Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

zavračanje

Default avatar
Živjo!
Ne razumem moža, ker mu pri 30tih ni do seksa. Hodila sva 10 let, seks je bil zelo pogost, se pred tremi leti poročila, mali je star eno leto...Njegov izgovor, da je utrujen, me utruja. Samo službo ima, rekreira se tudi....halo, tudi jaz imam službo, vstajam ob petih, gospodinjstvo in nega otroka sta na meni, neverjetno, tudi jaz sem utrujena, pa si kljub temu želim seksa in intime....Saj poljubčki in objemi so, ampak jaz želim več..Pa se potrudim z večerjico, pa s seksi perilom...., pa dobim- sem utrujen, ne delaj me živčnega, a boš brez seksa kar umrla....pa sem se "skulirala" me bo že zagrabil, ko si me bo poželel, pa sem čakala ves mesec...pa sem se spet približala, pa je spet enak izgovor... postava ni kriva, saj sem po porodu shujšala in sem taka kot prej..., zamotim se tudi z drugimi stvarmi.....še malo pa bom mislila, da jaz nisem normalna, ker si želim seksa vsaj 1x na teden. Pa saj ne gre za maraton,saj lahko tudi on samo leži, bom jaz aktivnejša...Saj se vse da, če se želi, mar ne? Pa tudi če bi me samo stisnil k sebi, bi bila prepričana, da je res utrujen in se mu ne ljubi telovadit, bi mi dal vedet, da me ljubi, vse bi lažje prenesla, kot odsekano zavrnitev..Kaj naj storim? Začela sem že fantazirat o sodelavcu,....pomislila sem celo, da ima mož drugo, ampak ni indicev, ki bi potrdili moj sum..Moža ljubim, želim si ga, in zavračanje me ubija. Postajam razdražljiva in nervozna.....Vzela sem malo dopusta, svetovala sem ga tudi možu, pa kot vidite, ni interesa. Sklenila sem , OK ti meni ne posteljnih užitkov, jaz tebi ne gospodinjskih. Ne vem pa ali mi bo uspelo to tudi izvest. Svetujete mi prosim!
Lep dan vsem
Default avatar
Vesna, ali ne bi bilo bolje se o vsem tem res pametno pogovoriti? ne vem, če izsiljevanje kam pripelje.... Po mojem je iskren pogovor veliko boljši, tak z veliko strpnosti in brez kričanja in obtožb. Vprašaj ga, kdaj bo na tak pogovor pripravljen, da se bo imel čas pripraviti ali pa mu napovej "sestanek na temo".

Nina
Default avatar
Ja tudi sama sem mnenja, da potrebujeta odkrit pogovor. Povej mu o svojih željah, fantazijah, o svojih strahovih. Pogovor začni takrat, ko bo za vama lep, miren dan in mož ne bo utrujen. Mogoče pa bi poiskušala s seksom kakšno jutro, pred službo, ko še nista utrujena. Ali pa si poiščita zakonskega svetovalca, seveda, če je možu sploh do tega, da težave rešita. Pomankanje volje po seksu, pri teh letih, je sigurno povezano s kakšnim nerešenim konfliktom. Ali pa je mož v kakšni depresiji, potem je verjetno res ves čas utrujen. Skratka odkrit pogovor.
Default avatar
Ne vem, kaj pa če je razlog npr. v tem, da je bil zraven pri porodu, pa je videl nekaj , kar mu ni bilo všeč... in si zdaj ne more predstavljati, da bi "tisto" še kdaj uporabil... Baje se tudi to dogaja, ne vem, je le en od možnih odgovorov, pa s tem ne mislim nič slabega... Sicer pa mislim, da si absolutno normalna, če si moža zaželiš vsaj 1x na teden. In - res je čudno, da mu tudi po en mesec ni do seksa.
Default avatar
Bila sva sveže poročen par. V svojem stanovanju, zakreditirana do grla, ko je moževo podjetje napovedalo stečaj.
Kot eden zadnjih došlih zaposlenih je seveda izgubil službo in se pri 22-tih letih znašel na cesti (oz. na Zavodu).

Uf, sem se trudila, da sem kolikor toliko strpno in z veliiiiiko miline prenašala njegovo tečnarjenje, ki je izviralo iz njegovega občutka totalne odpovedi.

Popolnoma je bil izgubljen, smilil se je sam sebi, hodil meni, ki sem bila "toliko boljša", ker sem bila zaposlena, pošteno po živcih, dokler ni po enem mesecu brezdelnega sedenja doma odpovedal tudi v postelji.

Po mnogih pogovorih je priznal, da si zaradi zanj zelo stresne situacije, v kakršni je, telesnih stikov z menoj ne želi.
Se mi je kar malo zemlja spodmaknila :(((....

No, ja, pomagala sem mu iskati novo zaposlitev in ga spodbujala k študiju ter ga zaposlovala z gospodinjskimi opravili, tako da ni imel časa premlevati črne misli ves ljubi dan.

Po štirim mesecih se je ponovno zaposlil (oh, happy day!), še kar nekaj časa pa je trajalo, da se je med naju spet vrnila nežnost in kasneje strast.

Mislim, da sem bila takrat blizu skrajnega roba moje potrpežljivosti in sočutja, vendar sem si hvaležna, da sem možu pomagala s pogovori in predvsem s poslušanjem "ujetega ptiča tožbe"....

Odtegovanje tega ali onega pri vaju ne bi rešilo ničesar, na pogovor pa moža pripravi dosti prej in ga predvsem poslušaj.....

Srečno,

Ali
Default avatar
Draga Vesna!
Preseneča me tole. Jaz bi najprej stavila na odkrit obojestranski pogovor, kaj pričakuješ od njega, kaj si želiš, kaj se dogaja z njim...?
Pri 30-tih, po toliko letih skupnega (tudi) spolnega življenja, pa seksi sp. perilo, očitna pobuda, in niti 1x v mesecu ni pokazal zanimanja???? Vesna, tole je precej neobičajno. Jaz ne bi izključila suma na ljubico, ali morda celo partnerja, če veš, da je z njegovim zdravjem vse OK in ta utrujenost ne izvira iz bolezni. Morda še pobuda v soboto ali nedeljo zjutraj, ko smo vendarle spočiti?

Pozdrav,
hana
Default avatar
Priporočam ti, kot moj predhodnice, en odkrit pogovor, v soboto ali nedeljo zjutraj. Še boljše je ta malga oddati na dopust za kakšen dan in z možekom oditi na izlet, neobremnjeno in sproščeno. Moški so veliko bolj občutljivi, kot to kažejo navzen in veliko težje se odprejo, da povejo kaj jih teži, zato bo potrpežljivost kar na mestu. Pa veliko uspeha!
DaDa
Default avatar
ČE ti bo kaj pomagalo - ena od možnih variant je tudi ta da v tebi - sicer podzavestno - vidi samo še mamo. Z mamo se pa ne seksa, a ne. Otroček je še majhen in nekateri moški odreagirajo pač tako, kot je tvoj. Nekako te ne najde več v vlogi spolne partnerice, ampak si samo še mama in gospodinja. Morda te v svoji podzavesti celo vidi kot svojo mamo. Pogosteje je sicer obratno - da se mame počutijo samo še mame in izgubijo občutek za spolne radosti, vendar mislim, da tudi tole ni tako nenavadna varianta.
Vprašanje je če bo pogovor kaj rešil (vsaj na kratki rok najbrž ne) - zagotovo je pa potreben, sicer zadev ne bosta nikoli razčistila. Morda bi ga bilo treba tudi s kakšno trdnejšo in resnejšo besedo postaviti pred dejstvo, da je nekaj zelo narobe. Sam si očitno tega ne bo priznal. Zagotovo bosta našla rešitev, sploh, če ga imaš še vedno rada in si ga želiš. Moški so kot želve, bolj jih kaj tišči, bolj se skrivajo v oklep, sploh če jih bezamo. Počasi, z veliko ljubezni in vztrajno.

Srečno

lp tinca
Default avatar
Očitno imaš preveč časa.
L.p.
Default avatar
Daj mu čas. Po porodu so moški glede teh zadev malo čudni. Nekako se ne znajdejo, ker si zdaj mama. Ne postavljaj mu ultimatov, temveč bodi razumevajoča, vsaj še nekaj časa, dokler se stvari ne skristalizirajo. Veliko moških mi potrdi, vključno z mojim, da se težko znajdejo v tej novi vlogi in da je nerodno.

Pocrkljaj ga, bodi razumevajoča in upam, da se vama izide. Mora se, že zaradi malčka.

Lp, Marjana

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic