Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

rusija, mongolija, kitajska

Default avatar

eneja

potovala bom s transsibirsko železnico od moskve do pekinga. vmes so predvideni tudi postanki: bajkalsko jezero, mongolija...

zanima me, katera zdravila naj vzamem s sabo in če mi je potrebno se cepit

že vnaprej se zahvaljujem za odgovor!
Default avatar

Nina P

Spoštovani!
Vsekakor vam svetujem cepljenje proti hepatitisu A. Preverite, kdaj ste bili zadnjič cepljeni proti davici-tetanusu in v kolikor je od zadnjega cepljenja minilo 10 let, zaščito obnovite z enim odmerkom cepiva.
Od zdravil vzemite: sredstvo proti bolečinam oz. povišani telesni temperaturi, sredstvo za pripravo rehidracijske tekočine ob driski ali bruhanju (Nelit - če ga ni, lahko tudi par vrečk Maratonika ipd.), sredstvo proti alergiji, mazilo proti alergiji in pikom, antibiotik za zdravljenje driske na potovanju (npr. iz skupine kinolonov), sredstvo proti slabosti, ledne vrečke, razkužilo (lahko v posamičnem pakiranju), par sterilnih gaz, obližev, Mepor, ipd., povoj (morebitna zdravila, ki jih jemljete). Izjemno pazite na hrano in vodo, ki ju uživate.
Pozdrav in srečno pot!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

matejav

Če boš potovala v poletnem času ali zgodaj jeseni, ne pozabi na kakšno sredstvo proti komarjem (ne vem sicer za rusijo in mongolijo, v pekingu pa je komarjev precej). Pa če si bolj občutljive narave, kakšen persen ne bo odveč. Zelo priročni so tudi osvežilni oz. razkuževalni robčki. Človek ne verjeme, koliko umazanije se nabere na rokah, še posebej če se prevaža s kitajskimi javnimi prevoznimi sredstvi!

Na Kitajskem ustekleničeno vodo kupuj le v trgovinah, saj jo ulični prodajalci pogosto polnijo kar doma in za to uporabljajo neprekuhano vodo iz pipe. Če pa nimaš izbire, raje kupi kakšne sladke pijače, ki jih ne morejo polniti doma. Na kitajskih vlakih je na voljo vroča prekuhana voda, saj so kitajci nori na čaj in nosijo svoje flaške povsod s sabo.Ni slabo, če vzameš s sabo kakšen lonček, ali termovko.

Pa še to. Vsaka driska še ni vzrok za paniko. Pogosto je lahko to odgovor črevesja na premastno kitajsko hrano. Je pa vsekakor neprijetna.

Uživaj na potovanju

Moderatorji

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije
Nina P