Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. FeelgoodMiloš Milošević, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Kakšna je primerna telesna teža?

Default avatar
Velika sem 160 cm. Zanima me kakšna je primerna telesna teža za to višino?
Default avatar
Katka,

To je zelo nehvaležno vprašanje... ker nekdo pri isti višini... npr. So tri dekleta, vse so visoke 160 cm kot ti... ena ima 50kg... druga pa 48kg... tretja pa 52kg... in kaj misliš katera zgleda najbolše... težko je reči. Lahko da tista z 52 kg zgleda dosti boljše kot tista z 48kg, odvisno kako je tvoja teža pač razporejena. Ali je to učvrščeno... ali pa ni nobenih mišic, itd.

Če pa rečem na oko, je lahko teža zate ravno ena od teh treh.

LP,
Goran
Default avatar
Tudi jaz imam 160 cm..pa tehtam 58 kg...malce imam preveč..čeprav mi vsi pravijo da sem glih pravšnja...torej...idealna teža..je...tista teža pri kateri se najboljše počutiš. Imam pa eno vprašanje! Kako shujšati samo za 5 kg in to tudi obdržati?

Ika
Default avatar
Ika,

Idealna teža ni tista pri kateri se najbolje počutiš... to je teža, ki očitno tebi osebno najbolje odgovarja. Idealna teža pa je tista, pri kateri je tvoje zdravje najmanj ogroženo zaradi odvečne maščobe. Obstaja več kriterijev za idealno težo:
- zaradi estetskih meril
- zaradi optimalnega športnega dosežka
- zaradi zdravstvevnih meril
- zaradi osebnega počutja

Kdaj je teže idealna je odvisno po katereih merilih ocenjujemo. Idealna teža po merilih osebnega počutja, se skoraj zagotovo ne ujema z ostalimi tremi kriteriji. Idealna teža a športnike, je tista pri kateri dosega najboljše rezultate. Pri estetskih mereilih, gre za trenutne modne smernice... najpomebnejša pa je idealna teža po zdravstvenih merilih in o tej se večinoma govori. Za oceno kvalitetete telesne teže je nabolje izmeriti odstotek maščobe v telesu, za katere potem obstajajo tabele po katerih je razvidno ali je teža idealna ali ne.

Glede tega odstotka maščobe sem že nekaj odgovarjal... koga zanima naj prebrska starejše odgovore.

Kadar hujšaš za 2.... 5,15 ali več kilogramov veljajo popolnoma enaka pravila za vse. O tem je napisno kar veliko že sedaj. Včasih je za 5 kg težje shujšati kot pa za 15... bližje kot si nekemu idealu težje se je znebiti tistih zadnjih kilogramov, vsak greh se pozna dosti bolj in teža se takoj vrača nazaj.

LP,
Goran
Default avatar
ŽIVJO ! Sem Lana.
Imam 159 cm in 41 kg.
Pravijo mi, da sem presuha, mislim pa nasprotno.
Kaj pa vi menite ?
Gotovo se malo ljudi čuti ravno pravšnjega in jaz seveda nisem med njimi, zato mi prosim odgovorite.

Lep pozdrav
Lanchy
Default avatar
Tvoja teža je daleč od idealne in to v minus. Da ti bo bolj razumljivo imaš PREMALO kilogramov.
Razlika med višino in kg je 118, kar je celo za tiste najbolj suhe in lahke kolesarske hribolazce preveč, posebej če niso preveč visoki.
Default avatar
Se strinjam s kolesarjem1, ma ITAK da maš premalo kg!!!
Enih 50 bi bilo verjetno vredu ne pa dobrih 40!!!
Default avatar
živjo.
sem kristina in imam 45 kg , visoka sem 165 cm ali pa še malo več.
zdi se mi da nimam idealne teže ( da imam kak kilogram preveč)
rada bi malo shujšala, vendar pa se težko lotim. Prosila bi, če bi mi lahko predlagali kakšno motivacijo. In koliko moram shujšati, da bom imela pravilno telesno težo.?
Default avatar
Zredit se moraš vsaj 5 kg...zdaj spadaš med anoreksike...
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar
Tisti res najbolj suhi kolesarji imajo težo okoli, višina - 18. Ti pa imaš višina - 20.
Kaj bi še hotela, shujšat v kosti?
Default avatar
dejmo punce jest no...
__________________________________________________________
no pain, no gain!
Default avatar
imam 165 cm pa 58kg ali je to preveč??????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Default avatar
linč je napisal/a:
Za razmerje med višino in težo; NE!
Default avatar
Linč, taka teža je v mejah normale in vse kar ti še dodatno svetujem je, če se še ne se rekreiraj, za zdravje in boljše počutje nasploh... hujšanje ali pridobivanje kg, ne pride v poštev ker imaš primerno težo.....
__________________________________________________________
no pain, no gain!
Default avatar
poglejte imam 45kg velika sem 167cm nikakor se ne morem zrediti a je k temu pripomogno genska napaka,ker mene osebno zelo moti da se ne morem porediti,marsikdo mi zavida tako postavo vendar se jaz sama nepočutim dobro prosim za nasvet hvala
Default avatar
To ni nikakršna genska napaka. Pač je nekaj procentov ljudi, ki jim pravimo asteniki in tisti tipični predstavniki res nekoliko težje pridobivajo na teži. Povdarek je na "nekoliko težje" kar pa ne pomeni da je to nemogoče. V tvojem primeru bi bilo potrebno veliko truda in sistematičnega treninga, saj le z mišicami lahko oblikuješ telo. Jasno ob podpori ustrezne prehrane. Takšnim kot si ti, sem ponavadi zaupal še eno 'fitno'. Spimo ponavadi okoli 8 ur. To pomeni, da 8 ur nič ne jemo. Tisti suhci so si tako pomagali še s tem da so na sredi noči imeli budilnko in pripravljen proteinski preparat. Na ta način naj bi nekoliko podaljšali regeneracijo in izgradnjo mišic. 'Finta' je pri večini ponavadi delovala.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar
linč je napisal/a:
Zame je to idealna teža in tako so mi rekli ob zadnjih merjenjih, Verjeli ali ne, čeprav moja glava včasih drugače misli, je to kar res. Ker kak kg manj še gre, kaj več je pa katastrofa, saj takrat še iz postelje glih da se poberem.
Default avatar
lep pozdrav tudi jaz sem imela v bistvu težave in še vedno jih imam (samo gre na boljše) z premajhno težo vendar sedaj kakšen mesec dni vsak dan naredim nekaj km peš,in priznati moram da sem ne iz 45 kg imela sem jih namreč 42,5 prišla na 49kg res pa da jem skos po malo seveda tudi kosilo in večerjo. Nisem mogla verjet koliko mišične mase sem pridobila tudi počutim se bolje.še kaj kg gor pa bo samo ne vem koliko je za mojo višino primerna normalna teža velika sem 167.hvala za nasvete prišli so mi prav in sedaj redno hodim vsak dan,jem veliko hrane od zelenjave,pustega mesa.... in mi je pomagalo.

hvala

Moderatorji

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.
Mito
Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood
Mario dr. Feelgood
Mario Feelgood
Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević