Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. FeelgoodMiloš Milošević, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

%maščobe v telesu

Default avatar
A je za ženske res normalno oz. ok med 20 in 29 %, pod 20% malo in nad 29% preveč?Ali to ne drži?
Jaz je imam točno 20% pri 22. letih, 170cm in 56 oz. 55kg. Je to ok?

Thanks!Lp
Default avatar
Tu imaš tabelo % maščobe:

Default avatar
Sinthy ti si super in se nimaš kej sekirat z %.... :*
Default avatar
Narediva primerjavo:

*Ti imaš pri 22 letih,170 cm in 55 kg odstotek maščobe 20%

*Jaz imam pri 22 letih,166 cm in 68 kg odstotek maščobe 22%

*Vse je odvisno od mišične mase-večjo imaš,manj je maščobe,je pa (nažalost) več kilogramov.

*Midve obe sva v tabeli ravno pravšnji (19-22%)-iz ameriške literature-good,lean
*Med 22,5 in 25-acceptable
*Kar je več-no good
*Manj kot 19-excellent

Ja,če bi naju kdo primerjal samo po kilaži bi rekel da si ti trlica jaz pa bajsi.Če pa bi naju kdo videl skupaj,bi rekel da sva si enaki.V tem je poanta mišične in maščobne "mase".Zato ti o človekovi postavi kilaža ne pove veliko in mene ni sram priznati koliko kilogramov imam,saj mi itak noben ne verjame.

Je pa res da vsaka literatura daje drugačne podatke-jaz sem jih "preplonkala" s knjige ki sem jo dobila ko sem se učila za trenerja.

Upam da so podatki točni.
Default avatar
Thanks vsem za odgovore!

Gostek, hvala, ti si tud super*. Saj se ne sekiram glede %, samo me je zanimalo, ker nam je zadnjič tip na fitu to izmeril.
Bodybuilderka, me veseli, da si zadovoljna s svojo postavo in lepo, da te nekaj tako zelo veseli. Tebi je pač bolj všeč bit nabildan, meni je to malo manj všeč. Zato pa sem prav tako kot ti, tudi jaz kar zadovoljna s svojo postavo, ki pač ni tako nabildana. Zadovoljnih pa je itak premalo.

Lp
Default avatar
Jaz imam odsotek maščobe med 28 in 30%. Ne vem, kako naj bi znižala ta odsotek, ker nisem niti tak težka, pravzaprav sem shujšala na težo (višina - 100 = teža). Ker sem še vedno iste postave, sem kar obupala in ne verjamem več v hujšanje, vem pa, da moram nekaj narediti, da bi imela normalno postavo in ne špeh na nogah in bokih. Skratka, obup.
Default avatar
Bodybuilderka,

Mislim, da ne morete izgledati enako, kljub temu, da imaš več mišične mase. Ker ima Sinhija 11kg maščobe pri 170 cm ti pa 15 kg maščobe pri 166 cm.

Opazka ni zlonamerna. "Slepa" matematika me priopelje do tega zaključka.

lp
Default avatar
Franca,

Večkrat sem računal kaj se zgodi s trukturo teže, ko veliko shujšaš, brez redne
fižične aktivnosti. Po hujšanju imaš enak ali še večji procent maščobe kot hujšanjem!

Ker se maščoba ne da spremeniti v mišice, boš morala delati natančno to kar delajo bodybuilderji: porabiti maščobo in pridobiti nove mišice.
Maščobo se najhitreje porablja z aerobnim treningom(dolgotrajna niska intenzivnost), mišice se najlažje dobiva z utežmi(kratkotrajna visoka intenzivnost). Prehrana mora biti taka, da ne ustvarja nove zaloge maščob in daje mišicam dovolj gradiva za nastajanje.

lp
Default avatar
Popravljeni stavek:

Po hujšanju imaš enak ali še večji procent maščobe kot PRED hujšanjem!

lp
Default avatar
Res je,razen če hujšaš s fitnesom.Ta ti zaradi mišične mase zmanjša procent maščobe.

Jaz jo moram spravit na 20%.

Vedno vsaki punci ki pride na novo k nam na fitnes izmerim procent maščobe.Moram rečt da je to (žal) res da imajo suhice skoraj večji odstotek maščobe v telesu kot tiste malo močnejše ki hujšajo s fitnesom,aerobiko...To je še dodaten dokaz da se dekleta motijo ko živijo po načelu:(skoraj) nič ne jej in (nič) ne gibaj.Poznam veliko takih ki resnično pojejo za enega piščančka in jim niti na misel ne pride da bi šli kam teč ali peš po stopnicah.So shujšale,vendar ko sem jim merila % maščobe v telesu so si punce malo zamislile.

Sedaj se seveda ukvarjajo s športom in fitnesom,merilec maščobe pa je pokazal v enem mesecu dobre rezultate.

Priporočam vsaki in vsakemu da si odstotek maščobe meri 1x na teden ali 14 dni in ta ne sme narasti.Če bo vsak ostal vsaj na tem kot je,naj bo zadovoljen-samo da ne naraste.Bodybuilderji moramo sploh imeti nižji odstotek maščobe v telesu,da mišice pridejo do izraza,drugače je ves trud zaman.Nekateri si pač pomagamo s fat burnerji pred treningom da vse malo bolj pospeši.

Nihče ni popoln!
Default avatar
Kako pa se izmeri % maščobe v telesu?
Default avatar
Procent maščobe izmerimo na več načinov. Narediti zelo natančno meritev je teško. Najlažje je z elektronskim merilcem maščobe. Če prav meritev ni 100% natančna, važno je, da merilec vedno enako "laže".
Pomembna je razlika v + ali - kot pokazatelj napredka. Če se ta ujema z boljšim/slabšim videzom in občutkom potem je blizu resnice.

lp
Default avatar
A ni 22% malce veliko za nekoga, ki ima nick bodybuilderka. Nocem biti nesramen, sam ziher ne izgledata enako, vsaj po podatkih, ki si jih napisala.
Pa še to: napisala si :
Vse je odvisno od mišične mase-večjo imaš,manj je maščobe,je pa (nažalost) več kilogramov.
Kako potem, da imas ti vec od nje % mascobe, glede na to, da imas vec misic. Trditev ziher velja, tko da mi vec ni nic jasno.
Default avatar
S tem športom se ne ukvarjam dolgo,poleg tega pa fuul veliko pojem tko da bi lahko imela nižji odstotek maščobe pa ga zaradi pridnosti pri jedači nimam.Rekla sem da NAJ BI bilderji imeli nižji odstotek maščobe,da mišice pridejo bolj do izraza.Pri meni so bolj vidne po treningu,drugače pa niti ne toliko zaradi prevelikega % maščobe.Ko bom pridna tudi pri prehrani,bo le-ta nižji.Trenutno pa se nimam namena odpovedati slastni pici z dvojnim sirom in tatarsko omako čeprav bi se morala če hočem biti prava "bilderka."
Default avatar
nima smisla o merjenju maščobe, ker so rezultati itak v večini primerov napačni.

Za znižanje procenta je pomemben tako trening z utežmi (preko povečanja mišične mase in predvsem porabe kalorij- mišična masa kot največji porabnik kalorij), kot aerobne aktivnosti (te sicer veliko manj).
Seveda pa je na prvem mestu pravilna prehrana.

www.maxximum-portal.com
Default avatar
Spet moram reagirati na tekst v oklepaju pri aerobnih aktivnosti.
Normalno, da po tvojem od aerobnih aktivnosti ni velike koristi pri izgorevanju maščob, ko priporočaš trening ne daljši kot 30 minut.
Vsak pameten ve, da je nizko intenzivna aerobna aktivnost, največji porabnik maščob. Problem je v tem, da organizem prešalta na večinoma maščobni vir energije pri povprečno trenirani osebi, komaj po 25-30 minut aerobnega treninga. Torej takrat ko bi po tvoje moral nehati z aerobnim treningom. Potem imaš prav. Pri tako kratkem treningu je poraba res mala.
Vsak, ki se ukvarja z aerobnimi disciplinami pa tudi ve, da se v tem času komaj dobro ogreješ. Aerobno trenirano telo pa prešalta na porabo maščob dosti prej kot povprečno trenirana oseba. Torej tisti, ki misli shujšati mora pridobiti dobro aerobno osnovo.
Tudi mišice se ne razgrajujejo tako hitro kot strašijo BB. Proteini se začnejo porabljati kot gorivo komaj po približno dveh urah nizko intenzivnega treninga.
Če imaš dva treninga tedensko z utežmi ni nobene nevarnosti, da bi izgubljal mišično maso. Nasprotno pridobival je boš(normalno ne tako hitro kot BB.),
kljub 4-5 kratnim tedenskim nisko intenzivnim aerobnim treningom.

Izogibanje aerobnem treningu in forsiranje rasti mišične mase ima tudi negativne posledice o katerih ne govorite. Vsaki odvečni kilogram je obremenitev za celo telo in srce pa magari bile to mišice, ki so večje kot je potrebno. Vsi vemo, da so mišice težke, torej tisti, ki jih ima mora poskrbeti tudi za dober motor v telesu. To pa je aerobna sposobnost.
Tisti, ki ima dobro aerobno sposobnost bo hitreje napredoval v fazi pridobivanja mišične mase in hitreje porabljal maščobe v fazi definicije.
Zapomnite si: dobra aerobna podlaga je osnova za vse. Še formula se ne vozi brez nje.

lp
Default avatar
Aerobno trenirano telo pa prešalta na porabo maščob dosti prej kot povprečno trenirana oseba. Torej tisti, ki misli shujšati mora pridobiti dobro aerobno osnovo.
(je pisal Kolesar)

Res je, da se izraba telesnih maščob za energijo pri aerobno natreniranih posameznikih poveča (poveča se število celičnih mitohondrijev, učinkovitost encimov, učinkovitost transporta,...), vendar je dokazano, da je izraba PODKOŽNE maščobe pri netrenirani in trenirani osebi enaka, večja oksidacija (kurjenje) maščobe gre namreč na račun intramuskularne maščobe (maščobe znotraj mišic, katere kurjenje ničesar ne doprinese k izgledu. Še enkrat opozarjam - govorim o PODKOŽNI MAŠČOBI.
Default avatar
Poznam osebo, ki se ukvarja profesionalno z fitnessom. Včasih skupaj treniramo.V fazi definicije preteče 50km /tedensko. Večinoma s tekom in prehrano(brez pripomočkov) spravi maščobo pod 8%. Telo ima tako, da se vidi vsaka mišica kot pri njabolj definiranem BB samo, da mišice niso tako velike.
Očitno ta tvoja teorija ima luknje.

lp
Default avatar
Jasno je da se kalorije porabljajo in da bo nek maratonec itd imel malo maščobe saj težko vnese potrebne kalorije.
Vendar tema je izguba maščobe za nekoga k želi maščobo izgubiti na optimalen in zdrav način.
Poudarjam pa da je večji del izgube maščobe prehrana.
(verjetno jo pazi tudi tvoj kolega)
Osebne izkušnje, tvoji kolegi in znani triatloci (navajaš v enih prejšnih postov) zame niso referenca. Referenca so medicinske študije in teksti.

Tako je tudi v bb. Arnold je najboljši bb vseh časov ivendar to ne pomeni, da je treniral pravilno in optimalno.Daleč od tega 95% posameznikov bi na njegovih treningih mišično maso izgubljalo in ne dobivalo.

www.maxximum-portal.com
Default avatar
Večji del igube maščobe je prehrana????

Moderatorji

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.
Mito
Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood
Mario dr. Feelgood
Mario Feelgood
Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević