Domače živali in veterina

Odgovarjajo:

Zajček je dosti sam

Default avatar

jana

Imamo pritlikavega zajčka samčka starega 11 mesecev. Ker oba s partnerjem delava tja do poznega popoldneva, ga lahko spustimo iz kletke šele ko prideva domov. Takrat od veselja skače ko navit.

Radi bi mu priskrbeli družbo, toda kaj? Samičke ne, ker ne želimo da bo cel halo z mladički. Sterilizacija tudi ne pride v poštev, ker ni 100% pri samčkih (preverjeno pri znancih, ki jih sedaj veselo štejejo). Če pa recimo vzamemo malega samčka, je lahk problem, če ga oni večji začne klofat, ker samci baje ne shajajo dobro skupaj.

Prosim za nasvet. Kaj pa morski prašiček? V trgovini za živali čepijo v eni gajbi zajček, tri prašički in dva miša.

Hvala za odgovore.
Default avatar

jana

A se zajčka ne upata imeti spuščenega cel dan? Jst sem ga imela stalno spuščenega, tudi ko nas ni bilo cel dan doma. Kletko je sicer imel, vendar je noter hodil samo jest, spal je pa vedno zunaj kletke. Dtugače pa mislim, da zajčki niso preveč družabni. Mogoče bi jim pa morski prašiček ustrezal-ne vem, ker nimam izkušenj.
Default avatar

eva

Moj zajček je čisto srečen, tudi če je sam.
Zgodi se, da sem z doma tudi po cel vikend (to ni pogosto, je pa!). Najprej sem ga nameravala pustiti pri prijatelju, ampak ker bi tam moral biti ves čas v kletki, sem ga raje pustila samega doma.
Verjetno, če je ves čas v kletki, kjer se niti premaknit ne more kot bi hotel, kjer so hrana in iztrebki in še on, ne more biti preveč srečen. Moj ima wc urejen na drugem koncu sobe in itak ne pride v poštev, da ga zaprem v kletko.
Naredila sem mu nekaj igrač in z njimi se zabava ko je sam.
Nekaj predlogov:
- okrogli briketi za glodalce, nanizani na vrvico in obešeni med dvema stoloma - ko hoče ugriznit se mu izmakne in izvaja strašansko zanimive trike, da pride do njih.
- karton od mleka (tam, kjer je naloženih 12 tetrapakov) - z obeh strani ima luknjo. Eno luknjo se zadela s časopisnim papirjem in tudi notri se naloži papir - zajček si tam dela gnezdo in je z njim pogosto zaposlen tudi kadar sem doma.
- velika škatla, z notranje strani obložena z lubjem in palicami - dvojna korist - zajček se zabava, ko premetava palice in grebe po lubju, pa še kremplje si brusi - do zdaj mi jih še ni bilo treba rezat
- manjša škatlica (npr. od čaja) s 'skritim zakladom' - v škatlico date korenčk ali list solate in škatlico zaprete, lahko navrtate, da bo vonj močnejši. Zajček se bo prelevil v Rambota IV, prebutal tisto škatlo in juo scefral, da bo prišel do solate.
Če mi napišete e-mail, vam pošljem poskenirano škatlo od instant župe, ki jo je na tak način razcotal moj zeko.

No, to je samo par predlogov. Moj zajček se odlično zabava, jaz pa tudi, ko si zmišljujem vedno nove trike zanj.
Default avatar

Tina

Jaz imam zraven zajčka morskega prašička. Ko sem zajčka dobila, je bil že odrasel, morski prašiček pa še mladič. Sem mislila, da bo kaj problemov pa ni bilo. Morski prašiček je bil čisto navdušen nad družbo skoz za zajcem leta.Zajec pa tud nima nič proti.
Default avatar

Katarina

Živjo, dveh samčkov res ni skupaj za dajat. Moj se ima čisto fajn, pa je običajno tudi sam čez dan, naredite mu nekaj igrač (sta že Eva in Jana dosti napisali), mogoče kako veliko kartonasto škatlo z luknjami, odstranite vse kable, lončnice na višja področja, pa bo lahko zunaj in se zabaval po mili volji. LP

Moderatorji