Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

So trenutki, ko smo srečni, ure, ko smo zadovoljni in dnevi, ki jih moramo preživeti. Vprašajmo, svetujmo in poklepetajmo o stvareh, ki se nam zdijo pomembne.

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

služba in dopust

Default avatar

NIKA*

V službi sem bila prerazporejena na drugo delovno mesto in to tik pred dopusti.že marca pa sem planirala dopust v juliju, samo en teden in pet dni v avgustu.To sem tudi povedala novemu direktorju in s tem ni bilo problema. Jaz bi pa rada v avgustu vzela vsaj 10 dni dopusta in sedaj ne vem ali ga bi lahko vzela ali ne, kajti drugače vem, da ga ne bom mogla vzeti, ker gre kolegica septembra na porodniško.Tako bi se vsaj malo spočila, kajti služba je zelo naporna.Delam v uvozu.Kaj mislite vi dragi forumovci, ali naj vprašam direktorja.Če boste to prebrali, vas prosim za odgovor in vas lepo pozdravljam in vam želim lepe počitnice.


Nika
Default avatar

andreja*

Ti kar svobodno vprašaj- seveda povej tudi razlog zakaj ga želiš koristiti več.....
prijeten dopust...
Default avatar

nely

Imam vprašanje, delam pri zasebni delodajalki, in sem pogodbo o del. razm. prekinila z 19.7.04,ker baje moraš nekaj oz. polovico dopusta izkoristiti pri tem delodajalcu, ker pa je delodajalka planirala letni dopust od 19.7.04 do 13.8.04, mi je rekla, da prej ne morem koristiti dopusta, imam pa že novo službo, kaj mi je v tem primeru za narediti.Pri novem delodajalcu pa ne morem kar takoj na dopust, ker začnem 20.7.Ali mi v tem primeru propade res ves moj dopust, tako sem slišala, oz. mi je bila taka informacija posredovana.

Prosim za nasvet in Vam želim lep dan.

nely
Default avatar

Relika

Kdor jezika špara, kruha strada, pravi slovenski pregovor. Najhuje, kar se Ti lahko zgodi je, da Te bo zvrnil. Tedaj boš na istem, kot zdaj. Lahko Te pa prijetno preseneti in Ti odobri dopust. Torej le pogumno z besedo na dan.
Default avatar

Jožica

Nika, vprašaj, seveda. Saj ne boš nič izsiljevala in se metala ob tla, zaradi enega vprašanja pa menda ja ne bojo dobili slabega mnenja o tebi. Razen tega pa si do dopusta upravičena, čeprav delodajalci tega večinoma ne razumejo. Skratka, če ti bo rekel NE, si na istem kot zdaj, če bo rekel JA, si pa na boljšem. Izgubiš nič, torej vprašaj.

Nely, če pri prejšnji delodajalki nisi mogla izkoristiti dopusta, ti pripada odškodnina. Odškodnina za dopust se sicer ne sme izplačevati, razen v primeru, ko gre za prekinitev delovnega razmerja. Pri prejšnji delodajalki bi lahko izkoristila že celoten dopust, saj si delala dlje kot do 1.7., pripada ti pa tudi celoten regres.

Če se boš s prejšnjo delodajalko pogodila, da ti izplača odškodnino za sorazmerni del dopusta (dobro polovico oz. 1/12 za vsak mesec dela), pa ti pri novem delodajalcu spet pripada 1/12 dopusta za vsak mesec dela. Če delaš celo leto, smeš izkoristiti celoten dopust (najmanj 10 dni) - pač pri vsakem delodajalcu nekaj.

Upam, da nisem preveč zakomplicirala in predvsem, da bo kaj pomagalo.
Default avatar

nely

Jožica, hvala, za odgovor, sam v tem je problem, da moja prejšna delodajalka, o tem noče nič slišati, ne da koristim dopust, o kaki odškodnini pa sploh ni šans, čeprav je zakon tak, da mora vse tako biti.Enostavno bom dala pismeno zahtevo , da od 05.07.04 do 16.7.04 koristim dopust, Delavno knjižico imam že podpisano, kaj mi lahko v tem primeru naredi, če ne pridem v službo.Mislim, po moje da ničesar, 10 dni ga bom izkoristila.
Ali bom prav naredila ali ne?

Hvala za odgovor in lep pozdrav


nely
Default avatar

Jožica

Če imaš že zaključeno knjižico, potem pa itak ni problema. Dopust ti pripada in ga imaš pravico izkoristiti, pa če se delodajalka na glavo postavi. Nobene osnove nima, da bi karkoli ukrepala.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic