Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. FeelgoodMiloš Milošević, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

beljakovinski kruh

Default avatar
Kje se da kupit beljakovinski kruh?
Default avatar
Jaz ga spečem kar sama. Recept sem našla na

1 zavitek suhega kvasa
1/2 žličke sladkorja
1 1/8 skodelice mlačne vode
3 žlice olivnega olja
1 1/2 žličke pecilnega praška
1 žlička soli
1 skodelica glutena
1/4 skodelice ovsene moke (jaz dam kar ovsene kosmiče)
3/4 skodelice sojine moke
1/4 sodelice mletih lanenih semen
1/4 skodelice otrobov

Vse suhe sestavine zmešaš, dodaš tekoče sestavine (voda, olje). Po potrebi dodaš še vode, da dobiš voljno testo. Pustiš počivati 1 uro. Oblikuješ v štruco in pečeš na 175 stopinj C približno 45 minut oz. dokler ni pečeno.
Default avatar
Ok... zakaj pa beljakovinski kruh? Je bolj zdrav?

Pa verjetno ga morš pogosto pečt a?
Default avatar
Majči, kje pa kupiš gluten in koliko stane?
Default avatar
Vsebuje malo OH, pa še te kompleksne. Zgleda kot čist normalen kruh, pa tudi okus je zelo podoben. Mogoče je malo bolj elastičen kot drug doma pečen kruh. Zelo podoben kupljenemu polnozrnatemu kruhu.
Vsake 3 tedne spečem 2 štruci.
Default avatar
Zdaj sem ga kupila v trgovini Sonce na Vetrinjski v MB. Kilogram stane okoli 500 SIT. Samo mi je prodajalka rekla, da ga verjetno ne bodo več dobili. Bom šla vprašat, ker mi ga bo kmalu zmanjkalo. Na forumu Prehrana mi je Jože svetoval tudi Klasje iz Celja.
Default avatar
Hvala, bom hitro šla pogledat. Si poskusila doma še kaki recept iz tiste strani, na katero si dala link?
Default avatar
Oj!

Si mogoče ti tista Aja, ki je lansko leto hujšala z dieto Judy Mazel?
Default avatar
Se ne. Bom pa v prihodnosti.
Default avatar
Hm .. zdaj sem bila na trznici in v trgovini s temi zadevami imajo moko skoraj BREZ glutena, torej ravno nasprotno, ne gluten. Ali je to ista zadeva ali sem falila cisto mimo??

Nyah
Default avatar
Ni isto. Gluten je tisto kar manjka v moki brez glutena. Mislim, da ga v navadnih trgovinah ne boš našla. Poskusi v trgovini Sonce v MB ali pa pokliči Klasje v Celju (tako mi je svetoval Jože na forumu Prehrana).
Verjetno bi šlo tudi s sojinimi beljakovinami namesto glutena. Probala pa še nisem.
Default avatar
Ne razumem zakaj bi to imenoval beljakovinski kruh?
Default avatar
Verjetno zato, ker ima dosti več beljakovin kot običajni.
Default avatar
Sem opazila, da so tudi trgovci popolnoma zmedeni oz. sploh ne vedo, po čem jih sprašuješ, ko vprašaš po glutenu - večina misli, da hočeš stvari brez glutena in ti začnejo na dolgo in široko pripovedovati o tem, kaj imajo brez glutena.
Default avatar
Beljakovinski kruh imate v MB v Merkatorju na policah z kruhom, tam kjer imajo polnozrnat kruh.

Moderatorji

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.
Mito
Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood
Mario dr. Feelgood
Mario Feelgood
Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević