Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Nosečnost in prekomerna teža

Default avatar
Lep pozdrav vsem skupaj !

Ker vem, da je na tem forumu veliko mamic in tudi bodočih mamic, bi vas rada nekaj vprašala. Kako je z nosečnostjo in debelostjo ? Namreč velikokrat sem že slišala, da imajo ženske s preveliko težo lahko težave med samo nosečnostjo, da potem o porodu sploh ne govorimo, ker je baje zelo težak.

Kakšne so vaše izkušnje s tem (če sploh je tukaj gor kakšna mamica ali bodoča mamica debelejše postave) ?

Hvala !
Default avatar
Jaz sem imela ob zanositvi 73 kg (višina 173 cm).
Tik pred porodom sem tehtala 103 KG !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pa razen tega, da sem se "počutila težko" nisem imela težav. K sreči imam normalno nizek pritisk, tako da mi med nosečnostjo ni narastel čez kritično mejo (spodnji je lahko max. 90). Ginekolog me je poslal (zaradi previsoke teže) na testiranje za sladkor, pa je bilo vse OK. Ko sva se pogovarjala o moji teži, mi je rekel, naj se zato sploh ne sekiram!
Rodila sem v dveh urah in pol - brez kakršnihkoli težav.

Pa srečno,
Natasha
Default avatar
Sama imam cca 10 kg preveč in sem pred 14. dnevi imela prvi pregled. Ginekolog mi je rekel, da bi bilo zame primerno, če se začnem rediti šele okrog 20. tedna (to tudi prikazuje graf v materinski knjižici) in se do konca nosečnosti zredim za cca 10 kg. Tudi če se prej začnem rediti in se tudi več zredim ni nič narobe, le po porodu nastane problem, da je kg težje spraviti dol.

Glede poroda pa tole: če je bodoča mamica dobro psihično in fizično pripravljena, potem tudi prekomerna teža ni ovira pri porodu. Dokaze sem tudi videla pri svojih prijateljicah.

Torej, brez strahu. Nihče ti ne more ukazati, da shujšaj predno zanosiš (razen če ni življenjsko pomembno).
Default avatar
Tudi sama imam kar nrkaj kilogramov preveč, pa nisem nikoli imela problemov z nosečnostjo še manj pa s porodom.Res ne vem kdo ti je to natvezil.Pri tretji nosečnosti sem morala skoraj vso po malem preležati, pa sem imela takrat najmanj kilogramov. Saj tudi pravijo, če med nosečnostjo nisi aktiven težko rodiš, jaz sem pri tretji nosečnosti v dveh urah in pol. No ja ljudje smo si različni, zato ti svetujem, da ne poslušaš preveč govoric okrog sebe in se ravnaš in delaš kakor tebi zapaše.
Default avatar
Dej se probi kontrolirat, pa več sadja pojej, čim manj sladkarij.
Ko boš rodila, boš odvečne kilograme s težavo izgubila.
Zato jej po pameti.
Default avatar
Pred nosečnostjo sem imela 76 kg pri 174 višine. Rodit pa sem šla z 99 kg.
Porod je bil lahek in je trajal z vsemi pripravami vred 3 ure.

Ima pa Kiki prav - pazi pri prehrani, ker se boš kilogramov težko znebila, če si že po naravi močnejše postave. Mene so najbolj nesle sladkarije, saj se jim nisem mogla upreti.
Default avatar
Hvala za odgovore in nasvete.

Pri meni je namreč ta problem, da nimam "samo" 10 kg preveč, ampak precej več... Močnejše postave sem že od rojstva, ni to to, da bi se kar naenkrat zredila. Po vsej verjetnosti bom pa morala, preden bom začela načrtovati otroka, shujšati. Sicer pa še vsaj 5 let ne nameravam imeti otrok, tako da upam, da bom v tem času izgubila nekaj kilogramov :o) Vsaj poskusila bom.

No hvala še enkrat vsem ! Če imate pa še kakšen dober nasvet ali izkušnjo, jo pa kar napišite !
Default avatar
Po prvi nosečnosti sem obdržala celih 20 kg odvečne teže (čisto po resnici, vseh 20 se je nabralo PO porodu, iz porodnišnice sem prišla s 50 kg). Kljub vsemu je druga nosečnost (in porod) potekala bp. Zredila sem se samo za 6 kg, ki sem jih takoj izgubila.

Tistih 20 pa še ne...
Default avatar
V nosečnosti sem se zredila 20 kg. Takoj po porodu sem imela manj 12kg. Sedaj po 10 mesecih pa tehtam manj 23 kg kot takrat ko sem šla rodit. Dojila sem samo tri mesece, porod je potekal hitro in brez problemov.
Default avatar
Tudi sama sem se med nosečnostjo zredila za 25 kg na 168 cm višine in imela 113 kg! Po porodu sem takoj izgubila 15 kg na račun vode, saj sem v nosečnosti močno zatekala v noge in roke in miška je bila težka 4300 g. Rodila sem s carskim rezom pa ne zaradi teže ampak neprimerne lege otročka. Ostalih kg sem se znebila med porodniško, pa še zdaj pazim na hrano in migam, da končno enkrat za vselej opravim s kg, saj sem že od malega bila bolj močna. Hja, pa želim si še otrok in če ne bi shujšala si sploh ne predstavljam kako bi speljala novo nosečnost....Vsem bodočim mamicam želim vse najlepše!

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic