Med.Over.Net

Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. FeelgoodMiloš Milošević, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

S preudarno prehrano in pravilno vadbo do zdravja, dobrega počutja in osebnega telesnega zadovoljstva. Forum za vse, ki se radi razgibavate, sproščate, ukvarjate s športom in imate kakšen konjiček.

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.

Mito

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Mario dr. Feelgood

Mario Feelgood

Mario Sambolec je specializiran strokovnjak za prehrano in predavatelj Fitnes Zveze Slovenije. S svojo unikatno filozofijo Feelgood ruši stereotip klasičnega pristopa »fitnesa in diet« in utira nove smernice zdravemu odnosu do lastnega telesa ter uči o pomenu primerne vadbe ter prehrane za posameznika in njegov specifičen cilj. Kot trener za osnovno/specifično pripravo in svetovalec za športno prehrano ter uporabo prehranskih dopolnil vam svetuje na forumu Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa.

Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Miloš Milošević

Nadmorska višina in šport

Default avatar

Tekač

Kako vpliva nadmorska višina na fizične sposobnosti, srčni utrip, dihanje, porabo energije… pri, recimo, aerobnih športih (tek, tek na smučeh, treking, smučanje…). Odpravljam se namreč na 'malo višje' ležeče smučišče in se bom tam malo preganjal okoli s pomočjo zgoraj navedenih športov. Sam nimam izkušenj z vplivom velike nadmorske višine (cca. 2000-2700 m n.m.) na fizične sposobnosti, zato prosim za kak pameten nasvet oziroma mnenje.

LP in hvala, Tekač
Default avatar

Kolesar

Vpliv nadmorske višine na fizične sposobnosti je lahko zelo velik.
Po raziskavah je ta vpliv drastično večji na dolgotrajne aktivnosti na velikih višinah.
Na primer:

Zmanjšanje sposobnosti VO2MAX do višine 1000 linearno narašča do 60 min in zmanjša sposobnost VO2MAX za -2%, nadaljno trajanje obremenitve samo neznatno poveča zmanjšanje VO2MAX. Pri kratkotrajnih obremenitvah so spremembe neznatne.

Z rastjo višine nad to mejo pa sposobnost VO2MAX začne padati po formuli:

Na vsakih 1000m nad 1200m okoli 10%.

Približno izgleda tako, da ti prve dni na višini okoli 2500m pade VO2MAX za -15% potem se z aklimatizacijo izboljša do -10%.

Pri kratkotrajnih obremenitvah je zmanjšanje VO2MAX dosti manjše.

LP in veliko užitkov.
Default avatar

Tekač

Hvala Kolesar, bom upošteval Tvoje nasvete in upam da bom dobro izkoristil 'višinske priprave' (si bom po treningu vzel 2 l krvi in si jo potem 'nabasal' nazaj, ko bom spet na 'normalni' višini, ha, ha, ha...- to je šele dopping) Saj veš, da se samo šalim...

LP, Tekač
Default avatar

Kolesar

Tvoja končna ugotovitev je pravilna. Telo se poskuša aklimatizirani na "redkejši" zrak in zato boljše dela ko se vrnemo na "polno dozo".

Po prej navedenem izračunu imamo na Mount Everestu samo 27% naših sposobnosti, ki jih imamo na nadmorski višini 0m

LP.

Moderatorji

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.
Mito
Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood
Mario dr. Feelgood
Mario Feelgood
Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević