Med.Over.Net

Arhiv - sociala

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja sociale. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=71

Pravica do proste izbire osebnega zdravnika

Default avatar

SIMONA

Želela bi zamenjati osebnega zdravnika. Zanimajo me pogoji in postopek zamenjave.

hvala
simona
Default avatar

ZZZS

Pri uveljavljanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja; po Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju; ima zavarovana oseba pravico do proste izbire zdravnika in zdravstvenega zavoda. Zavarovana oseba ima pravico; da poleg splošnega osebnega zdravnika svobodno izbere tudi osebnega ginekologa; specialista ginekologije s porodništvom in osebnega zobozdravnika. Osebnega zdravnika si zavarovana oseba izbere najkasneje; ko se prvič odloči za obisk pri zdravniku. Vsaka zavarovana oseba ima istočasno lahko izbranega le enega osebnega zdravnika določene dejavnosti. Podatke o izbiri je dolžan osebni zdravnik vnesti v kartico zdravstvenega zavarovanja. Osebni zdravnik za zavarovane osebe do dopolnjenega 19. leta starosti je specialist pediater ali specialist šolske medicine; izjemoma pa tudi specialist splošne medicine. Osebni zobozdravnik za to starostno obdobje pa je praviloma zobozdravnik; usposobljen za zobozdravstveno varstvo otrok in mladine. Za zavarovane osebe starejše od 19 let je osebni zdravnik specialist splošne medicine ali specialist medicine dela; prometa in športa; izjemoma pa tudi zdravnik splošne medicine s podiplomskim študijem socialne medicine. Načeloma naj bi si zavarovane osebe izbirale osebnega zdravnika med izvajalci; ki so najlažje dosegljivi; praviloma v kraju njihovega stalnega ali začasnega bivališča. Vendar pravica do svobodne izbire osebnega zdravnika glede na sedež kjer le-ta opravlja dejavnost ni v predpisih z ničemer omejena; zato lahko zavarovane osebe teoretično izberejo zdravnika v katerikoli ustanovi ali kraju v R Sloveniji. V nekaterih primerih lahko povzroči izbira zavarovani osebi le dodatne stroške; ki jih mora nositi sama; na primer potne stroške; če izbere zdravnika izven kraja svojega bivališča; ali pa dodatne stroške za doplačila; kadar izbere izvajalca na višji ravni zdravstvene dejavnosti; na primer na kliniki ali v bolnišnici.

Zdravnik; ki izpolnjuje pogoje za osebnega zdravnika; je dolžan sprejeti vse zavarovane osebe; ki si ga izberejo. Odkloni jih lahko samo v primeru; če pri njem evidentirano število zavarovanih oseb že presega število; ki ga določi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije; ali si ga želi zavarovana oseba izbrati v nasprotju s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zavarovana oseba opravi zamenjavo osebnega zdravnika po poteku enega leta tako; da pri novo izbranem zdravniku izpolni listino o novi izbiri pri čemer ni dolžna navesti razlogov za zamenjavo. Izjemoma lahko zavarovana oseba zamenja osebnega zdravnika tudi prej; in sicer v primeru; ko je njen osebni zdravnik več kot tri mesece neprekinjeno odsoten zaradi bolezni; porodniškega dopusta; strokovnega izpopolnjevanja ali drugih vzrokov ali če je odšel na delo v drug kraj. Ko prenehajo navedeni razlogi ima zavarovana oseba pravico ponovno izbrati prejšnjega osebnega zdravnika.

Zamenjavo je možno izvršiti pred potekom enoletne dobe tudi če:
- pride med njima do nesporazumov; zaradi katerih je zavarovana oseba izgubila zaupanje v zdravnika;
- predlaga zamenjavo osebni zdravnik; ker ne more uspeÜno in odgovorno opravljati nalog izbranega osebnega zdravnika zaradi neprimernega odnosa zavarovane osebe ali nespoštovanja navodil in postopkov za zdravljenje;
- se zavarovana oseba za stalno ali za daljšo dobo preseli v drug kraj;
- zdravniška zbornica ali Ministrstvo za zdravstvo na zahtevo zavarovane osebe; njenih svojcev ali delodajalca; ugotovi; da postopki diagnostike; zdravljenja oz. rehabilitacije niso bili v skladu z doktrinarnimi in strokovnimi usmeritvami in je to razlog za nezaupanje zavarovane osebe do zdravnika.
V teh primerih se zamenjava opravi enako kot pri zamenjavi osebnega zdravnika po preteku enega leta; s to razliko; da je zavarovana oseba dolžna ob zamenjavi navesti razlog za zamenjavo. V kolikor zamenjavo zahteva osebni zdravnik pa se zamenjava lahko opravi le na podlagi soglasja zavarovane osebe. V kolikor zavarovana oseba s predlogom zamenjave ne soglaša; zahteva zdravnik presojo predloga pri pristojni območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

V kolikor menite; da je vaša pravica do svobodne izbire osebnega zdravnika kršena; lahko naslovite zahtevo za varstvo pravice do izbire osebnega zdravnika na naslov pristojne območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Default avatar

Lucija

Pozdravljeni!
Tudi mene zanima zamenjava osebnega zdravnika. Ne vem ali sem prav razumela, da ga lahko zamenjaš pred potekom enega leta.
Ali je možna menjava tudi po večih letih (od leta izbire oseb. zdravnika)
t.j. zdaj že nekaj let.
Če v administraciji ZD vprašaš po zdravniku, ki še ima mesta za paciente, dobiš odgovor, da so vsi zdravniki maximalno zasedeni.

Zanima me, kako si lahko potem izbereš novega zdravnika, če to praktično ni mogoče.
Dobila sem občutek, da to zadevo osebni zdrasvniki vedo in se nekateri vedejo do pacientov tako, da vanj izgubiš zaupanje.
Hvala! LP Lucija
Default avatar

Tanja Koderman

Da, lahko ga zamenjate pred enim letom, če je med vama prišlo do nesporazuma, vendar pa morate razloge za zamenjavo obrazložiti. Pojavi pa se problem, kot ste tudi samam omenila, da so drugi zdravniki že zasedeni. V tem primeru pride v poštev čakanje na sprostitev prostega mesta oziroma izbira zdravnika v drugem kraju!

Lep pozdrav,

Tanja Koderman
Pravno-informacijski center nevladnih organizacij - PIC
Povšetova 37
1000 Ljubljana
Tel: 01/540 19 14
E-mail: [email protected]

Odgovori PIc-a, so finančno podprti iz strani ZZZS-a.
Default avatar

AnaLos

Pozdravljeni!

Moja situacija je sledeča.
11.2.2010 sem šla po KT h ginekologiji na Aškerčivi v Lj (zdravstveni dom za študente). Do takrat nisem imela osebnega ginekologa, ker na ginekološkem pregledu še sploh nisem bila. 1x junija sem prišla še 1x po tabletke (ob izdaji recepta). Kar pa me zanima je, če sem takrat, ko sem dobila tabletke, tudi kaj podpisala oz. naredila si svoj karton - oz. ali je ginekologija iz februarja tudi moja osebna ginekologinja? Stvar je namreč taka, da jaz sedaj konec januarja (2011) si nameravam ustvariti karton pri novem ginekologu (za to sva se že vse dogovorila). Ampak sedaj ne vem, če je to možno, ker eno leto še ni minilo od prvega obiska in samo pogovora z ginekologinjo v Lj.

Kaj naj naredim? V primeru, da imam svoj karton na Aškerčivi, ali potem ga lahko predčasno prenesem k novemu ginekologu?

Najlepša hvala! :)
Default avatar

kodak25

Pozdrav !
Zanima me, če lahko pacient oz. delavec po lastni želji zamenja ali izbere specialista medicine dela, prometa in športa, če ima do ambulante s katero je podpisana pogodba delodajalca kakršnekoli predsodke ali odpor ?
Ali lahko kontrolni zdravstveni pregled medcine dela in športa opravlja pri bližnjih pooblaščenih ambulantah ali je pregled primoran opravljati le pri pooblaščencu, s katerim ima delodajalec pogodbo, čeprav je pri tem prišlo do določenih privatnih sporov z temi pooblaščenci ?
Lp ,Hvala ?