Med.Over.Net

Starši in otroci

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

RADAR!!!

Default avatar

SANDRA

Včeraj spet radar. Meril je en sam s pištolo. Na radarju je bila seveda izpisana le hitrost in metri oddaljenosti (mojega???) vozila od policaja. Vprašala sem ga, če mi prosim lahko dokaže, da sem bila to res jaz in ne že kakšen voznik, ki ga je skasiral že pred menoj. Nezadovoljivo mi je pojasnil, da mi to lahko dokažejo pri sodniku za prekrške, ker se o vseh teh meritvah naredi zapisnik, kar me bo precej dražje stalo. Ali je temu res tako?
Ali morda kdo ve:
- kako se shranjujejo ti podatki in na kakšen način dokazujejo izmerjeno hitrost s »pripadajočim« avtom?
- Kako se ta zadeva kalibrira in validira?
- In kakšna je realna napaka pri teh radarjih, ki jih uporabljajo v MNZ.
Hvala tistim, ki se na to spoznate in ste prehitrim voznicam to pripravljeni tudi razkriti.

LP
Default avatar

Urša

Ne more ti dokazati da je bil to tvoj avto razen če te slika to pa z pištolo ni mogoče. Da je koga dobil na isto finto kot tebe je čisto mogoče.Odstopanje so do 10km/h. Če recimo meri v hišo, ki je seveda pri miru mu radar lahko pokaže da se "pelje" recimo 8km/h.Tako kot nekateri delavci imajo tudi policaji dnevno normo in ker pač ni bilo prehitrih voznikov ali pa se mu ni ljubilo je pač lovil na to finto, če si prepričana da se nisi toliko peljala. Lahko pa se pritožiš ampak čimprej ( 8 dni ) ni pa čisto nujno da ti bo uspelo, čeprav večim uspe.

Lep pozdrav in drugič bolj počasi.( Kdo to govori. Tudi sama namreč nisem nič boljša. )
Urša
Default avatar

Tina

Ne vem, ce clovek dela prekrske, potem zanje tudi odgovarja. Ce si dejansko vozila prehitro - zakaj bi se sploh kregala? Saj potem ves, da te je dobil.
Ne recem, ce bi peljala 40, on pa bi ti nameril 90 - potem VES, da je nekaj narobe.

Ce pa je vprasanje le informativnega znacaja, ti morda lahko malenkost pomagam.

Ursa, najprej zate:
Policisti nimajo dnevnih norm. To je ena stvar. Druga stvar je pa ta, da prehitro vozecih nikoli ne zmanjka.
Radarje tako ali tako postavljajo tam, kjer je prehitro vozecih ogromno. In se jim ne splaca ubadati se s takimi, ki vozijo po predpisih. Poleg tega: velika vecina ljudi, ki vozi po predpisih, ve, da je vozila po predpisih. In ne bo kar tako pripravljena placat. Mislis, da se policistu splaca ustaviti nekoga, ki je vozil manj kot je dovoljeno? Clovek se bo zagotovo pritozil in to policistu ne bo v prid. Veliko takih pritozb (kaksna se bo le izkazala za utemeljeno), pa ima lahko precej tezav, vsaj znotraj policijske postaje. Predvsem se omaje zaupanje njegovih nadrejenih v njegovo delo, bolj ga nadzirajo,... tega pa si nihce ne zeli.

Kar se tice pistol: beseda uradne osebe proti tvoji besedi, da je zmeril res tebe. Meriti mora policist, ki je za to usposobljen (poseben "tecaj streljanja"), pravila za "streljanje" pa so zelo natancna. Kot, pod katerim meri, visina, kam meri,... (Ce ne meri pravilno - recimo, da ne meri pod pravim kotom, ampak pod manjsim - lahko nameri kvecjemu manj, ne pa prevec.) Na pistoli se mu izpise hitrost, ura meritve, razdalja do merjenega avtomobila (odvisno od modelov).
Pistole za hise ne pokazejo 8km/h, to je novinarsko napihnjena raca iz casov prvega uvajanja v ravnanje s pistolami. V Evropi te pistole poznajo in uporabljajo ze zelo dolgo casa in so temu primerno preizkusene.
Na porocilo mora zapisati vse podatke o meritvi: kraj in cas prekrska, kdaj te je ustavil, rezultat meritve (hitrost in oddaljenost)... Ko vse to sestejes, ugotovis, da ostane le malo moznosti, da je zmeril koga drugega in tebi to podtaknil. Ce je zmeril nekoga drugega, ki je vozil prevec - potem bo ustavil njega, ane? To mora biti tako ali tako nekdo blizu tebe (avto pred tabo, avto za tabo), ker je izpisan cas meritve.

Poleg tega je dvom o njegovi meritvi enako upravicen kot ce te ustavi, ko gres cez cesto, kjer ni prehoda za pesce. Tudi tu nima fotoparata s seboj, ampak takrat mu tezko v obraz reces, da laze, ane? Tudi pri merjenju z laserskimi pistolami te ne slika in ce bi bil to dovolj tehten izgovor (da slike pac ni), jih sploh ne bi uporabljali, saj bi se lahko na to vsak izgovoril.
Ce ves, da si prehitro vozil - zakaj iskati dokaze, da je zmeril res tebe? Ali nisi sama sebi zadosten dokaz, da je pravilno izmeril? Ce si videla hitrost na pistoli in ves, koliko si vozila - a ni to dovolj? Dvomis sama vase ali pa skusas le dokazati, da policist nima 100% dokazov?

Ce bi zelela dokazati, da si vozila manj, kot je nameril policist, bi se zagotovo vprasali tudi o verodostojnosti tvojega avtomobilskega stevca, avto bi morala dati na pregled,...

Mislim, da pistole kalibrirajo precej pogosto (veckrat letno) in do sedaj ni bilo vidnih se nobenih vecjih nepravilnosti pri njihovem umerjanju. Kar se validacije tice: ne vem, koliko se spoznas na te reci, ampak merjenje hitrosti ni ravno ena izmed tezjih merilnih metod in je precej doterana. Predvsem pri uporabi v policijske namene.

Napaka pistol nikakor ni tako velika, kot je 10km/h (odvisna je od hitrosti vozila, nekaj procentov hitrosti), ravno zaradi tega pa imajo policisti nenapisano pravilo, po katerem ne ustavljajo vozil, ki vozijo manj kot 10km/h vec kot je predpisana hitrost. (Vsaj izven naselja, znotraj naselja je stevilka morda nekoliko nizja, ne prisezem.)

Tako da ce te ustavijo, da si prehitro vozil, je zelo majhna verjetnost, da bi to ne bilo res. OK, vedno se lahko zgodi napaka, ampak nisem se slisala za tak primer.

Res ne razumem, zakaj ljudje, ce delamo napake, ne moremo najprej pocistiti pred svojim pragom? Zakaj se NAJPREJ spravimo na druge (npr. uradne osebe, v tem primeru), skusamo najti tisoc in en izgovor, kako itak goljufajo in nam delajo krivice, namesto da bi popravili svoje napake.

Ce drugega ne: VOZNJA PO PREDPISIH JE VARNEJSA ZA NASE IN TUJE OTROKE!
Default avatar

Lučka

Samo tole bi rekla.
Še nedavno tega smo se z otroki vračali iz sistematskega pregleda. Ta mlajša 5 mesečnica je na zadnjem sedežu v obratni smeri vožnje pripeta po predpisih, kot tudi mi ostali. Bilo je rahlo vroče, naenkrat je dojenčica bruhnila. Seveda nisem mogla skočiti nazaj, zato je mož malo pospešil in glej ga zlomka za ovinkom hop radar. Skočila sem ven zgrabila deklico , jo umirila, mož pa seveda na zaslišanje. Sedla sem z otroki v travo, ter urejala dojenčico. Mlajši policist je torej imel v delu moža, starejši pa si je pri avtu požižgaval in se igral z mobitelom. Dobro zdolgočasen polist pač, saj je takih veliko. Potem pa se prišajtra ena mama z malim otročkom spredaj na belanci na nekem visečem migajočem sedežu, brez čelade, malo za njo malo pred njo šajtra njen sin cca. 3 leta na svojem kolesu brez čelade, oba malo po pločniku, malo na cesto in to pred ovinkom.................................
policaj pa dalje igra na mobitel in se kao ne zmeni za brevestno mater, po moje je v svoji vnemi igric niti ni opazil .................
mar ni v prvi vrsti ona ogovorna za svoje otroka, za vzgled njim ter policisti za varnost vseh udeležencev............
Radarji seveda morajo biti, poslanstvo policistov pa tudi, seveda sem se jako pritožila.......................
Default avatar

Tina

Draga Lucka!

Se strinjam, tvoj primer je ekstra poseben, to se redko zgodi. Zgodi pa verjetno res se, da si upraviceno pospesil (da se ognes nesreci ipd) in te ravno takrat ujame radar.
Drugo je to ali policisti vedno naredijo vse, kar je v njihovi moci, da bi zagotovili maksimalno varnost. Prepricana sem, da smo najprej mi tisti, ki bi morali paziti, zagotovo bi nam pa zelo prav prisla vsaka pomoc - s strani policistov in tudi vseh drugih, ki lahko pomagajo.
Zdi se mi - ampak tukaj ne govorim z znanjem, le zdi se mi tako! -da ima vsak policist svoje obveznosti. Se pravi tisti, ki je zadolzen za merjenje hitrosti, meri hitrost. Ni tam za rutinsko kontrolo dokumentov, na primer. Zato tega tudi ne pocnejo.
Saj je logicno: en red mora biti, ze tako se ljudje pritozujejo, da policisti delajo vse po svoji pameti, da si kar zmisljujejo in jih terorizirajo brez veze.
Torej: on ni bil tam za kontrolo in urejanje prometa, ceprav se cudno slisi. Ce res ni imel kaj poceti, bi gospo verjetno lahko opozoril, naceloma je bil pa tam zato, da ce ga sodelavec kaj potrebuje, je v vsakem trenutku na voljo. Pa ceprav vmesni cas gleda v zrak in samo caka.
Default avatar

SANDRA

Ne delam v državni upravi (hvala bogu!) in vsaka stvar, ki jo dam iz roke ima v ozadju eksaktne dokaze, zato sem ga vprašala kakšne dokaze ima on, kar je moja pravica, (saj je nenazadnje plačan tudi iz mojega dela), glede na to, da sem vozila v koloni s primerno varnostno razdaljo in v trdi temi, za tremi šleperji. Izmeril me je po njegovih podatkih 22 m po prometnem znaku (50 km/h). Tam ni naselja, ampak pregleden odcep na desno (v obliki črke V), s posebnim voznim pasom, če zavijaš v desno. In ponoči naj bi imela vozila prižgane luči, torej ga v tako lepem večeru vidiš daleč, daleč prej. Skratka, lokacija in ura sta bili izbrani samo zato,da so tam kasirali in nihče me ne bo prepričal v nasprotno, kar me jezi, naj se raje ob 11h postaviljo v bližine šol, ne pa ob polnoči, na eno novo, pregledno križišče
Podobno se ponoči v poletnih počitnicah postavljajo v bližine šol, kjer je omejitev seveda 40km/h.

Če se ti popolnoma držiš omejitev hitrosti, potem je lahko troje:
1. ali potuješ zelo malo (jaz naredim cca. 50.000 km na leto);
2. ali sploh nimaš izpita;
3. ali pa si na cesti potencialni povzročitelj nesreč in zelo nepriljubljena in nezaželena. Saj je ogromno nesreč zaradi prepočasnih voznikov in voznikov-pacientov, ki jih večina voznikov prehiteva in marsikdaj zaradi cijazenja tudi popeni in prehiti tam kjer to ni dovoljeno.

Precej sem na cesti in to že dolgo, pa človek marsikaj doživi.
Default avatar

Urša

Draga Tina,

Kot vidim vroče zagovarjaš policaje čeprav mi ni čisto jasno zakaj. Takšni primeri, o zdolgočasenih policajih in spregledanih prekrških pa niso redki. Sicer se mi ne ljubi prerekati ampak: s finto, da si vozil prehitro in na isto hitrost dobijo več ljudi se policaji kar poslužujejo, ker vem iz lastnih izkušenj, saj ko sem ga vprašala ali sem lahko prepričana to je to moja hitrost, mi je vrnil dokumente in mi zaželel lep dan. Mislim da to pove vse, kazni pa seveda nisem dobila, mogoče je pa imel policaj slabo vest, kaj praviš?Da pa imajo policaji normo vem ker je prijatelj policaj.

Pa lep dan, in tudi policaji niso angelčki pravtako kot mi vozniki ne.
Default avatar

Tina

Dragi forumovki!

Prvic: na leto naredim sicer samo 35.000 km (v sluzbo se vozim vsak dan precej dalec, pa se veliko sluzbenih poti, v prostem casu pa vozi predvsem moz - tistega ne stejem).

Sandra, res te obzalujem, ce moras sama prevoziti 50.000 km na leto, ker je to vse prej kot lustno in moras imeti zagotovo tako sluzbo, saj so to stevilke za poklicne voznike.

Drugic: Vozniski izpit imam priblizno 15 let (nekoliko vec) in v tem casu se mi ni se nikoli nic zgodilo (nobene nesrece). Kar se tice pa omejitev hitrosti, se jih vecinoma drzim. Ne 100% vedno in povsod, tega si ne upam trditi, obicajno pa. In me zaradi tega ni treba zaliti. Do sedaj ni se nihce nic pojamral, da ne bi znala voziti, na sluzbenih poteh s kolegi obicajno jaz vozim in so ostali s tem zadovoljni. To sicer ni merilo, nekaj pa le pove, ce se drugi radi vozijo s teboj, ane?

Tretjic: Tudi jaz sem ze marsikaj dozivela na cesti, ni mi vsec, kar sem dozivela, v vecini primerov pa so za take reci krivi vozniki. Eden izmed njih je vozil samo 5km/h vec kot je bila v nasi vasi omejitev (pa se zdi marsikomu neumno prenizka), pa ni uspel ustaviti, zaletel se je v stojece vozilo pred seboj, ki je cakalo, da bi otroci v soboto ob 7h zjutraj preckali cesto. Stojece vozilo je odbilo v otroke, izmed sestih eden ni prezivel, eden ima trajne posledice, edina puncka je zdaj sicer OK, je pa par let hodila na rehabilitacijo ipd., dva sta jo odnesla s praskami, eden pa je bil na sreco dovolj dalec, da mu ni bilo nic. Takrat je bilo na vasi vsega skupaj 14 otrok!!!

Ne zagovarjam policistov, prepricana sem, da so ravno tako ljudje kot mi in zaradi tega ravno tako dobri in slabi, prijazni in neprijazni, posteni in - ceprav se to ne bi smelo dogajati - tudi neposteni. Samo vedno bolj imam v zelodcu ljudi, ki za vse krivijo policiste. Naredijo prometni prekrsek - "Prokleti policaji, ker so me videli!"
Tudi meni se je ze zgodilo, da so me ujeli na radar (na regionalni cesti iz KR proti LJ) in sem placala. Vozila sem prehitro. (Omejitev je bila takrat spremenjena z 90 na 70, vozila sem pa okoli 90). Ceprav sem najprej debelo pogledala, kako da je omejitev 70 in sla potem, ko mi je razlozil, tudi preverit. In se mi je tudi zdelo trapasto, da merijo tam, kjer so en dan prej znizali omejitev. Ampak hudica, ceprav merijo tam, kjer ne bi bilo treba, ceprav je trapasto in brezveze in bi lahko merili tudi kje, kjer bi bilo potrebnejse in pametnejse - se vedno sem naredila napako. Tega ne bo nic spremenilo!

Sandra, verjamem, da se ti je zgodilo kaj po krivici. Zato sem se tudi potrudila in ti skusala odgovoriti na tvoja vprasanja. Njegovi dokazi so na radarju. Ce jim verjames ali ne, je tvoja stvar. To je to. Ce se ti zdi, da nisi vozila prehitro, se lahko pritozis. Ce si vozila za tremi sleparji, so verjetno tudi oni vozili po predpisih, ce jih uspes najti, ti bodo lahko za prico. Brez price je tezko. Tvoja beseda proti policistovi, tak je pac postopek.