Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Masaža za dojenčke - CENA

Default avatar

Rebeka

Gospa Mojca K!

Napisala bom, kar si mislim o vas in o vašem tečaju za masažo dojenčka, pa če se cel forum spravi name. Že zadnjič, ko ste na kratko predstavili vsebino tega tečaja in povedali ceno, sem hotela napisati svoje mnenje, pa sem se zadržala, ampak sedaj ... to pa presega vse meje!

Da za predavanje, na katerem predstavite masažo in verjetno tako pridobivate potencialne stranke, ZARAČUNAVATE????? Oprostite, ampak a kdo vas je tega učil? Sedaj živimo v svetu, kjer nas bombardirajo z reklamami, nas privabljajo na vse mogoče načine, na primer: eno podjetje (sem pozabla ime), ki prodaja posteljnino in podobno, vabi na brezplačne večerje, računalniški programi in igrice se dobijo v poskusnih verzijah, v trgovinah dobimo tri stvari za ceno dveh itd. vi pa imate vstopnino na svojih predavnjih??!!! Bila sem že na nešteto predavanjih, ampak prav na nobenem nisem plačala vstopnine. Pred kratkim sem na tem forumu videla vabilo na srečanje LLL, ki se mi zdi, da je celo v isti stavbi kot imate vi predavanje, ampak nikjer nisem videla, da tudi oni pobirajo vstopnino!!! Vi ste očitno en poseben primerek.

In če pogledamo še sam vaš tečaj oz. njegovo v nebo segajočo ceno. Da vaš tečaj stane 15000 SIT!!!??? In kolikor sem razumela, za to ceno izvolite priti dvakrat (2) na dom. Verjetno imate zlate roke in z dojenčki počnete čudeže, da si dovolite tako visoko ceno. Za to ceno, se dobi telovadba za odrasle za dva meseca. Če malo preračunamo, imate uro krasno plačano, jaz uboga, ki imam univerzitetno izobrazbo in celo še kar dobro službo, še zdaleč ne dosegam tako visokega plačila. Saj boste rekli, saj so si ljudje sami krivi, kaj so pa tako neumni in plačujejo tako ceno, očitno jim že paše. Pa ni tako! Ni lepo od vas, da izkoriščate ljudi, kateri hočejo svojim otročkom vse najboljše in otroku pač privoščijo tudi mašažo, čeprav za tako nezaslišano ceno. In če že hočete, zadnjič je bila v eni otroški revijo predstavljena mašaža dojenčkov in zaradi tega niso nič podražli revije. Ampak vi imate verjetno monopol na tem področju in si to lahko privoščite. Saj res, a imate to "obrt" prijavljeno?

Tudi sama otroku želim vse najboljše in tudi masaža se mi zdi v redu, ampak boli pa me ta vaša cena! Na vaše predavanje pa prav zagotovo ne pridem.

Vi ste ... Raje tega sploh ne bom napisala.

P.S.: Razen če me kdo od staršev, ki je probal to masažo od te gospe, zatrdno pove, da je bila cena pravična in da odtehta vse. Verjamem, da malčki uživajo pri tem, ampak sprašujem za ceno.

Pozdrav!
Default avatar

Vesna

Ja stvar je očito IN, tako kot plavanje dojenčkov, pa se zato lahko starše, ki kot je Rebeka napisala želijo svojemu otročku vse najboljše "kresne" po denarnici na vse mogoče načine, pa če gre samo za uvodno in predstavitveno predavanje, ki se ga tudi za moje pojme ne spodobi zaračunati.
Baje je pa stvar OK.
LP Vesna
Default avatar

Vasja

Draga Rebeka, ne se tako razburjati.
Zanima pa me, zakaj tudi vi ne delate zastonj (kar pač že delate). Nihče vas ne sili na predavanje in učenje masaže. Vstop je prostovolen kot sem zasledil iz vašega pisanja zato, če vam ne paše ne hodite na zadeve, ki jim niste kos (denarno), v isti sapi pa ugotavljate, da to paše dojenčkom. Vedite, da se na takem predavanju in vajah naučite svojega otroka sami masirati in to pomeni, da ga boste za ceno 15.000 sit lahko masirali dokler vam bo pustil - pa to izračunajte koliko pride potem na uro.

Mislim, da se malo krivični. Ko avto peljete k mehaniku nikoli ne vprašate za ceno, ali pač vendar se vseeno odločite za popravilo. Ko kupijete torbico ali nove čevlje vam verjetno tudi ni pomembna cena - sploh, če so vam čevlji "padli v oči".
Pritožujete se tudi nad raznimi reklamami in tisto kupiš 3 plačaš 2, pa kaj potem, če vam paše kupite, če ne pa ne. V Sloveniji je 2 milijona ljudi in vsak ima svoje želje in potrebe. Živite kot se vam zdi, drugih pa ne kretizirajte, čeprav vam zadeva ne "paše" izberite si drugo in cenejšo oz. kar zastonj.

Nisem vas mislil tako skretizirati, oprostite mi, vendar mi ni dalo miru, ko sem prebral vaš forum.

Enostavno pojdite in hodite na tisto, ki vam ugaja, kako drugi služijo denar pa mislim, da ni vaša stvar (razen če niste inšpektorica - delo na črno kot omenjate).

Še nekrat oprostite mojim besedam, mislim, da pa je le nekaj res v njih.

Vasja Z.

p.s.: sem pa že velikokrat bral članke in tudi že na tem forumu, kako je to blagodejno za dojenčke, zakaj mu ne bi privoščili - pa nimam nič z zgoraj omenjenim podjetjem, ker niti ne vem kdo so in kje so.
p.s.s.: je pa prav, da obstajajo tudi ljudje, ki se jezijo in zjezijo, vsaj vidimo, da nismo vsi enaki.
Default avatar

Čokoladka

Če sem prav razumela, sta 2 masaži 15.000,00 sit?! Malo drago, saj je že za odrasle ceneje, pa nas je kar nekaj več!
Mi smo sinka sami masirali in telovadili z njim, naši starši pa nas sploh niso in...
Default avatar

Karolina

Draga Rebeka!
Verjetno si že slišala za ponudbo in povpraševanje.Nikjer nisem zasledila, da bi Mojca K. kogarkoli silila na svoja predavanja. Cena je taka kot je. Vsak lahko sam presodi, ali mu je cena sprejemljiva ali ne. Če mu ni, zato ni Mojca ..., karkoli si s tem pač mislila.Lahko ti povem, da je stvar enkratna in by the way, če že igraš inšpekcijo "obrt" je prijavljena.
Ti uboga, slabo plačana univerzitetna izobraženka, tvoja opevana univerzitetna izbobrazba ti očitno ni dovolj koristila, da bi jo znala unovčiti. Rajši pljuvaš po drugih.
Default avatar

Mojca K.

Spoštovana Rebeka!
Všeč mi je, da poveste svoje mnenje, vendar žal vam moram povedati, da le ni vse tako črno kot vi prikazujete. Masaža dojenčka je del mojega preživljanja, kako si pa predstavljate, da bi lahko zdravstveni delavec počel to drugače kot z vsemi papirji, ki so za to potrebni. Lahko se pa zahvalite naši državi, ki pobere skoraj polovico zaslužka za svoje funcioniranje. Imate kaj od tega, pa od dohodka dajete njim, vas kaj vprašajo?. Ima vaš otrok kaj od tega? Kako pa naj vas povabim na predavanje, razen tako, da najamem dvorano in zanjo plačam? Kako pa naj pridem do vas, kot z avtom, ki mu moram doliti bencina ali z avtobusom, ko moram plačati za žeton? Kaj pa moje znanje, ki sem ga dobila in se tega naučila. Mislite, da je bilo zastonj? Mislite, da mi ga je plačala država. Veste, masaža je prepoceni, da bi jo podpirala država in prinaša premalo zaslužka, da bi jo vzpodbujala, če pa jaz to vas naučim (to delo je individualno, naučiti se morate 50 prijemov), jo lahko izvedete enkrat ali dvakrat dnevno. In če to počnete dnevno vsaj 6ali 7 mesecev, vas pride masaža 83 Sit. Otroček ima manj težav, manj boste letali do zdravnika (tudi to stane), manj kupovali kapljice proti krčem, več stvari boste znali sami odpraviti. To pa država ne želi, ona si želi otroke in odrasle, ki so bolani, ki imajo težave, ki porabijo na kupe pripomočkov in zdravil, tudi iz Avstrije če je treba, mogoče so kapljice boljše. Ali to nič ne stane? To, kar nam je dala mati narava, pa je najbolje, da ljudje ne znajo in se tega ne poslužujejo. Ravno tako je s homeopatijo, ki ozdravi marsikatero težavo, pa je žal tako poceni, da je ne priznajo le v Sloveniji, Srbiji in Albaniji.Pa to je že druga težava.
Zakaj so me povabili, da predavam sestram in fizioterapevtkam v ljubljanski porodnišnici na Enoti za intenzivno nego novorojencev in na Pediatrični kliniki v Ljubljani? Verjetno zato, ker so mali nedonošenčki in dvojčki, napredovali hitreje kot tisti, ki niso bili deležni masaže. Tudi oni spoznavajo, da "neterapevtske" masaže delujejo. To je edina pot, da bo tudi masaža postala del uradne medicine, in da boste tudi vi, draga mamica deležni tega znanja v okviru osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Do takrat pa počakajte, da tisti, ki se za to trudimo, v miru delamo in koristimo tistim, ki so za to zaineresirani in mogoče raje kupijo rabljen voziček, ali sebi privoščijo kakšno šminko manj.

P.S. Mimogrede pa še tole: da LLL srečanja potekajo na idealni lokaciji v Ljubljani, sem odgovorna jaz. Pri ravnateljici vrtca in šole sem se osebno angažirala za to in ker združuje mamice, ki se prostovoljno angažirajo, najemnine ni.Pri masaži pa je mamica tudi obveščena o delovanju LLL.
Pa lep pozdrav Mojca K.
Default avatar

Karmen M.

Drage mamice in očki in seveda draga Mojca K.,
z zanimanjem sem prebrala zgoraj napisane ugotovitve in trditve. Verjetno se še najbolj strinjam z Vasjo (mimogrede Vasja, ne bi se ti bilo treba petkrat opravičiti). Sama velikokrat pomislim nato, ko se pogovarjam z nekaterimi mamicami, ki na zunaj kažejo vse (najlepši, najdražji vozički, cunjice,...), za otrokovo ritko pa so dobre najslabše in najcenejše pleničke (ker se ne vidijo). Danes imamo starši na izbiro mnogo stvari, med njimi je tudi masaža dojenčka, plavanje z otroki, najboljši tečaji in podobno, kar morda trenutno resnično zveni modno in "IN", toda ob takih stvareh me vedno obide tudi to, da ljudje takšne stvari že stoletja počnemo... le da se jih moramo sedaj preko tečajev znova naučiti, ker je določena modrost v današnjem svetu izgubljena. V nepalu je masaža dojenčkov popolnoma nekaj naravnega in ima dolgoletno domačo tradicijo. In verjamem, da starši, ki imajo težave z otroci s kolikami ali kakšne druge težave, rade volje poskusijo vse, dabi bilo njihovemu otroku bolje in kar bo njihovi družini ustrezalo. Nekateri drugi bodo pač plačali zato, ker je to modno, nekateri drugi spet iz drugih vzrokov,...

Seveda, masaža dojenčkov je pri nas še tako nova zadeva, da ZZZS zanjo še ne povrne stroškov, kakor morda za fizioterapijo. Poznam pa veliko staršev, ki zaradi določenih razvojnih nepravilnosti, odštevajo velike denarje za zasebne fizioterapevte...Je pa dolgoročno gledano investicija v tako masažo vsekakor za naše zdravstvo in državo precej cenejše, kakor kapljice Sab Simplex in podobne zadeve... hja, bo rekla kakšna. "saj smo jih dobili zastonj, na recept" ali pa: "saj stanejo samo 700 ali nekaj tolarjev". Cena kapljic je realno gledno precej višja. Žal je tako, da pri nas bolj cenimo to, da nam zdravnik predpiše zdravilo, ki ga plača zavarovalnica (/posredno pa mi iz naših dohodkov) kakor pa da nam priporoči dobro domače zdravilo, masažo ali celo dober sprehod...

Žalosti me tudi to, da smo ženske pripravljene za eno šminko, nove hlače ali tisto prekrasno bluzico brez problema odšteti 10.000 SIT ali celo več, ko pa je potrebno poskrbeti za svoje in otrokovo zdravje, je pa vse predrago. Ravno iz tega razloga sem se brez problema odločila, da si bo samoplačniško plačevala pregled PAP na vsako leto. O državi in zdravstveni politiki pa že tako ali tako nimam dobrega mnenja.

Moj svak za 15 minutno masažo stopal plačuje 6.000 SIT, privošči si jo vsak teden in to, da si jo privošči in koliko zanjo plača je popolnoma njegova zadeva in njegova odločitev (čeprav se meni osebno zdi preveč). Mnogi si brez da bi trenili z očesom privoščijo drage zasebne trenerje (tam do 100.000 SIT mesečno), pa verjetno nobeden od nas smrtnikov, ki si tega ne moremo privoščiti, ni pisal trenerju, da so njegove storitve predrage... (jaz bi tudi, šmrc...)

Časi so taki, da si lahko kupimo, plačamo ali poželimo vse kar se spomnimo ali kolikor zmoremo, pa če to potrebujemo ali ne. Nekaterim se stvari ne zdijo potrebne, nekaterim pa. To je stvar in pravica izbire posameznika...

In res je, Mojca nam je priskrbela čudovit prostor in prijazne gostitelje, ki za svoje usluge ne zahtevajo nobenega plačila (danes so taki zelo redki). In veste kaj - v zameno Mojci ne nudimo niti reklame na naših srečanjih (ker politika LLLI tega ne dopušča), pa Mojce to popolnoma nič ne moti.

Pa še o zastonjskosti... velikokrat žal ravno zato delo LLLI vsaj naši zdravstveni delavci ne cenijo dovolj, ker smo zastonj. Politika LLLI po celem svetu je taka, da je naše delo prostovoljno in neplačano in naše delo in način se z delom Mojce absolutno ne more primerjati. V svetu obstaja tudi poklic t.i. "lactation consultant", kjer so svetovalke za dojenje plačane za svoje delo. Ampak meni osebno noben denar ne bi mogel poplačati tega, ko me čez čas pokliče mamica, ki je bila slišati popolnoma obupana - in se ponosno, z neko slišno samozavestjo zahvali za nasvet, ki ji je morda spremnil takratno situacijo, vliv malce samozavesti, da dela prav, če posluša svoje srce in ne vsevedne mame ali tašče,.... Za to je vedno vredno delati zastonj.

Mojca, kljub vsemu ti želim, da ti bo lažje orati ledino in kar največ zadovoljnih staršev in otrok...
Default avatar

Katra

Draga Rebeka, žal mi je, da mislite, da je masaža dojenčkov cenejša, ker so pač manjši, medtem ko je za odrasle nekaj čez 5.000,00 sit. Za ceno 3 odraslih masaž dobite dragoceno znanje, s katerim otroku lajšate bolečine, ogrejete nožice ali pa enostavno nekaj počnete, ko zmanjka štrene. Mimogrede, pomešali ste mnogo pojmov med seboj, najprej govorite o predstavitvi, nato o tečaju. Kolikor sem jaz razumela gre za tečaj in iskreno povem, da je problem iz žepa potegniti 15 jurjev, vendar ne za masažo, za katero vem, da nam bo polepšala marsikatero uro in naju z otrokom še bolj zbližala. Vse za ceno ene šminke, ki je res ne bom pogrešala.
Default avatar

mačkon

masaže in cene in osebni trenerji in še kaj... O vsem nimam pojma!

Ampak "$"#%#$&$% (mačkon zajame sapo, da ne bo kaj grdega rekel)...

Ampak šminka za 15.000 SIT ?!?!?!?

Ufff... nič ne iščem, nič ne grajam, le zadovoljen sem, da sem moški:)))))

lp
mačkon

PS: Če je ena šminka res 15.000SIT...
Default avatar

nata6a

Draga Rebeka,


Najbrz sklepate prehitro in brez pravih osnovnih podatkov.

Najprej bi morala Mojca zamenjati ime njeni delavnici - namesto masaza dojencka v TECAJ masaze dojencka, kar to, kar Mojca dela, dejansko je. Mojca pride na vas dom vsaj dvakrat pokaksni dve uri, cilj tega pa je, da vas NAUCI masaze dojencka. Vazno je namrec vedeti, kako globoki naj bodo pritiski, na katere tocke, v kaksnem zaporedju, katere vaje izvajati.... Vaje lahko izvajate tako ali pa drugace - toda ce je cilj pomagati dojencku, da se bolje in bolj sprosceno razvija, ter da se preko dotikov zacenja zavedati sebe in svojega telesa, da zacneta skupaj dihati in se cutiti - potem je TECAJ MASAZE gotovo prava pot. Ne primerjajte cene z masazo telesa v salonu, raje preverite, koliko stanejo npr. jezikovni tecaji. S to razliko, da imate tu instruktorico na domu, samo za vas, individualno - pa se zmasira vam dojencka. In za to dobite seveda tudi pravi racun!
Ce bi bilo vseeno kaksne gibe izvajate, ne bi potrebovali nobenih fizioterapevtov - malo bi podrgnil, pa bi bilo...
Kar se tice uvodnega predavanja - ko ste sla v avtosolo, ste tudi najprej placali za teorijo, preden so vas spustili v prakticno voznjo. Pa se niste sprasevali , zakaj zaracunavajo za teorijo (za placilo dvorane? Instruktorjev in materilaov? Oglasevanja? Zato, ker je tudi to pridobljeno znanje? Ker tako lahko tudi kaksni redki kandidati ugotovijo, da jim ni do nadaljnje voznje, ker itak ne razumejo zakaj bi jim prisla prav?) .
Mojima dvojckoma sem ravno danes z malce prirejeno verzijo masaze tebuscka in podplatkov pomagala, da sta lazje naredila "poticko", ker ju je malce dajalo zaprtje. Ko pa sta bila manjsa (nadonosencka) sem jima preko masaze, v katero sva z Mojco vkomponirali elemente Handlinga in fizioterapije pomagala premagati tezave v razvoju in ujeti vrstnike. Pa se uzivali smo zraven.
Prav prav lep pozdrav in ne toliko hude krvi, no! Privoscite si raje kaksno sprostitev (masaze si skoraj ne upam predlagati. :)
No, res brez zamere - bistvo je pac, da ne gre za to, da mojca za 15.000 SIT masira, ampak da toliko stane tecaj. To pa je sprejemljivo, kajne?
Natasa
Default avatar

Rebeka

Ker se zmeraj opravičim, kadar se zmotim, se bom tudi sedaj. Vendar samo za dve stvari:
1. Ker imate tečaje prijavljene. Če sem čisto odkrita, sem to napisala samo zaradi provokacije.
2. Seveda nisem vedla, da je prav gospa Mojca uredila za brezplačna srečanja LLL.
Torej, glede teh dveh stvari se iskrenoopravičujem.

Katra, prav nič nisem pomešala stvari. Kolikor jaz razumem, gre najprej za predstvaitveno predavanje, za katerega plačaš vstopnino, in če ti je vseč, greš potem še na tečaj.dve ločeni stvari.

Karmen in gospa Mojca, absolutno se strinjam o pomenu masaže. O tem sploh ni potrebno debate. Ampak, prosim, se vam vseeno ne zdi to malo pretirana cena? Kot ugotavljate, je to del starodavne modrosti, in a se spodobi, da se ga potem "novodobno" zaračuna? Če pomislimo, koliko materiala pa gre na primer pri tem? Predvidevam da skoraj nič, torej odpadejo ti stroški. Če primerjamo tačaj masaže s tečajem plavanja, gre pri slednjem za bistveno večjo porabo materiala (vode), energije (ogrevanje) itd. in JE cenejši.

Seveda gre zmeraj za razmerje ponudba-povpraševanje. Samo kadar ima nekdo monopol na tržišču, lako postavlja sam ceno, ker ni konkurence. No, mogoče se glede tega motim in obstaja v Ljubljani še kdo, ki izvaja te tečaje?

Karolina, narobe si me prebrala. Rekla sem, da imam dobro službo, kar pomeni tudi, da sem dobro plačana. To povem samo zato, da razjasnim stvari. Si ne kupujem šmink (se sploh ne šminkam), niti dragih oblek, niti dragega vožička (smo ga dobili), plenice imam dobre (in še redno previjam, ha), in gotovo lahko zmorem (denarno) en takšen tečaj, in še bolj gotovo je, da svojemu otroku želim vse najboljše in tudi masažo, ampak to še ne pomeni, da ne uporabljam zdrave pameti. In meni moja pravi, da je cena (pre)visoka.

Kaj pa tisti starši, ki dejansko take cene ne morejo plačati? A za njih pa pozitiven učinek masaže ne velja?

Pozdrav!
Default avatar

Vladimir

15.000 SIT

Pred tednom sem se srečal s hrvaškima poslovnima partnerjema na meji, pa sem ju povabil na kosilo 2 km stran na slovensko stran. 3 aperitivi, 3 soki,1 liter vode, 3 juhe, 3 kosi mesa s krompirjem in 3 sladice - buum - 15.000 SIT. Pa še "šraufalo" me je zvečer po trebuhu.

Dva dni pred tem sem dal očistiti avto v notranjosti, pa so mi rekli da bo treba narediti mokro, 2 uri bo trajalo naj se malo sprehodim. Račun ki je sledil - 15.000 SIT. Pa še mokre hlače na riti sem imel, ko sem prišel domov.

Pred več meseci je prišla k nam neka zelo vljudna gospa, sploh ne vem kdo jo je poslal, sklicevala se je na nekega mojega znanca. Pa jo spustim notri in mi lepo razlaga koliko veliko bom zaslužil, če bi preko nje kupoval čistila v nekem diskontu. Seveda sva posle hitro sklenila in še sedaj imam čistila za - 15.000 SIT. Jaz pa do danes še nisem nič prodal, še najbližji sosed mi je zaprl vrata, ko sem mu hotel razložit,i kako fina čistila bi mu prodal.

Prejšnjo zimo mi je spustil radiator vodo. Strokovnjak je prišel, snel radiator, malo popacal s črno tekočino, ki je tekla iz radiatorja po sobi, dobro zadihtal in zaračunal 15.000 SIT. Pa še pivo sem mu dal, sendviča pa ni hotel.

Danes berem, da tečaj masaža dojenčka stane tudi 15.000 SIT.

Ko so odpirali pred nedavnim veleprodajni center v Ljubljani so ljudje ven vozili vse, kar jim je prislo pod roko. Celo kolo si dobil za malo več kot za 15.000 SIT.

Rebeka danes imamo k sreči v Sloveniji take vrste svobodo, da se sami odločamo, kaj bomo počeli s svojim denarjem. Tržni mehanizmi krepko delujejo in konkurenca postavlja ceno. Ali bi vi osebno lahko ponudili nižjo ceno masaže dojenčka in bolje opravili delo? Ali bi jaz osebno lahko ceneje in bolje očistil avto? ...

Vsi smo za nizke cene, ampak vaš način pisanja je pa malce preveč zajedljiv, spominja bolj na tarnanje kakšne branjevke.

Vladimir
Default avatar

mamica

Sama sem dala čez omenjeno masažo in kar se mene tiče, je absolutno vredna denarja.

Vendar pa smo pri vseh teh primerjavah in relativizacijah te vsote le pozabili, da v resnici obstajajo mamice, ki 15.000 na morejo dati in pika. Ki ne prišparajo ne pri šminkah in gostilniških kosilih, ker ta izdatek zanje ne obstaja. Za tiste mi je hudo, ampak Mojca s tem nima nič. In verjamem, da si Mojca še nikoli ni kupila šminke za 15.000. Ne iz denarja od masaž in ne iz kakšnega drugega.

lepo masiranje vsem!

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic