Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Zjutraj mraz, čez dan toplo...

Default avatar
Moj mišek je začel hoditi v jasli (skoraj bo star 1 leto), jaz pa jutri začenjam s službo. Ker nimamo druge možnosti, bo moral zjutraj vstajati ob 6h in hop v jasli do 6.30. In zjutraj je mraz, megla - groza. Če mu oblečem bundico, kapico in žabice, mu je potem v žabicah vroče v vrtcu. Če mu žabic ne oblečem, pa mu je potem hladno ko gredo ven (še ne hodi). Ko so zunaj na sončku, pa je spet prevroče za bundico.
Po eni strani ne bi rada, da ga zebe, po drugi strani pa ni dobro, da mu je vroče (ker ima zaradi a. dermatitisa zelo občutljivo kožo).
Mi lahko pomagate - kako oblačite svoje malčke ob teh jesenskih dnevih za v vrtec?
Barbara
Default avatar
Najbolj pametno je, da otroka oblečete v več plasti. Npr. spodaj pajkice ali tanjšo trenirko, zgoraj debelejše hlače lai iberhoze, ki jih v vrtcu sname. Namesto bunde pa oblečete flis in tanjšo jakno ( pod tem pa zgornji del trenirke).
Pozdrav!
Nina
Default avatar
Jaz oblačim otroka v več plasteh. Dam jima tanjšo bluzici, nato zgornji del trenerke in potem še jakenco. Potem pa je lahko kasneje zunaj samo v jakenci, ko je toplo. Spodaj pa jima oblečem tanke žabice in hlačke. saj se zjutraj itak peljeta z avtom, v vrtcu pa tudi niso takoj zunaj.
Lahko pa mu tudi spodaj oblečeš tanke hlačke in povrh debelejše.
Default avatar
Pri nas se lahko dogovorimo, da jih zabice med dnem slecejo in za ven spet oblecejo. Zjutraj ga jaz oblecem hlace, dokolenke, bodi brez rokavov, tenka majcka z dolgimi rokavi, debel flis po vrh in kapico iz flisa. Saj ne vem lahko da je premalo, zato ga bom zacela zabice oblaciti.Res je da ga nesemo v narocju iz stanovanja 200m do vrtca. Je pa tudi nas zelo obcutljiv na vrocino ker ima at.dermatitis in prav tako bo cez nekaj dni star 1 leto. Prosim sporoci, kako ste kaj, kako je sperjel vrtec in ali imate dieto v vrtcu. Na kaj pa ste alergicni.
Lep pozdrav
darja
Default avatar
Punce - super ste!
Tudi jaz sem ga podobno oblekla kot Darja, žabice pa sem mu dala v nahrbtnik (čeprav dvomim, da mu jih bodo oblekle - ker se ne pusti preoblačit). Torej pravite da je boljši flis kot bundica? ok.

Za Darjo: moj ima alergijo na kr. mleko, jajca, kakav; pazimo še pri paradižnikih, špinači, čebuli, oreščkih, umetnih barvilih, konzervansih,...
Po 10 dneh v vrtcu nam gre kar dobro - hrano obožuje, sicer pa morajo zelo pazit pri piškotkih - enega je v petek mimogrede "ukradel" drugi punčki in smo že imeli pikice - potem pa smo ugotavljali ali je kriva kakšna nova stavr, ali so kuharice dale pomotoma kaj not, ali vzgojiteljice niso dovolj pazile,... no ja, smo na koncu ugotovili. Sedaj pa so dale vzgojiteljice dve ločeni mizi za tamale: pri eni sedijo "alergiki", ki jih je kar 5 in imajo vsak svojo dieto!
V zadnjem mesecu se je koža že občutno izboljšala: Elocom-a nisem uporabila že 4 tedne. Hura!
V vrtcu pa se je navadil po 5 dneh - tako da bo jutri notri že polnih 9 ur: Malo pa seveda pogreša stalno pozornost in igranje z mamo, ki je vedno na razpolago. Sicer pa skoraj nič več ne joka (mogoče malo zjutraj in pred kosilom, ko je že utrujen), pa tudi zaspi sam (ne vem, kako jim to uspeva).

LP, Barbara (trenutno pri generalnem čiščenju)
Default avatar
Zjutraj smo oblečeni kot medvedi, popoldne oziroma ko je sonček že kar nekaj časa na nebu pa se slačimo. Zato smo vedno oblečeni tako, da se lahko slečemo, se pravi več stvari imamo na sebi.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet