Domače živali in veterina

Odgovarjajo:

psi in divjad

Default avatar
Imamo 5 mesečnega mešančka, katerega oče je malamut (mama je mešanica med labradorcem in zlatim prinaš.)...včeraj smo šli na sprehod in pes je bil odvezan....kar na lepem plane in začne drveti za mlado srno, ki se je pasla zelo blizu vasi.....Pes je še mlad....ko bo star 1 leto bo srno zlahka ujel, saj mu je včeraj prav malo manjkalo.....Slišala sem ,da tovrstni psi, ko enkrat okusijo ulovljeno in "umorjeno" divjad , kasneje "fentajo" vsako, ki jo dohitijo.....Bojim se , da bomo morali zaradi tega psa oddati oziroma usmrtiti.....kako doseči, da ne bo pobijal !!!????
Default avatar
špela, tako, da je pes privezan vendar! Tudi po zakonu si dolžna imeti psa pod kontrolo oz. na vrvici v urbanih naseljih in tudi povsod tam, kjer bi lahko povzročil materialno škodo ali bil nevaren okolici, se pravi tudi na območjih, kjer se zadržuje divjad!

Lp, Yo

p.s. Imeti rad pomeni v prvi vrsti spoštovati... pa ne le lastnega psa!
-----
Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.
Default avatar
Samo...kje naj se potem pes prosto giblje ??? ven ga peljemo 3x in od tega 1x prosto teka...?
Default avatar
Moji se zletajo na vadbiščih kinoloških šol npr., odrasle pse, ki so dovolj vodljivi oz. ubogljivi, pa spuščam tudi drugje, kjer ostalih sicer ne bi upala spuščala.

Lp, Yo
-----
Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.
Default avatar
Zdrave srne pes sam ne more ujeti, razen mogoce redkih izjem. Kar pa se ne pomeni, da jih lahko preganja. Zato v gozdu ali blizini gozda pes ne sme biti spuscen, ce ni dovolj ubogljiv, da pride na klic. Kupi raztegljiv povodec in teci z njim, ko bo pa dovolj star (po enem letu) pa lahko tece ob kolesu. To je za psa krasna rekreacija. Mogoce bi tudi razmislila in se s psom vpisala v solo, kjer ti bodo pokazali kako ga izsolas. Zdaj v septembru so se zaceli tecaji v vseh KD jih, zato poklici v najblizjega in se pozanimaj, ce se nisi prepozna. Naslednji tecaji bodo spomladi. Kuza je ravno prav star za malo solo! lp
Default avatar
Še opozorilo: lovci vam lahko psa ustrelijo, če preganja divjad oz. je dovolj že, če imate psa v lovišču spuščenega in ni tik zraven vas. Dogajalo pa se je tudi, da so psa ustrelili med hišami.

Matjaž
Default avatar
Psa boš morala na sprehodu imeti privezanega na vrvici ali fleksiju. Če pes pokonča divjad ni obsojen na usmrtitev, saj je to popolnoma normalno, da ima pes nagon upleniti divjad, ker je potomec volka in ne opice. Težava bo, če ga bo dobil lovec, ker ga bo sam usmrtil. Vsi normalni psi, ki imajo dober nos, tekajo za divjadjo, tvoja odgovornost pa je, da to onemogočiš. Ne toliko zaradi materialne škode, ampak tudi iz moralnih razlogov. Jaz mojim psom absolutno ne dovolim, da preganjajo karkoli, ne mačk, kokoši, divjadi, čisto nič in sicer zaradi tega, ker ima vsako živo bitje pravico do življenja. Psico, ki ni 100% vodljiva imam na sprehodu na fleksiju, psa pa spuščenega do takrat, ko se pokaže minimalna neposlušnost. Takrat je zelo okregan in ga privežem. Imajo pa kinološka društva ograjene poligone, na katerih se psi lahko kadarkoli stekajo po mili volji, le včlaniti se moraš.

Moderatorji