Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. FeelgoodMiloš Milošević, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

zajtrk, malica, večerja

Default avatar
Ali mi lahko poveste kaj je najbolj primerno jesti za kater obrok? Rabim kakšne ideje. Najbolj me muči, ker si ne znam urediti prehrane dopoldne.

Zajtrk imam ob 6 in kosilo ob 3. Kdaj je torej primeren čas za malico?

S športom se ukvarjam le rekreativno (torej kakšni napitki in take stvari ne pridejo v poštev). In ne opravljam kakšnih težjih fizičnih del.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore
Default avatar
zdaj pa od mene en nasvetek tebi:)

poglej, najbolje je, da sledis obcutku oziroma poslusas telo. med 6 in 3. uro je dooooooolgo casa. zato niti ni narobe, ce dvakrat vmes prigriznes kako lahko zadevico.

za zjutraj so se vedno zelo priporocljive kake zitarice (brez dodatkov cokolade...), ki jim dodas koscke sadja in kak jogurt (mmmmmmmmm je dobro). dober zajtrk je tudi bela kava in kak rezina polnozrnatega kruha. lahko si omislis cisto sadni zajtrk, ki te ne obtezi in ti da energijo (grozdje, pomarance...).

potem pa dopoldanska malica. nastopi naj, ko zacutis, da te ze malo daje praznina v zelodcu. ni se treba napokat. dovolj bo banana in kak polnozrnat piskot. ali pa jogurt. tudi kak manjsi sendvic. ni pa prevec priporocljivo jest rogljickov in podobnih slastnih dobrot iz listnatega testa:) malico lahko ponovis spet cez 2 uri. seveda pa naj bo neobilna.

le tako bos jedla 5X na dan, kot vsi priporocajo. ti povem, da je ucinek! pa se tole: prehranjevanje je zadovoljevanje sle po okusu in na ta način bos uzivala v kraljestvu okusov veckrat in berz slabe vesti:)

pa pa
Default avatar
Ja saj vvem, da je dobro jesti večkrat, vendar imam občutek krivde, če v šoli kar naprej kaj jem, ker pač sošolke skoraj nikoli nič ne pojedo. In še komentirajo kojk kar naprej jem.

A potli čokolinota ne bi smela jesti - jaz ga obožujem:)

hvala za nasvete. So mi res v pomoč.
Default avatar
Jaz imam tudi take probleme kot ti, Avril!
Zjutraj imam zajtrk(ponavadi kaj mlečnega), naslednji obrok pa komaj ob treh ali celo ob šestih(ponavadi grem spat ko pridem iz šole)ali še pozneje in potem se zvečer in ponoči nažiram(po možnosti keksi, kruh, čips,.....)!!!!!!Bad!!!Potem pa se redim!!

Zaradi tega sem se zredila za več kot 10 kg v pol leta!!!Res moram shujšat nazaj, samo to je mogoče samo, če spremenim način prehrane!!

Vem, kaj bi morala, samo kako naj v šoli med 5 min odmorom kaj pojem, pa še to večkrat?!

Nujno bi morala to spremenit, samo kako???


Če ni skrivnost, koliko moraš ti shujšat Avril?
Default avatar
Živijo Avril,ta tema pa bo tudi zame.Sem na istem.Nevem kaj bi in koliko.

Kar ti pa lahko povem je,da čokolinota ne jest preveč,ker je rekel trener u fitnesu,da je tisto tako sranje,da ga ni večjega.Da če bi vedela koliko sladkorja ima,da ga ne bi jedla.No,tako je reku.In se ga izogibam,čeprav mi je tud meni dober.in da ni čudno,da ne upam shujšat,če ga jem.

Bodi lepo in cao.
Default avatar
Lili, med 5-minutnim odmorom lahko poješ jabolko, banano.....ali pa jogurt - vzame največ 2 ali 3 minutke. Saj ni tako velik :)
LP, zala
Default avatar
poglejte damice moje:)

avril, pusti ti tvoje sosolke. moderno je, da se pogovarjajo o tem, koliko jejo oziroma, koliko ne jejo. hja, mini ritka, ravni boki in vdrt trebušček mogoče izgledajo dobro v hot hlackah. tudi sosolcem je najbrz zdaj se vsec suhica. ti povem, da pa je moskim vsec zenska z vsem ,kar sodi zraven. verjami! no, pa naj ti zaupam, najbolj zablojeno izkusnjo mojega zivljenja. sama sem tolkla in dotolkla anoreksijo. ja takrat je bilo dovolj pol banane na dan, ena posodica kuhane zelenjave na dan... super sem shujsala! do tocke, ko mi je grozila bolnisnica. po enem letu sem se odlocila, da se bom nehala ubijat. pa sem sla na dolgo potovanje, sama. po potovanju sem se zacela vracati sama k sebi. sele kake 3 leta po tem jem brez slabe vesti in kadar koli sem lacna. seveda zelo redko popadem cips, mastne hrane skoraj nikoli, sem pa zelo zvesta cokoladi:) jem velikokrat, kot sem ti napisala v prvem odgovoru, po malem, saj ne cutis potrebe po veeelikooooooo, ce se ne stradas. in moje kilce? ja, po katerem koli kolicniku jih izracunam, je moja teza "idealna" - pa nisem neka jaka manekenka, ker sem prelena za sport:))))

hocem ti povedat in vsem ostalim, da dejansko dela cudeze, ce jes 5x na dan po malo (in tako tudi ne cutis potrebe po veliko - res ne), polega tega pa se pomigas na kaki telovadbi. vidite, jaz sem rabila sigurno 4 leta, ce ne vec, da sem zacela jesti z uzitkom brez sestevanja kalorij in oziranja na druge. sem edina v pisarni, ki ves cas po malem malica:)))

ej, drzim pesti
Default avatar
Ninja hvala za svojo zgodbo. Jaz nimam ne bulumije ne anoreksije, vendar sem pa odvisna od teh skrbi za hrano.

Bom probala imeti pet manjših obrokov na dan - navadno pojem prevelike količine in preveč sladkih.

Se bom trudila obljubim!
Default avatar
evo, vidis, to je dober zacetek! tudi to, da si ugotovila, da si odvisna s skrbmi s hrano. obcutek, da je prakicno ves dan treba razmisljati kaj se lahko papcas in koliko, gotovo ni prijeten.

ves, prve par dni, ko se na silo bremzas sladke in druge "slabe" hrane je zoprno, tezko. takrat se hitro dvigni in se loti necesa, naredi kaj (npr poklepetaj z nekom, ce si doma naredi nekaj pocepov, primi telefon v roke in koga poklici), nekaj da svojo pozornost z zelje po cipsu preusmeris drugam. po nekaj dneh te ta hrana ne bo vec tako matrala.

srecno!
Default avatar
Ninja, jaz sem komaj sedaj pri 38-tih ugotovila, da 5 obrokov na dan dela čudeže. Od kar sem začela s službo sem na zajtrk pozabila, malica je bil kakšen sendviček, večerja pa za znoret.....napokala sem se do enemoglosti, tako sem bila lačna. Seveda sem pridelala kil, da te glava zaboli. Sedaj rešujem kar se rešiti da. Od januarja jem 5 obrokov na dan. Pazim kaj jem in ugotovila sem, da ni nikoli tiste volčje lakote, ko požreš vse kar ti pride pod roke. Kilce pa čudežno kopnijo.

Za Avril pa; tudi meni so se v službi smejali in me zezali, češ, a že spet ješ, tudi mož doma se ni mogel vzdržati komentarjev, ko me je videl, da spet jem......sedaj ko se mi pa vidi, da je šlo dol kar precej kg je pa vse potihnilo in po mojem jih kar zavist daje, da mi je po dolgih letih uspelo prilesti pod sto kil.
Default avatar
O moni čestitam za tak dosežek! Res sem vesela, da ti je uspelo.

Sedaj, ko ste mi povedale, da ni nič narobe, če imam več obrokov na dan, ste me kar potolažile.

Začela sem se bolj resno izogibati sladkarijam. Vsake toliko časa si privoščim kako pregreho, da ne bom po nekaj časa kasneje spet poskusila in se ne bi mogla več nadzirati.

Danes mi je celo uspelo, da celo dopoldne nisem razmišljala o hrani. Ja vem vem carka sm;))))))

Pa veliko uspeha želim še drugim
Default avatar
Bom še jaz pristavila svoj lonček, tako da boste videli kako smo si različni.
Jaz jem dvakrat na dan včasih trikrat, najem se do fula in jem kar mi je všeč. V fitnes al kej podobnega ne hodim, res pa je da precej prehodim (nimam avta, mam psa ...). In moje kile? Ja sem suha oz. imam lepo postavo ... mam vedno pospravljeno, ker kar naprej ne jem in imam vedno čiste zobe.
Tako. Lp
Default avatar
ja, katka, saj ze pticki civkajo, da imamo ljudje ze cisto osnovno presnovo razlicno:)
tut jaz imam sestricno, ki se redni sredi noci nabase s testeninami in pasto, pa je grozno suha. govorimo pac iz lastnih izkusenj. jaz naprimer nekaj vecerov zapored ne bi pazila, pa grejo kilce, hop, gor. sem poskusila z enim obrokom na dan plus kako sadje, pa z dvema, pa sem bila ves cas na jo- jo efektu. potem pa sem zacela jesti, kadar mi je pasalo po malo (pa to ne pomeni, da se odpovedujem), pa sem ravno preseneceno ugotovila nekaj dni nazaj, da sta 2 kili izpuhteli. ne vem kako, ker prvic v zivljenju nisem nikoli vec zanalasc lacna.

Moderatorji

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.
Mito
Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood
Mario dr. Feelgood
Mario Feelgood
Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević