Med.Over.Net

Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. Feelgood

S preudarno prehrano in pravilno vadbo do zdravja, dobrega počutja in osebnega telesnega zadovoljstva. Forum za vse, ki se radi razgibavate, sproščate, ukvarjate s športom in imate kakšen konjiček.

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.

Mito

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Mario dr. Feelgood

Mario Feelgood

Mario Sambolec je specializiran strokovnjak za prehrano in predavatelj Fitnes Zveze Slovenije. S svojo unikatno filozofijo Feelgood ruši stereotip klasičnega pristopa »fitnesa in diet« in utira nove smernice zdravemu odnosu do lastnega telesa ter uči o pomenu primerne vadbe ter prehrane za posameznika in njegov specifičen cilj. Kot trener za osnovno/specifično pripravo in svetovalec za športno prehrano ter uporabo prehranskih dopolnil vam svetuje na forumu Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa.

Hujšanje in telovadba

Default avatar

Mojca

Imam 92 kg pri 172 cm višine in bi rada shujšala. S kakšno telovadbo naj začnem, glede na to da sploh nimam kondicije (zmantram se že pri hoji po stopnicah) in da se že dve leti nisem ukvarjala z nobeno telovadbo. Predvesm bi se rada rešila trebuha, oblog na boku in stegnih.

Hvala za nasvete.
Default avatar

Sunshine

Začni s sprehodi in spremeni način prehranjevanja.
Default avatar

moni

Poskusi s pace vadbo. Jaz sem začela z njo pri 121 kilah in popolnoma brez kondicije. Obiskuj pace vsaj 3x tedensko, zraven pa pazi kaj ješ. Meni je uspelo priti na 111 kg samo z vadbo. Sedaj se držim še diete in sem prišla do 104,5 kg. Še vedno vztrajam, moj cilj je še daleč.
Default avatar

MAJA

1 ura hoje na dan za začetek, potem pa stopnjuješ aktivnost
Default avatar

Mojca

moni ka pa je to pace telovadba in kje jo izvajajo. Jaz sem iz MB.
Default avatar

moni

Pace je skupinska vadba, ki jo izvajajo v fitnesih. Pokliči kakšen fitnes in vprašaj, če imajo pace. Kaj natančneje je to pace pa sem ti skopirala en starejši post na to temo.

PACE- progressive aerobic circuit exercise ali po naše: napredna aerobna krožna vadba.
Pace je skupinski program izmenične (crosstraining) krožne vadbe (sinteza aerobike in oblikovanja telesa), ki hitro in varno preoblikuje telo, krepi srčno žilni in dihalni sistem ter mišično skeletni sistem. Je edini program, ki združuje aerobno vadbo z vadbo na fitnes orodjih s spremenljivim hidravličnim uporom. Omenjeni vadbi predstavljata postaje, ki jih udeleženci izmenjujejo v 30 sekundnih intervalih. Ogrevanje, aktivni del, vaje raztezanja in ohlajanja pod vodstvom izkušenih inštruktorjev spremlja izbrana glasba.

Pace porabi 500-700 kalorij v uri vadbe. Vadba zaposli več mišic, kar pomeni, da porabimo več kalorij. Z redno vadbo povečamo osnovno presnovo in mišično maso, kar privede do večje porabe energije (kalorij) med vadbo in tudi mirovanjem.

Pace ne povzroča vnetja mišic in s tem povezanih bolečin v mišicah, ki so sicer ene od spremljevalcev običajne fitnes vadbe. Pace varuje vaše sklepe in mišice pred poškodbami, kajti tovrstne fitnes naprave uporabljajo v rehabilitacijske namene. To omogoča edinstveni spremenljivi hidravlični upor, zaradi česar vsi udeleženci vadijo z različno obremenitvijo pri isti nastavitvi.

Pace je primerna oblika telesne aktivnosti za vasakogar v vseh življenskih obdobjih. Za ženske in moške, za stare in mlade, vrhunske športnike in telesno slabo pripravljene.
Default avatar

karmen

V kolkem času pa si shujšala toliko kg in koliko jih še imaš namen?
Default avatar

moni

Prvih deset kilogramov sem izgubljala eno leto. Je pa res, da samo in izključno s povečano aktivnostjo (telovadba). Potem so me na fitnesu shecali še z enim programom prehrane katerega se držim peti teden. V tem času sem pa izgubila še dodatnih 7 kg. Prvih 14 dni je šlo hitro dol kar 4 kile. Potem se je čisto ustavilo, sedaj pa se spet premika. Če te zanima kakšen program prehrane imam poglej starejše poste. V enem od naslovov prosim za komentar tega programa.
Default avatar

Mojca

Pod kakim naslovom naj gledam za ta program prehrane?
Default avatar

Mojca

Se opravičujem Moni sem že najdla!
Default avatar

irena19

Težave imam predvsem s koleni, zato aerobika odpade. Ko sem imela malo manj kilogramov in malo več kondicije sem šla na Tae-bo in mi je bilo všeč, samo malo predrago je. Zanima me, kje imajo to vadbo (pace). Sem iz Ljubljane pa ne poznam dosti fitness centrov. Koliko pa stane?
Hvala in lep pozdrav

Irena
Default avatar

Zagretnez

Kolo.
Default avatar

moni

Irena; tam kjer jaz hodim stane mesečna karta za 3 tedenske obiske 9000 sit. Mislim, da je podobno tudi drugje. Pace pa imajo v vseh večjih fitnes centrih v Lj. pokliči v najbližjega in vprašaj. Tudi jaz imam pri svoji teži probleme s koleni pa mi je pace čisto znosen.