Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

februarsko branje

Default avatar
sem res prva februarja načela novo knjigo? Mene je ravnokar prav potegnila vase knjiga Tek za zmajem. Zelo berljiva in zanimiva knjiga, ki jo nadvse priporočam, čeprav sem komajda prilezla čez 50. stran :-), ampak saj dobra knjiga te mora prepričati na prvih 5 straneh, pravijo, a ne?
Default avatar
Danes načela Zgodovino Ljubezni. Ker je bila ura že pol dveh, nisem prilezla dlje kot čez dve strani. Se pa veselim današnjega večera, ko bo, če bo dete dalo, branje na sporedu že malo prej. :)
Default avatar
Ponovno sem se vrgla na branje Štoparskega vodnika po galaksiji in nadaljevanj. Marvin (depresivni robot) je tak srček :))

"Ves svet je upihnil sveče,
tema me objeti neče,
ker pač vidim infra rdeče.
Uh, sovražim noč."

Douglas Adams je resnično genij in prevajalec Alojz Kodre ravno tako. Slovenski prevod mi je celo bolj všeč kot angleški original in trenutno se ne spomnim nobene druge knjige, za katero bi lahko rekla isto.
Default avatar
Ljubezen traja tri leta od Beigbederja (ne vem, če sem prav napisala).
Ne vem, ne prepriča me.. Nekako nepovezano trosi svoje dokaze, kako ljubezen traje samo tri leta... no, saj so včasih dobri dokazi...
bom povedala še kaj, ko jo preberem (zdaj imam oba otroka bolna, pri nas razsaja neka viroza in v šoli manjka pol otrok, učiteljev prav tako... >>> tako da ne vem, kdaj bom nadaljevala)
Default avatar
Škoda, ker se je Kodre vendarle zapisal fiziki, ne?
Default avatar
Nazaj k temi: berem delo Michaela Frayna Vohuni v prevodu Tine Mahkote.
Default avatar
Moja začetna februarska literatura verjetno bolj sodi na kakšen zdravstven forum. Berem namreč o postu in razstrupljanju in že samo branje mi daje dober občutek, da delam nekaj koristnega zase (he he he). Nikoli v letu ni prepozno za izvajanje novoletnih sklepov.
Default avatar
No, vceraj sem koncala prvo knjigo v tem letu, ki ni spadala v reciklazo starih ljubezni ali strokovno literaturo ali popoln trash.

Gre pa za chick-lit, Getting Rid of Matthew - dalec od razsvetljenja, ampak mestoma dovolj zabavna, da se jo je splacalo prebrat (zlasti v odstavkih, ki se ukvarjajo s pop-trash wannabe celebrities).

Med Le kako ji to uspe, Trije v postelji, Bridget Jones in podobnih bukel je bila za moj okus dalec najboljsa doslej v tem razredu.

lp, proxima
Default avatar
Jaz se bom pa po izpitih lotila Zimske vrtnice, me že dolgo mika in sedaj si jo bom privoščila.
Default avatar
Moja prva februarska je Pasja grofica. Sem jo začela brati sinoči, pa je kar nisem mogla dati iz rok. Ta Napoleon, ta je pa bil.....
Default avatar
Začela Lainščkovo Murišo, nadaljevanje od Ločil bom peno od valov. Zaplet se sicer sliši kot v telenoveli, ampak Feriju kajpak zaupam.
Default avatar
Ravno imam "v obdelavi" knjigo Bela trdnjava avtorja Orhana Pamuka. Knjiga je zelo lepo berljiva. Me pa po tej čaka še kupček neprebranih knjig. Komaj čakam!
Default avatar
Pogovori s Hitlerjem. Ne vem zakaj, ampak ta način razmišljanja o neki naciji, ki se počuti večvredno, me strašno, strašno spominja na današnje čase, ko Američani ''rešujejo'' svet. Nekatere stvari se verjetno nikoli ne spremenijo, samo v drugačnem peketu jih dobimo.
Default avatar
Končno prebrala ostanek trilogije Agote Kristof, Dokaz in Tretja laž. Kljub temu, da sem v njiju uživala, moram reči, da v sebi nimata moči in naboja Šolskega zvezka. Zgodba se sicer neverjetno domiselno plete, a na koncu sem ostala nekako malčik razočarana...
Default avatar
Tudi ti? Najin okus je resnično blizu. Kot praviš, tudi sama sem uživala, ampak vseeno menim, da bi bilo nemara bolje končati tam, kjer se je končal Šolski zvezek. Bi bilo kratko in udarno.
Default avatar
Končala Vozle in križe, kriminalko z inšpektorjem Rebusom. Ocena: no ja. Sem tudi boljše kriminalke že brala. Pri kriminalkah me moti, če ni mogoče vnaprej pogruntati morilca oziroma je ta kar nekdo tretji.

Včeraj sem dobila na posodo Im mi je rdeča, samo je tak špeh, da bom najbrž pred tem vzela v roke kaj drugega, npr. Veliki rajh 1964, ki se tudi dobro bere.
Default avatar
Jose Saramago: Potovanje po Portugalski
Default avatar
Jaz sem tisoč let za kačami: zadnjih nekaj ur kompulzivno berem Osmega poverjenika. Vse, kar obžalujem, je, da se je - vem, vem, vsi ste govorili o tem romanu - nisem lotil že pred letom dni in, seveda, da je do konca samo še nekaj deset strani. Strahovito dober roman, ampak to itak ni nič novega.

Poverjenik se mi je priplazil v roke med branjem Franzenovih Popravkov, presenetljivo dobre proze za ameriškega avtorja ;-)

Na letališču sem uplenil še DBC Pierrovo Ludmila's Broken English, za katero imam dokaj zmerna pričakovanja, v velikem krogu pa sem se izognil Rushdiejevemu Shalimar the Clown. Salmana sem se prenažrl, me pa vseeno zanima, ali je kdo prebral Shalimarja in kaj si misli o njem.
Default avatar
Naposled dokončala Brulčev Diznilend - občutki mešani.

Predvsem mi je všeč izbor miljeja: njegovi junaki niso intelektualci, a po drugi strani niti ne modeli "z železniške" postaje, ki se jih loti vsak "intelektualni" avtor, ki mu je dvakrat v življenju ponoči zmanjkalo cigaret ... Skratka, podaja tisti vmesni svet, najbolj navaden in obenem najbolj razširjen, ki se ga očitno marsikomu niti ne zdi vredno opisovati.

Avtor me je mestoma zelo prijetno presenečal, čisto navdušena pa spet nisem. Pa te krivde ne bi pripisala toliko njemu; prej se mi zdi, da knjigi manjka nekaj malega uredniškega dela.

Kot pri Lili Potpara: čakam naslednjo knjigo.

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger