ni ravno neko zdravilo, ki bi se mu bilo vredno izpostavljati, a ne?! Ampak to je pač "nuja", da se slika kolke, ali pa se slika zlomljen rep, čeljust, ... Kot so rekle punce če želiš realno oceno slikaj pri nas, ni nujno, da pri ZT, lahko tam kjer je najceneje samo se prej pozanimaj, da bodo tisti, ki slike odčitavajo zadovoljni z njihovimi slikami, nimajo vsi veterinarji recimo temu koncesije, ki jim dovoljuje slikanje kolkov za vzrejni pregled, lahko pa jih vseeno slikajo, samo njihove slike in odčitki niso primerni za vzrejno.
Če želiš "malo" prišparati pa se ti ocena vseeno šteje za vzrejnega slikaj v Zagrebu:)) Ceneje te pride vključno z bencinom!
Veliko sreče pri vzreji pa ne obemenjuj se preveč z posamezniki;) "vsi smo se rodili goli!"

Lp nina
www.pasji.net - Vse Kar Potrebuje Pasji Svet!
Default avatar

Darkobarko

Kiri, Kiri, tudi ti malo umiri zivčke, še posebej, če to zahtevaš od drugih. Razlika med pomirjevalom in narkozo je ta, da pri narkozi pes globje spi kot pri pomirjevalu (ce smem napisati zelo laično). Pred slikanjem kolkov in komolcev se najprej pozanimaj v Klubu, ocene katerih veterinarskih klinik priznavajo za vzrejno dovoljenje. Potem se usedi za telefon in pobaraj, kako in kaj to delajo in koliko stane. Sama sem v Mestnem Logu plačala za slikanje kolkov za irskega setra, ki ima 45 kg, 16 500 SIT. Še vedno sem mnenja, da so ocene kolkov s te klinike najbolj objektivne (kar pa ne pomeni vedno najboljše). Mislim, da je še celo tako, da ti lahko slikaš kolke drugje, odčitavajo jih pa na Kliniki (mogoče se motim).

Postopek slikanja kolkov je za psa hudo neprijeten (podrobno ga je opisal že doglover), sama naj dodam še svojo izkušnjo. Mojemu Darku so dali pomirjevalo, zadet je bil kot mamba. Ko smo ga na mizi prevrnili na hrbet in mu raztegnili noge, smo ga trije odrasli ljudje komajda držali pri miru, tako se je upiral, kljub temu, da je bil zadet. Če pa še pomirjevala ne bi dobil, ga pa sploh slikati ne bi mogli.

Ko smo že toliko proti pomirjevalom, narkozam in podobnim stvarem. Sama sem mnenja, da če želimo psa pariti in če nam je kaj do kvalitete pasme in če želimo imeti realno sliko svojega psa, potem pač reskiramo eno pomirjevalo in en rentgen. Še noben pes ni zaradi tega bistveno prej umrl.

Dilema Ljubljanja : Zagreb? Zagreb mnogo mnogo ceneje, ocena kolkov je ponavadi zelo dobra. Ljubljana je kljub vsemu bližje, mogoče malo dražja kot Zagreb, dobiš pa zato realno sliko svojega psa. Presodi pa sama, kaj ti je bolj pomembno.

Srečno, Neža
Default avatar

kiri

Hvala, Nina in Neža, in vsi, ki se vam še nisem zahvalila za pomoč.
ja, res veliko sprašujem, to pa zato, ker imam prvega psa v življenju. Tudi otroka sem imela enkrat prvič (pa potem še) in ni vrag, da se še ravnanja s psom ne bi naučila. Ampak, kot pravijo, kdor jezika špara kruha strada.
Za psa mi ni škoda denarja, še zlasti, ker smo že iz ta hudega ven (kravce, štalca ipd.). Res, cena mi sploh ni pomembna.
Sem pa res hudo firbčna, kaj za vraga se dogaja v Zagrebu?
Hecno, tale moja štorija se je začela, ko so mi vzreditelji povedali, da pri njih (v ZG) ne slikajo pod narkozo. O pomirjevalih nismo govorili, se nisem niti spomnila vprašati. No, in ko smo tako kramljali pri njih, se mi je zdelo fino, da bi še tukaj povprašala o izkušnjah in razlogih. To je vse. Nič nisem bila vnaprej odločena, tudi zdaj nisem. Kot lahko razumem, se kolke in komolce itak slika le zaradi nadaljne vzreje, ne pa zaradi zdravja psa samega??? No, bom nehala s tem, da ne bom več načenjala živčkov.
Lep dan vsem
kiri
Default avatar

Darkobarko

Kiri, seveda psa slikaš predvsem zaradi zdravja svojega psa. Če se na slikanju ugotovi, da ima že pri letu in pol zanič kolke, potem je to v prvi vrsti info tebi, da ga boš kasneje šparala. Pa tudi info vzrejnemu referentu v drugi vrsti. LP N.
Default avatar

doglover

Ne, nisem pomislila, da želite goljufati in moje pisanje ni bilo mišljeno kot žalitev kogarkoli, sem pač mnenja, da se je potrebno pozanimati preden napišete na forum nekaj, kar ne drži. Za Zagreb pa sem napisala iz izkušenj, ki sem jih pridobila preko znancev (ne morem jim reči prijatelji), ki so to uporabili za izboljšanje ocene in se s tem celo hvalili.

Pomirjevala niso škodlivejša od narkoze, ker se hitreje resorbirajo iz telesa, predvsem pa lahko ta, ki se jih uporablja v namen slikanja kolkov in komolcev kot sem že napisala tudi antagonizira (kar pomeni, dsa po aplikaciji antagonista izničimo delovalje pomirjevala - pes je v 10-15 minutah popolnoma zbujen in odkoraka sam domov).
Pes pod pomirjevali "zaspi" v smislu, da se njegove/njene mišice relaksirajo, ni dovzeten za bolečine,... Sicer pa vam lahko kolke slikajo tudi pri T.-Z. in pošljejo slike v Mestni log na oceno, če oni to počno drugače in "bolj varno" za psa. (pa to spet ni mišljeno kot žalitev ampak kot dodatna ideja).
Še vedno sem tudi mnenja, da je to za psa manj škodljivo in stresno kot slikanje kolkov in komolcev pri zbujenem psu, saj pozocija, v kateri je potrebno slikati za psa ni prijetna, ker je v podrejenem položaju, ko ga dve osebi drži9ta na hrbtu in ga raztegujeta.

Upam, da sem bila v kakšno pomoč.

Moderatorji

Vice Zaninović , veterinar
vice.zaninovic