Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

varčevalna shema SS - koliko pride denarja?

Default avatar

zaRa

Zanima me, koliko dobiš denarja, če varčuješ prek stan.sklada: 2 lota po 13.000 sit. Privarčevano + kredit na privarčevano?
Default avatar

Šeril

V zloženki NSVS -> http://www.stanovanjskisklad-rs.si/uplo ... ozenka.pdf je tabela z izračunom. Nisi napisala, na koliko let.

2 lota po 13.000, torej 26.000 mesečno na 5 let, kredit na 10 let:
privarčevani znesek: 2.448.000
kredit: 5.140.800

26.000 na 10 let, kredit 20 let:
privarčevani znesek: 7.972.000
kedit: 16.740.000
Default avatar

zaRa

Hvala, Šerli. Ja, za dobo pet let.
Default avatar

daniel

ravno kar mi poteće stanovanjska shema .lot je bil v začetku 30000 sedaj pa 41100. pa ti po pravici povem da je to guljufija sedaj pa ni stanovanj če pa so so tako draga in še huduičevo srečo moraš imeti da te na koncu ižrebajo (mislim da je bilo na eno stanovanje 4 kupci )
če bi za ta denar kupoval vsak mesec delnice (merkator krka lek gorenje union ......) bi sedaj lahko živel kot lord.lp daniel
Default avatar

Mik

Pred slabimi petimi leti je bil lot 13.000 sit in ne 30.000.
Kaj pa če bi vložil denar v IUV, Jutranjko, Peko, Planiko?
Default avatar

PetY

Pri meni je takole: bila sem v prvi skupini, torej v začetku julija 1999, in sicer za obdobje 5 let. Letos julija mi poteče. Mesečno pa mi že od vsega začetka "trgajo" 3 lote. Sprva je bilo to po 10.000 sit, potem pa so zviševali. Skratka: izračunano mi je, da bom letos julija dobila ven 2.600.000,00 SIT mojega denarja (in še nekaj drobiža), ki sem ga privarčevala, vštevši obresti //samo za primer: januarja so mi za privarčevanih 2.300.000,00 SIT (in še nekaj) nakazali 155.000,00 SIT obresti (in še nekaj)//. Na to pa potem lahko vzamem kredit, vendar pa v dvakratni višini privarčevanega denarja.

Upam, da komu kaj pomaga pri izračunih. :)

lp PetY
Default avatar

Tomaz

Mislim, da je vcasih obstajal se en pogoj in sicer, da obrok kredita ne sme presegati 1/3 place.
Tomaz
Default avatar

l33t

to je se vedno...
steje se pa za vse kredite, ki jih imas (avto, stanovanje...) -- skupno.
Default avatar

peters

Višina lota je že od vsega začetka cca 100 dem oz. sedaj 50 €... In to je bilo znano tudi ob podpisu pogodbe (klavzula o revalorizaciji).

Takrat je bilo to varčevanje približno toliko kot ena dobra vezava na banki. Danes je to varčevanje še boljše, ker so obresti na depozitih na bankah blazno padli.

Investiranje na borzi ni primerljivo z NSVS, ker je povezano z riziki, pri NSVS jih pa ni.
Default avatar

na tekočem

Varčevalna shema SS JE in BO ostala nateg.....

V razmislek prilagam spodnje:

Opcija 1: Kredit z valutno klavzulo (EUR), kjer je obrestna mera "euribor + 2,5 odstotne točke" (za kredite od 5 do 10 let). Euribor je trenutno cca. 2,2%, kar pomeni da je skupna obrestna mera na evro cca. 4,7%, za odnos do SIT pa moramo še vedeti za koliko se bo spreminjal tečaj v prihodnosti - to pa seveda nihče ne ve.

Opcija: 2 Tolarski kredit, kjer je obrestna mera "SIOM + 2 odst. točki" (od 5 do 10 let). SIOM je euribor + obrestna mera, ki jo Banka Slovenije zaračunava bankam za začasno prodane devize. To je orodje s katerim BS poskuša vplivati na tečaj. Trenutno je SIOM cca. 4.6%, kar pomeni da je obrestna mera skupaj 6,6% - seveda pa neodplačani del posojila nič ne raste s spremembo tečaja.

In kako sedaj biti pameten? Ker je veliko neznank in špekulacij, predvsem kakšno bo razmerje SIT/EUR ob fiksiranju tečaja in kako se bo BS s svojo tečajno politiko temu prebliževala, je vse stvar ocen in mnenj.

Ena od osnovnih razlik je, da je pri enakem znesku obrok pri deviznem kreditu (opcija 1) na začetku manjši, potem pa se povečuje z prevrednotenjem neodplačanega dela posojila s spremembo tečaja EUR. Pri tolarskem kreditu (opcija 2), pa je obrok vseskozi enak oz. se spreminja le ob spremembi SIOM-a ter se glavnica lepo zmanjšuje enakomerno. Mogoče je to še najboljši kriterij pri odločitvi, saj so vse ostalo predvidevanja in bomo šele na koncu videli, "koliko je bil kdo pameten".
Default avatar

daniel

NO MIK KOT SI OD OSTALIH PREBRAL JE BIL LOT 10000 SIT.
PREBELI RAZLAGO " NA TEKOČEM ".DELNIC NE KUPUJEM KAR V TRI DNI IN NOBENO OD IUV ,JUTRANKO, PEKO .... MOJ PORTFELJ JE SESTAVLJEN IZ VARČEVALNE SHEME KI MI BO POTEKLA LETOS IN KI JE BILA SAMO NATEGOVANJE IN SO ME OKOLI PRENESLI Z ZELO LEPO PRAVLJIČNO ZGODBO O ZELO UGODNEM KREDITU IN VARČEVANJU .DRUGI DEL JE IZ BLOU DELNIC KI SO DO SEDAJ BILE ZELO DONOSNE . TRETJI DEL SO PA VREDNOSTNI PREDMETI.UPAM DA BOŠ NEKOČ TUDI TI TO SPOZNAL O SHEMI ČE NE PREJ KO TI BO POTEKLA