Forum.Over.Net

Domače živali in veterina

Odgovarjajo: Vice Zaninović, veterinar • Lena Gregorčič, ZHP

Naši hišni ljubljenčki - naša sreča. Včasih povzročajo skrbi, včasih prave težave. Zapišite vaše dragocene izkušnje ali povprašajte za nasvet veterinarja. Vse o vaših hišnih ljubljencih, razvoju, prehrani in težavah.

Vice Zaninović , veterinar

vice.zaninovic

Lena Gregorčič, ZHP

Lena Gregorčič

Pazite:mladički muck-hrana za pitona

Default avatar

Borsa

Pazite komu boste oddali mlade mucke. Neki gospod namreč spremlja mačje oglase o oddaji mladih muck. Ima pitona in potem ga s temi muckami hrani. Najraje ima žive, nekaj pa jih pospravi v zmrzovalnik. Neka gospa mu je dala mladička, ko je želela izvedeti kako gre mucki je izvedela kruto resnico.
Default avatar

Since

Tudi kače morajo živet. Kakšna pa je razlika če da kači miš, podgano, malo muco ali mogoce celo mladega psa.
Muce pa pse mamo vsi radi, miši in podgane se pa vsem gabijo.
Kakšna pa je potem razlika, ko na kmetih mlade mačke pobijajo s lopato, motiko sekiro al pa še čem, ker jih majo preveč.
Mi je pa že bolj humano to kaj ta gospod dela z mačkami, kot pa to kaj so oni idioti iz gorenjske delali z njimi.
Default avatar

Mateja

Jaz pa mislim, da je nehumano vse to. Naj kači kupi meso pri mesarju, ne pa da matra živali.
Default avatar

Nada

Sicer tega, kar ta možakar počne, ne zagovarjam, se mi pa ne zdi nič bolj humano kupovati mesa pri mesarju. Ne vem, od kod vam ideja, da v klavnicah ne "matrajo" živali?!
Če menite, da jih tam ubijajo na human način, se krepko motite. Živali zelo trpijo - od tega da jih pretepajo, "krotijo" z elektriko, piščance z elektriko tudi ubijajo...
A to pa je humano?

Nada
Default avatar

Jelena

No, tudi kace morajo jesti. Se mi pa zdijo mladi mucki malce veliki, razen ce nima res velikega pitona. Pa se kremplji ga lahko poskodujejo
Ce bi sama imela doma kaco, je zagotovo ne bi hranila na tak nacin, temvec bi sama gojila misi, skakace in podgane, za katere bi tocno vedela kako so hranjeni, da kaci slucajno ne bi cesa manjkalo.

V ujetnistvu jih nekateri hranijo s surovim mesom, ampak nekatere kace preprosto potrebujejo zivo hrano in mesa se povohajo ne. Ne vem, kaj naj bi bilo sporno pri hranjenju kac z zivimi zivalmi?
Default avatar

Yo

Meso je meso, žival je žival, ampak, če jaz oddam mačka za hišnega ljubljenčka, potem naj bo tako! Sicer pa, verjetno je kar nekaj ljudi, ki oddajajo mlade živali prvemu, ki pride mimo. Me prav zanima, koliko se jih pozanima, kje in kako bo žival živela ipd., sploh če gre za mačke in pse mešance, ki jih je preveč.

Yo
Default avatar

Since

Tak kot maš ti rada (predvidevam da maš kako žival) svojega ljubljenčka, tak ima on rad svojo kačo. Tak kot bi ti za svojo žival nabavla najboljšo možno hrano, tak on nabavi to kar kača rabi. Kače se izključno prehranjujejo z živimi živalmi (tudi mrhovine ne jejo kolko jaz vem). Je pa Jelena zelo lepo napisal.

Glej čez nekaj časa ko bo kača zrastla, bo treba kaj večjega za hranit, mogoče odrasal muca, nemski ovčar, ovca, koza,.......me zanima kak se bote šele takrat zgražali. (sicer pitoni ponavadi niso tako veliki)

Lahko se pa tu prepričaš kaj vse kača poje, samo za vse s slabim želodcem odsvetujem ogled tega linka
(ni krvi pa nič podobno, samo če se kač bojite ne gledat, ker nebote mogli spat :)))))
Default avatar

Yo

Since, kača, ki jo tako hranijo od začetka, poje tudi mrhovino. Kar pa je sicer omenjeno tudi zgoraj (mačke v zmrzovalniku). V tem primeru je ubijanje mačk, če so okoli tebe polne mesnice, nepotrebno. Tu gre za čisto finančno "korist", ker mačke in pse dobiš zastonj, meso v mesnicah pa je potrebno kupovati. Sploh pa je vsa zadeva tudi kazniva - dvomim v humano ubijanje teh živali, mačke so tretirane kot neklavne živali, ki niso namenjene za prehrano in imajo zato (pa naj je nam prav ali ne) drug tretma, če pa se že uporabljajo za prehrano, potem tudi zanje veljajo enaki zakoni kot za klavne živali (predpisi o zakolu, kontroli mesa itd. itd.). Pa še to, Since (saj mi ne zameriš, a ne?), če bi tvoja psička imela mlade in bi se trudil poiskati domove zanje, bi ti bilo prav, če bi izvedel, da je končala kot sestavina v nekem jedilniku, pa naj bo ta človeški, kačji, pasji...?

Lp, Yo
Default avatar

xtrm

Ja in? Men so pa pitoni najlepše živali. Najlepše in najelegantnejše. In tudi oni morajo jest. Ni važno, če bo sedaj pojedel mačko, psa ali pa podgano. Važno je, da jaz na tisto žival, ki jo poje nisem čustveno navezana. Ne bo mi blo ravno všeč, če bi mi piton pojedel mojega kužija al pa muco.
Pač verjetno tistemu gospodu mačke niso všeč. Ker jaz mu je recimo tud nebi mogla dat, ker so tako nebogljene, pa sigurn ful mijavka zraven. Podgana se pa verjetn grdo dere al pa sploh ne. Ne vem. Oboje je pa živo bitje, jasno in ima pravico do življenja. Sam j... ga, selekcija.
Default avatar

xtrm

Men je čist vseen kaj kje piše in kakšni so zakoni, vsaka žival trpi, ko umre. In če mi bo pasal pitona z mačkami hranit, jih bom. Itak jih je preveč. Tud bolezni prenašajo, zato so glede tega kr tam nek kot podgane, sam da so lepše.
Bogati tud jedo jastoga, ko ga dajo živega skuhat. Kar se mene tiče, čist nepotrebna razvada.
Default avatar

Yo

--------------------------------------------------------------------------------------
In če mi bo pasal pitona z mačkami hranit, jih bom. Itak jih je preveč. Tud bolezni prenašajo, zato so glede tega kr tam nek kot podgane, sam da so lepše.
---------------------------------------------------------------------------------------


Kaj nisem pisala o tem? A piton je tudi toliko nepomemben, da bi mu dajala jesti oporečno meso? Zanimivo, kako se ljubezen do živali meša z nepoučenostjo. Zakon so črke na papirju, ampak nas briga ali ne, če ga pozorno beremo, o marsičem razmislimo in nekatere zadeve imajo praktično vrednost. Sicer pa... naravna selekcija je tudi, ko se zgodi, da v naravi piton poje otroka... Ah...

Yo
Default avatar

maja_b

predvsem se je treba vprašat, ČEMU HUDIČA ČLOVEK POTREBUJE PITONA!!!
pa ne mi zdaj o ljubezni do živali....ljubezen do živali, predvsem do divjih, kot je piton (a se mogoče motim, pa obstaja že kakšna "domača" vrsta pitona?) je, da JIH PUSTIŠ LEPO PRI MIRU!! naj živijo tam, kjer so navajene. Nekaj drugega so psi in mačke, ki že kar lep čas živijo s človekom.
imeti pitona ali kako podobno žival je snobizem brez primere!
Default avatar

Since

Yo ni zamere, vem kaj hočeš povedat, sem že v tvojem prvem postu zasledil isto :)). Meni res ne bi bilo všeč, če bi katera od mojih živali končala, kot hrana drugim živali (še posebej ne človeku).
Jaz si kačo želim že 10 let, pa je še vedno nimam, pa je tud verjetno nikoli ne bom imel iz preprostega razloga, ker mi je težko dat kači živo žival. Sem se pogovarjal z vsemi možnimi ljudmi o kačah in vsak mi je rekel, da lahko včasih dam meso, samo da pa od časa do časa more kača dobit živo hrano, ker pač more.
To je skoraj isto kot da bi psa hrano nonstop z konzervami (interspar, tuš in podobnimi)...se živel bi, samo kak bi zgledal pa kolko bi bil zdrav. Na žalost so tudi taki psi, ki morejo živet od take hrane in se slabše.
Default avatar

Since

Če pa maš doma mercedesa, BMW-ja, hišo z štirimi spalnicami in vrt za katerega porabiš več sto litrov vode za zalivanje, sosedovi froci pa ne vejo da je morje modre barve pa j esamo resnično in kruto življenje????
Default avatar

Since

to pa ko si neki glupi tip poln denarja, nabavi psa za ne vem kolko tisoč eurov in ga potem pelje ven lih trikrat, da ga prijatli vidijo in kaj je pomembnejše, da lahko pove kolko je dal za psa, da je to uh in ah pes, najboljši na svetu, ampak on ma denar pa si ga lahko kupi. Po treh mescih, ko pa so vsi že vidli psa, pa ko vsi že vejo kolko je dal za njega, pa je lahko pes do konca življenja v pesjaku in je lahko srečen, če mu kdo da za jest in mu vsaj enkrat dnevno vodo menja. Ponavadi taki psi itak končajo v azilih al pa še na kakšnih slabših mestih....

Ampak ne....če maš kačo si snob........sick thinking!!!
Default avatar

Yo

Aja, Since, glavno, da zastopiš, kaj sem hotela povedat.

Povzetek - kaj me moti:

a) kar se tiče mačk in psov in ostale žive hrane:
- če se žival nekomu odda, se odda z določenim namenom
- v omenjenem primeru gre le za to, da je ta hrana GRATIS, ne da je bolj "zdrava"
- dvom v humano ravnanje do usmrtitve

b) kar se tiče pitonov in ostalih kač:
- hranjenje z mesom nekontrolirane kakovosti, morda oporečnim, okuženim
- nevarnost prenosa bolezni tudi na ljudi
- prepričana sem, da večina kač živi v neprimernih bivalnih pogojih

Lp, Yo

p.s. da ne bi zdaj kdo narobe razumel, nisem jaz tista, ki ima doma mercedesa, BMW-ja, in hišo s štirimi spalnicami ter vrt, za katerega porabim več sto litrov vode za zalivanje... ;-)
Default avatar

Yo

Since, prijatelj, pomiri se...

Danes sem res vesela, da nisem "neki glupi tip"... hahahahahahahaha :-)))

Se pa strinjam s tem, kar si napisal.

Lp, Yo
Default avatar

Since

Tudi jaz če bi oddal žival za hišnega ljubljenčka, bi želel da to je, če bi kasneje kaj takega ugotovil, bi tipa zadavo...Lahko je na začetku pošten pa pove zakaj rabi žival in bi mu reko, da mu jaz moje ne dam.
Pa glede terarijev se tudi strinjam, sigurno je zelo mali odstotek ljudi, ki ima dovolj velike terarije za svoje plazilce.
Default avatar

maja_b

se strinjam, s psom, če si ga nabaviš, je treba lepo ravnati.
hotela sem samo reči, da kača sodi v svoje naravno okolje, nič drugega.

imam pa eno prednost pred tabo: nikogar nisem ozmerjala.
Default avatar

popcorn

Živali za krzno pobijejo tako, da jih za rep obesijo na en štrik, v anus vtaknejo eno elektrodo, na jezik pa drugo. Tako da se krzno ne poškoduje. Temu bi rekla premišljeno ubijanje z estetskim ciljem in ne ubijanje zaradi nagona ali kakršnekoli eksistencialne potrebe. Če malce razčlenim v podrobnosti, kaj mačke so.... kup masti in beljakovin ter vode, pa tudi nekaj anorganskih snovi se najde vmes. Natanko tisto,kar rabi sleherno živo bitje. Po velikosti so mlade mucke ustrezne kačjemu gobcu. Če bi jo našla v naravi, bi bila ustrezen zalogaj za kakšen teden. Torej, kače živijo kačje življenje in zato niso amoralne, niso krute, sploh pa ne ubijajo zato, da bi se postavljale pred družbo češ, dons sem pa eno mačko... Do mladih muck nimajo takega odnosa, kot ga imamo mi. Mačke so ljudem bližje, ker z nami živijo, sprejemamo jih v svoj dom, crkljamo. Tudi vračati nam znajo na zelo sprejemljiv način, kar od nekega plazilca ne moreš pričakovat. Se ne navežejo, ker so že od mladega trebuha vajini skrbeti same zase. Torej jim ne predstavljamo nadomestnih staršev. Zato se na plazilca verjetno tudi navezati ne moremo do enake mere kot do luškanih mladih muck. Se vam ne zdi, da je zares potrebno ločiti človeški in živalski vidik do življenja? Tudi sama ne bi zmogla dati mlade mucke pitonu, zato pa bi mu priskrbela ustrezno hrano, ki bo dobra zanj in tudi sprejemljiva zame (z odnosom). In še nekaj.... Živali ne mučijo! Ne ubijajo zaradi razreševanja svojih notranjih frustracij, ampak vedno zaradi eksistencialnih potreb. Zato se ne strinjam s tem antropomorfističnim gledanjem na živali, kar to natanko je, o čemer se pogovarjamo tu. LP

Moderatorji

Vice Zaninović , veterinar
vice.zaninovic
Lena Gregorčič, ZHP
Lena Gregorčič