Forum: Fizioterapija in masaže

Specialist Ortopedske medicine in Manualne terapije svetuje o diagnostiki in terapiji športnih poškodb ter odpravljanju bolečin s trigger point masažo, masažo stopal in drugimi fizioterapevtskimi tehnikami.

VNETJE ŽIVCEV

Odgovori Nova tema
Default avatar weebeeee 22 Nov 2017 18:15

pozdravljeni.
prejsnji teden sem se zbudila z mravljinci v sredincu prstancu in mezincu leve roke. mislila sem da mi je zaspala roka ampak mravljinci tudi naslednji dan niso izginili . tretji dan sem zacela opazati da je moja koza na levi nogi obcutljiva na dotik. sledu o kaksni alergijski reakciji ni bilo. sedaj pa imam ze kaksnih 5 dni mravljince v celotni levi nogi in pa tudi do sredine reber vkljucno s prej omenjenimi prsti. med hojo ne izginejo, pri sedenju pa so intenzivnejsi. bila sem pri osebnem zdravniku ki mi je predpisal protivnetne tablete in pocitek. tezave se vedno niso izginile. kaj bi lahko bilo? stara sem 25 let.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar AnjaaaaKK 3 Jan 2018 16:28

Pozdravljeni!

Sem 23 letna punca, ki imam bolecine v desni ritnici. Obcasno se ta bolecina razsiri po desni nogi do prstov. Samo ko sedim, zacutim bolecino v ritnici. Se mi pa zdi, da je bolecina manjsa kot je bila. Nisem pa cisto prepricana. Sem bila pri kirurgu, ki mi je dejal da nimam ledvene hernije ter da imam nekaj drugega, da imam lahko nadrazen zivec. Tudi moj fizioterapevt je opravil pregled in je isto dejal. Vendar pa se mi ta bolecina vlece ze dober mesec ali dva. Mislim, da isijasa tudi nimam, ker me v tistem predelu nic ne boli, prav tako v ledvenem delu ne. Kaj lahko storim? Kaj je lahko to? Ce izvajam vaje za raztezanje gluteusa, zjutrej in zvecer, bo boljse oz. je to sploh pametno?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Anja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Barbara Purkart 25 Jan 2018 20:33

Pozdravljena Anja!

Hernija diska , utesnitev živca, protruzija diska... vse to gre za eno in isto stvar, samo intenzivnost je drugačna. V Ameriki se več uporablja pojem hernija, v Evropi več protruzija... gre za zdrs medvretenčne ploščice, ki draži živčno korenino. Glede na točno mesto draženja (ki se spreminja glede na položaj hrbtenice) se medvretenčna ploščica malo premika in zato se lahko bolečina čuti enkrat v križu, drugič v riti, potem malo po stegnu, malo po mečih, prstih.... in se sprehaja malo gor in malo dol. To je značilna dinamika za okvaro medvretenčne ploščice.

Kaj lahko naredite? Pazite na pravilno pokončno držo in pazite da ne ravnate ledvene hrbtenice temveč da ohranjate ledveno lordozo - ki rine medvretenčno ploščico nazaj na svoje mesto. Izogibajte se vsem vajam raztezanja, saj lahko z njimi spet porinete medvretenčno ploščico ven.

Pomaga lahko manualna terapija (https://www.fizioterapija.net/blog/bole ... -terapija/) in trigger point terapija (https://www.fizioterapija.net/blog/trig ... a-v-krizu/).

Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(http://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh