Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Za vse ljubitelje dobre knjige. Posebna stran, ki vam ponuja veliko koristnih nasvetov in informacij iz knjižnega sveta.

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture

Nataša P

mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine

Gordana Rodinger

Branje v marcu

Default avatar

Oja

Juhu, končno sem enkrat prva tudi jaz!

V marcu berem po načrtu, in sicer letošnje osumljence za Kresnika. Včeraj sem zato vzela romana Republika jutranje rose Vladimirja Štefaneca in Šesta knjiga sanj Dušana Merca. Potem mislim prebrat vsaj še Camero obscuro Nejca Gazvode in kajpak Skubičev Popkorn. Da vidim, če bom letos uganila nominirance!
Default avatar

Hop, Cefizelj

oh, jaz verjetno ne bi šla brat nič od tega :)))

očitno imam tudi jaz nekakšno fobijo pred domačimi pisatelji :S

imam pa 11 knjig v spalnici na nočni omarici....
Trenutno berem Mesto izbruha (Patricia Cornwell), Samanthina pisma Jennifer (James Patterson), Preživela z volkovi - kooooooončnoooo sem jo uspela dobit (Misha Defonseca)....

aha, gledam moje knjige iz knjižnice, pa vidim, da imam eno slovensko?!?!?! Hja, no... Babje leto (Bogdan Novak)... bomo videli, črke v knjigi so ogromne, na prvi strani pa sončni vzhod....
Default avatar

iztok

Kako ste eni pridni ...
OK, končati moram se Giovanni's room Jamesa Baldwina, potem moram še dokončati Mirno življenje Oeja Kenzaburoja, pa kaj še, nadaljevanje dnevnikov Catherine Robe-Grillet pa lahko se malo počaka. Potem bi se pa prileglo kaj lažjega.
Default avatar

ga-ga

jst se pa mučim z Sneg - om od Pamuka, pa mi ne potegne nikakor. grrrr .
ne vem a sm jst zahojena al je pa knjiga dolgočasna....
Default avatar

artepa

Ravnokar končujem Hudičevo pero od Minette Walters in tečem v knjižnico po Sokolov maltesar od Anthony Horowitz in Hellebecqove Osnovne delce.
Default avatar

ga-ga

mmm Osnovni delci. sm ti kr mal fouš :D
Default avatar

mitzie

Ravnokar končala R. Harris - Pompeji. Knjiga je bila razglašena (lani, predlani???) za najboljši zgodovinski roman. Fikcija in dejstva se prepletajo, osnovna zgodba pa je akvadukt in voda, ki postane vzrok umora, pohlepnosti, bogatenja.... Všečna je predstavitev kastnih sistemov, izredno dober se mi je zdel opis vodnarja oz. njegov odnos do vode (ki je zelo čutno opisana), za moj okus pa je premalo rimskega hedonizma. Zgodba sicer lepo teče, je pa predvidljiva. Žal.
Default avatar

insajder

Oja, a to so že razglasili deseterico ali še ugibaš? Zaenkrat najbolj kaže na dvoboj Jančar : Skubic, se mi zdi, med peterico pa najbrž res še Gazvoda ... Ja, kaj pa Lainšček?
Default avatar

Oja

O, kaj je pa Jančar lani napisal? To je šlo pa čisto mimo mene. Dopolni, pls! :)

Ja, Lainščka imam že pod streho, pa Moroviča. Ob bi si IMHO zaslužila peterico, in če bo Moro res noter, presenečeno ploskam!
Default avatar

insajder

Ja, Graditelj. Zbirka Miti.
Hm, pri Morotu se vidi, da si fenica. IMHO njegova najslabša knjiga. A seveda še zmeraj med boljšimi lanskimi romani, se bojim ;-).
Default avatar

Oja

Oh, stupid I - seveda, Graditelj! Bom prebrala, normalno.

Deseterice seveda še ni zunaj, osumljenci so čisto subjektivni.
Default avatar

angie

Arne Dahl - Evropski blues

Priporočam!

Lp, angie
Default avatar

pilgrim

zaradi enkratne kolumne v mladini (št. 8., 24. 2. 07; str. 57), kjer med drugim pove tudi naslednje...:

"Janšo na plesu v dunajski operi lažje razumem. Za slehernega partijskega sekretarja s podeželja bi tak purgarski kič zagotovo pomenil vrhunec kulturnega in svetovljanskega blišča, zlasti če bi ga k vrhuncu pospremila ženska ročica..."

... sem začel prebirati MAJO NOVAK.
trenutno začenjam "Karfanaum ali As killed" in prve strani so za slovensko spisateljico zelo zelo v redu.
Default avatar

insajder

Pilgrim, doslej sem te imel za knjižno razgledanega človeka, zdaj pa vidim, da so tvoje bralne motivacije čisto socrealistične ;-) - slovenske avtorje bereš le, če zmerjajo vladajočo garnituro ... Ts, ts - kaj pa osvoboditev literature od političnega proinkontra jarma?
Default avatar

proxima

@pilgrim: priporocam ti se Cimre (anagram od Crime) - mene je precej bolj zadela od Karfanauma.

lp, proxima
Default avatar

Katja10

Spravila sem se brat Skrivno oko Janeza Kajzerja, ki se je, kot je na forumu nekdo zapisal, na slovenistiki uvrstil med Kosmače in Tavčarje, najbrž kot predstavnik "moderne domače književnosti". No.

Letnica 2006 na knjigi me je začudila. Če bi ugibala, bi jo uvrstila na začetek devetdesetih, po slogu celo v sedemdeseta leta ("ljudje govore ..." ipd.)

Tudi mi ni do prebiranja zgodbic "temelji trpljenja civiliziranega slovenskega mladca v JLA". Kot vsako žensko bitje sem se tega v zasebnem življenju nasitila za pet življenj, če ne omenjam kakih petih škatel od čevljev, ki so brstele od pisem na to temo (seveda že davno na smetišču, mladostni spomini gor ali dol).

Sicer pa je to cvetober štorij, pretežno iz založniškega/novinarskega sveta + Veliki brat vidi vse.

Do naslednjega meseca bo knjiga najbrž pozabljena.

Če je tole "sodobni" del obveznega branja na slovenistiki, srčno upam, da bo kmalu deležno kake temeljitejše prevetritve.
Default avatar

primož

Zgleda, da se vračajo časi socialnega realizma, kar se mi zdi, glede na stanje sveta, v katerem živimo, čisto v redu in prav; osvobojena literatura od sicer stupidnega političnega pro et contra, visoka in zatežena, je dandanašnji mau mem; takšno je moje mnenje.

P. S.

jarma - jamra?
Default avatar

insajder

Malček se hecamo, kar pilgrim nemara razume. primož, za "jarem" se posvetuj s SSKJ ;-). Debata, h kateri si dal svoje mnenje, pa bo gotovo še vroča, mogoče ne na tem forumu.
Default avatar

primož

Jarm mi je dobro znan, jamranje pa tud - mogoče se nisva dobro razumela?