Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

darovanje krvi!?

Default avatar
v Klinicnem centru tarnajo kako primanjkuje krvi ne znajo pa reklamirat. kje v Ljubljani mi lahko puscajo kri in ob katerih urah? upam, da ni treba cakati v vrsti:-)
so kaksne posebne omejitve?
Default avatar
Konkretno za Lj ne vem. Vem pa, da v Mb lahko greš samo dopoldan, pa še to menda samo 1X ali 2X v tednu. Ok, pravijo, da dopoldan zato, ker naj se ne bi preveč jedlo pred odvzemom, do popoldan pa je težko biti (skoraj) tešč. Po svoje tehten argument, po drugi strani pa pristojni očitno ne razumejo dandanašnjih delodajalcev. Da delodajalci ne razumejo krvodajalcev, je pa itak dejstvo. Težko, da bojo koga spustili kar tako, sredi dopoldneva, ali pa mu dali celo dan fraj. Pa čeprav dobijo povračilo.

Aja... skratka, računaj za celo proceduro kaki 2 uri, brez "stanja v vrsti". Pa naj te to ne odvrne od namena. Lažje boš ti tudi malo počakal, če bo treba; veliko težje je tistemu, ki čaka na tvojo odločitev.
Default avatar
Omejitve: biti moraš polnoleten, tehtati nad 50 kg, ne smeš imeti prenizkega krvnega tlaka (zaradi tega so mene zavrnili) in biti na splošno zdrav.
V LJ menda lahko daš kri na zavodu za transfuzijo zraven KC. Za urnik pa ne vem. Verjetno v dopoldanskem času.
Default avatar
fino, pa dobim 100% bolnisko? popoldan res ni problema si odtrgati nekaj casa, zjutraj pa tezko prepricam delodajalca.
sicer pa, zakaj 2 uri?
Default avatar
Nikakor ne gre za 2-urno proceduro! Puščajo na Šlajmerjevi ulici (bela stavba zraven porodnišnice). Običajno ni treba čakati v vrsti, ker je vse bolj prazno, vsaj jaz sem bila na take dni. Tako da je samo treba opozoriti nase in ljudi poiskati. Javiš se pri vratarju in ti pokaže, kam se greš prijavit. Nato vse skupaj ne bi smelo vzeti več kot 15-20 minut. Načeloma se gre dopoldne (nekje do 12h, točno ne vem), jemljejo ob delavnikih, en dan pa mislim da tudi kasneje lahko prideš. Na jutro pred odvzemom pojej kakšen sladek rogljiček in spij sok, čaj ali kaj takega. Ne obeduj pa nič mastnega. Če ne veš, kaj bi jedel, pojdi kar tja in ti bodo oni dali malico prej in potem.

Posebne omejitve so npr.: da nisi bil kje v tujini izpostavljen kakšnim eksotičnim boleznim ali AIDS-u, da ne živiš tveganega življenja in bi bil lahko bolan, da se trenutno počutiš zdravega, da nimaš astme, da imaš vsaj 50 kg itd. Preverijo ti tudi, ali nisi morda slabokrven.

Potem pa lepo spumpaš, samo enim teče res bolj počasi (meni je zelo počasi teklo, drugi so bili prej gotovi, ampak še zmeraj sem porabila maksimalno ene 15 minut). Bila sem trikrat. Po odvzemu čutiš skoraj prijetno omotico (kot po kozarcu vina), pa mogoče je treba po stopnicah iti bolj počasi, sicer pa je enako kot prej. Čimveč pij, da nadoknadiš tekočino, v nekaj urah pa se sploh več ne spomniš na to.

Lepo je, da v tem času misliš na darovanje krvi, kajti običajno jo primanjkuje v decembru, še bolj pa v januarju.
Default avatar
Dobiš 100 % bolniško! Ti pripada po zakonu.
Default avatar
NE pripada ti bolniška ampak IZREDNI DOPUST, s tem da moraš iz transfuziološkega oddelka prinest v službo potrdilo da si dajal kri.Irena napisal:
Default avatar
V Mariboru lahko greš kadarkoli dopoldan, v torek pa še popoldan. Jaz nikoli nisem šla tešča in nisem imela problemov.
Default avatar
Jaz sem šla tešča in ravno zato svetujem, da prej pojejte nemasten obrok, ker so mene najprej nagnali jest...
Default avatar
Točno tako, nemasten obrok je zaželeno pojesti.
Default avatar
Po mojih izkušnjah traja malo dlje. Vpis pri okencu. Merjenje pritiska in hemoglobina. Tehtanje, hitri pregled/pogovor pri zdravniku. Odvzem. Včasih je treba malo počakat na prost stol. Potem pa še malica... grem vedno jest, ker se mi zdi, da tista hrana in pijača kar pade nekam v prazno.
Default avatar
Kolikor jaz vem v Ljubljani na zavodu za transfuzijo lahko das kri vsak dan od 7 do 15 v cetrtkih pa do 17 ure. Zavrnejo te lahko se zaradi prenizkega hemoglobina (to je bolj verjetno pri zenskah). Ce si moski lahko darujes kri vsake tri mesece, zenske pa vsake 4 mesece (sem bila prica, ko se nekoga zavrnili, ker je prisel 2 dni pred pretekom treh mesecev). Kdaj in kje so organizirani odjemi krvi si lahko ogledas na teletexstu stran 382. V Ljubljani je odvzem vsak dan in ti ni treba cakati na akcije.

Lep pozdrav

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic