Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

viri in literatura

Default avatar
Pozdrav!

Končujem diplomsko nalogo, pa me zanima, kaj moram pisat pod vire in kaj pod literaturo. V čem je pravzaprav razlika? Vem, da smo včasih pisali skupaj: viri in literatura. Je razlika morda v tem, da se nekje dobesedno citira, pri drugem pa le povzema? Ali pač ne? Ne vem. Naj dodam še, da je velika večina mojih "virov" internetnih.

LP!

Peter
Default avatar
Čisto preprosto!

Pod vire napiši internetne naslove, pod vire pa literaturo, ki si jo uporabil in ne prebral, sklepam po tem, o čemer sprašuješ, ko si sestavljal umni izdelek, pa en lep, bistroumni pozdrav!
Default avatar
Peter, sama sem delala dve diplomski nalogi na dveh različnih faksih in na obeh smo imeli čisto natančna navodila za pisanje diplomskega dela. Vključno z navodili kaj in KAKO se vpiše pod literaturo in kaj pod vire (naj poudarim da so se navodila precej razlikovala). Mogoče imate takšna novodila tudi pri vas???

Pod literaturo se napiše seznam uporabljenih knjig (tako je bilo pri nas), pod vire pa internetne vire, interna gradiva, ....

Pazi na sam zapis, meni so zavrnili diplomsko delo v tehničnem pregledu samo zato, ker vrstni red navedene literature ni bil po predpisih in ena vejica je manjkala vmes ;-)).

Se splača prej natančno pozanimati kako in kaj, da nimaš kasneje sitnosti.
Default avatar
ni res, pod vire ne spadajo samo internetne strani, ampak tudi knjige, članki, ker, kot pove že beseda VIR, je to vir, izvir, iz katerega si črpal!!! viri se je takemu seznamu reklo tudi v časih red internetom, zato ne bodite preveč pametni.

sploh pa, peter, kot sem ti napisala že na drugem forumu, vprašaj mentorja, saj ga nimaš samo za okras!
Default avatar
Zanima me, če kdo od cenjenih uporabnikov foruma in liternih virov oziroma izvirov pozna kakšno spletno stran, ki na enem mestu ažurira podatke o novo izdanih knjigah v slovenskem jeziku, da ne bi bilo treba kot zajček skakljati po netu?
Default avatar
Maja_b, nikar se razburjati, tukaj dajem kopiraj/prilepi definicijo literature in virov ki je še lansko leto veljala na EF v Ljubljani. Napisala sem da so lahko navodila različna (razlikovala so se med EF in EPF npr), naredila sem pri virih tri pikice, zato nisem mislila da so samo internet naslovi viri. "preveč pametna" pa nisem, brez skrbi.

Citat:

Literatura
Običajno dobi kandidat v pogovoru z mentorjem določena napotila na temeljno literaturo za pripravo dispozicije. Koristno je, da kandidat še sam dopolni seznam ustrezne literature, in sicer tako, da pregleda katalog CEK, razpoložljive bibliografije (na CD-Rom, SSCI, internetu itd.) in kazala zadnjih letnikov specializiranih revij.

Pod pojmom literatura razumemo vsa tista domača in tuja knjižna dela, razprave in članke iz zbornikov in strokovnih revij, ki so izšla kot javno dostopna dela in ki jih kandidat smiselno uporablja in navaja v besedilu. To pomeni, da mora biti delo, ki je uvrščeno v seznam literature, omenjeno v besedilu dela. V seznam literature uvrstimo tudi diplomska, specialistična, magistrska in doktorska dela.

Viri
Med vire uvrščamo statistične publikacije in publikacije s področja normativne ureditve, interna gradiva, slovarje in druga gradiva.

Literaturo in vire uredi kandidat po abecedi priimkov avtorjev v dveh ločenih spiskih na koncu dela ali disertacije.
Default avatar
sonce rumeno,

oprosti, če sem bila pregroba. nisem tako mislila.

jezi me le, da so definicije enega ali drugega tako različne, zato je pravzaprav čisto brez veze, da dajemo nasvete, ko pa različne fakultete stvari različno definirajo in tudi pri diplomskih nalogah zahtevajo različne stvari. sama sem mnenja (kot sem petru tudi napisala), naj se študent posvetuje z mentorjem, zato ga pa ima. če mu ta no bo pravilno svetoval, kdo mu potem bo?? na splošno opažam, da se tu gor veliko sprašuje v zvezi z izdelavo diplomskih nalog, citiranjem... škoda časa, ker bo vsak napisal drugače, kako to potem človeku sploh lahko koristi?? spet poudarjam: vpraša naj mentorja! če drugega ne, nanj se potem lahko sklicuje ("mentor mi je tako svetoval"), na forum se pa res ne more.

pa lep pozdrav.
Default avatar
Maja, res je. Kot rečeno se je treba pozanimati na faksu. Na EPF je svoj čas (verjetno je še) obstala cela knjiga (sploh ni imela tako malo strani, tako po spominu rečeno gotovo precej čez sto) kako napisati diplomsko delo. Od določenega fonta črk, do tega kako označuješ poglavja in podpoglavja, do navajanaja literature in virov..... Skratka najprej si moral en teden študirat kako boš zadevo sploh napisal. No, na EF je precej bolj enostavno, a še vedno se je treba držati kar precej pravil. Gotovo je na vsakem faksu drugače.
Vem pa kako je bil meni včasih težko vprašat kakšno stvari (to še pred leti), ko človek pridobi izkušnje mu tudi ni težko it do profesorja in zahtevati pojasnilo, ker na koncu ugotoviš da so tudi oni samo ljudje ;-)).

Mislim pa da so mentroju tudi plačani (če niso naj me kdo popravi) da dajejo informacije svojim študentov, pa tudi referati za študente imajo zato uradne ure ;-)).

Ma če je fant pridrsal do pisanja virov in literature je pa itak že na konju ;-))

Srečno obema.
-----------------------------------------------
http://sonce-rumeno.moj-album.com/
Default avatar
Pri nas na FF, vsaj moj mentor, bolj gleda na to, da so ločeni primarni in sekundarni viri, nikdar se pa nismo pogovarjali o locevanju med viri in literaturo, ker je oboje itak skoraj isto, ne? Slovarji in podobno naj bi bili po eni definiciji viri, lahko pa jih oznacis kot referencno literaturo in smo spet na zacetku. Meni gredo take malenkosti na zivce, vazno je, da je vse omenjeno v nekem redu, ostale tehnikalije pa nepotrebnem poberejo energijo, ki bi jo lahko kandidat usmeril v kaj bolj konstruktivnega.
Default avatar
VIRI = primarna literatura (se pravi, na humanističnih fakultetah so to recimo konkretna literarna dela, romani, rokopisi ipd.), sicer pa recimo statistična poročila, pa recimo poslovna poročila, tabele, podatki itd.

LITERATURA = vsa sekundarna literatura, kjer že pišejo O neki določeni stvari. Diplomska, magistrska, doktorska dela seveda sodijo sem, pa vsa tista strokovna literatura, kjer že obravnavajo izsledke raziskav.

Primer za književnost:

Roman Dostojevskega Bratje Karamozovi je VIR (za diplomsko nalogo iz ruske književnosti)

Dela, ki se ukvarjajo z Dostojevksim in problemi v njegovih knjigah pa so LITERATURA:

Internetnih strani tako v resnici ne moremo klasificirati. Lahko so eno - če nudijo PRIMARNE PODATKE (= Viri) ali pa drugo, če so to že obdelana poročila, raziskave itd (= sekundarna literatura)


To bi moralo veljati za vse fakultete, ker gre za splošno veljavne termine. Se mi pa zdi žalostno, da se človek s tem prvič sreča šele pri diplomski nalogi - in da še tam ni čisto jasno, kako in kaj.

Pa še P.S.:
Glede mentorstva in plačila pa: ne, profesorji niso plačani za mentorstvo, gre za čast, se pa tudi tu dobivajo neke minimalne točke, ki so v končni fazi potrebne za napredovanje v nazivih.
Default avatar
Kakor vem, ne gre za nobeno čast ampak so lepo plačani za vsako diplomo, magisterij in doktorat. A ti misliš, da se jim samo zaradi časti ljubi brat in delat popravke pa vse ostalo kar spada pod naloge mentorja???

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger