Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Komu dati odpoved in odpovedni rok?

Default avatar

Kalimero

Mi lahko kdo pove, komu se v firmi da odpoved - ali šefu, ali kadrovski službi ali pa se naslovi na direktorja (navsezadnje je pogodba sklenjena med neko osebo in družbo, katero pa uradno zastopa direktor)???

Pogodbo, katero imam podpisano predvideva glede na mojo izobrazbo 4 mesečni odpovedni rok, dne 1.1. pa je začela veljati nova kolektivna pogodba za gospodarsko dejavnost, kjer pa je odpovedni rok vezan na delovno dobo in bi potemtakem bil moj odpovedni rok 45 dni, vendar pa v naši firmi nismo dobili v podpis novih pogodb, kjer bi bile navedene spremembe, ki jih prinaša nova kolektivna pogodba.

Kateri rok potem velja za mene?

Hvala za odgovor.

LP
Default avatar

Smeja

"V dvomu vedno v korist delavca" je glavno načelo delovnega prava. Tudi če niste dobili nove pogodbe (mislim, da niti ni potrebno), velja ureditev po ZDR in KP, tako da je odpovedni rok za vas verjetno 45 dni. Lahko pa na delodajalca naslovite predlog za sporazumno prenehanje pogodbe o zaposlitvi in predlagate še krajši rok.

Z vprašanjem na koga nasloviti odpoved, se pa še nisem srečala. Menim, da na tistega, s katerim ste sklenili pogodbo, nesete jo pa v kadrovsko in morebiti odgovorni osebi v vednost.

Za vse nadaljnje dvome pa se lahko obrnete na inšpektorat za delo. Menim, da so vam dolžni dati info.

lp, Smeja
Default avatar

Ena

Odpoved nasloviš na družbo - delodajalca, in jo oddaš v tajništvu oziroma tam, kjer vpisujejo pošto. Prepričaj se, da je bila vpisana pod prejeto pošto in je dobila štempiljko oz. oznako "prejeto dne"... Ali pa naj ti potrdijo prejem na drugem (tvojem) izvodu. Od naslednjega dne (po vročitvi odpovedi) namreč teče odpovedni rok.

Glede ostalega je pa tako: 1.1. ni pričela veljati nova kolektivna pogodba, ampak novi zakon o delovnih razmerjih. Ta res določa odpovedne roke, kot si napisal/a, vendar za primer, ko pogodbo o zaposlitvi odpoveduje delavec, določa, da je odpovedni rok 30 dni oziroma daljši rok (do 150 dni), če je tako določeno s pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo.

V tvojem primeru je torej odpovedni rok 4 mesece, kot imaš zapisano v pogodbi o zaposlitvi (in ne glede na to, če po sprejemu ZDR pogodbe niso bile spremenjene, saj zaradi spremembe zakona pogodbe niso prenehale veljati). Seveda pa se lahko z delodajalcem dogovoriš za skrajšanje odpovednega roka.

Lp, Ena
Default avatar

pek

Mislim, da je po novem ZDR odpovedni rok največ 30 dni. Imel sem isti primer, pa so mi rekli, da je pogodba podrejena zakonu, razen če je to individualna pogodba o zaposlitvi.
Default avatar

Ena

Ne piši neumnosti.

Velja pogodbeno dogovorjeni odpovedni rok. Če so ti rekli drugače, so te narobe informirali.

ZDR določa minimalne odpovedne roke, s pogodbo pa so lahko dogovorjeni daljši roki. Kdor ne verjame, naj si prebere 91. in 92. člen ZDR.

Ena
Default avatar

Kalimero

Hvala vsem za odgovore.

Dejansko v splošni kolektivni pogodbi piše, da je za VII tarifni razred 4. mesece, v ZDR pa piše, da je za osebo, ki ima več kot 5 let delovne dobe 45 dni in da je ta rok potrebno upoštevati razen, če ni za manjše delodajalce s kolektivno pogodbo določeno drugače. V naši kolektivni pogodbi piše 4 mesece, vendar verjeno ne spadamo med manjše delodajalce? (zaposlenih 130 oseb).

Mi še vedno ni čisto jasno, kateri rok velja zame - zakon bi potemtakem zahteval 45 dni. Ali je zakon potrebno upoštevati, če imam podpisano veljavno kolektivno pogodbo? Ali je zakon nad kolektivno pogodbo?

Še nekaj glede procedure dajanja odpovedi - hvala za nasvete, dejansko je najbolj smiselno, da se odpoved uradno "zavede" v vložišču, da imam evidentirano. In verjetno je res kar za dati odpoved v kadrovsko, vendar pa glede na to, da nobeden ne ve, da bom dal odpoved, ali se vam zdi da bi bilo fer, da bi recimo dal odpoved direktno šefu ( da se seznani pred drugimi oz. če se bo želel še kaj pogovoriti), naslednji dan pa mogoče še uradno v kadrovsko službo?

Bo kar malo nerodno, saj imam s šefom korektne odnose in bo to kot strela z jasnega. ne vem niti, kaj naj mu rečem ko pridem k njemu, češ, tukajle imam še eno kuvertico za vas.

LP
Default avatar

Smeja

OK, dajmo še enkrat. Priznam, da sem bla včeraj zavedena s tisto spremembo KP, za katero pa sem danes preverila in je dejansko (vsaj v tem delu) ni bilo. 29. člen KPGD določa sledeče:

29. člen

Dolžina odpovednega roka

(1) Odpovedni rok znaša v primeru, da delavec pisno izjavi, da
želi, da mu preneha delovno razmerje:

1. za delavce I., II. in III. skupine - en mesec,

2. za delavce IV. in V. skupine - dva meseca,

3. za delavce VI. skupine - tri mesece

4. za delavce VII., VIII. in IX. skupine - štiri mesece.

(2) V skladu z zakonom ima delavec pravico do odsotnosti zaradi
iskanja nove zaposlitve, ki jo lahko izrabi v dogovoru z
delodajalcem.

-----------

V tvojem primeru predvidevam da gre za 4. točko (gre za tarifne skupine).

ZDR pa določa odpovedni rok glede na dolžino zaposlitve samo v primeru odpovedi s strani delodajalca zaradi poslovnih razlogov ali zaradi nesposobnosti. V primeru odpovedi s strani delavca je odpovedni rok min 30 dni, in max 150 dni, če je tako dogovorjeno s PZ ali določeno v KP.

Dejansko v tvojem primeru torej velja 4 mesečni odpovedni rok, ampak samo zato, ker KP ni bila spremenjena. Če bi KP dejansko določala 45 dnevni odpovedni rok, bi veljal ta. Še vedno namreč trdim, da v dvomu se vse razlaga v korist delavca. V primeru, da so stare pogodbe v nasprotju z ZDR, vsekakor velja zakon. Absolutno bo potrebno upoštevati pogodbeno voljo šele pri novih PZ, torej tistih, sklenjenih po 1.1.2003
Default avatar

Ena

Smeja, OK, vse do zadnjega odstavka. Tu pa se delno ne strinjam.

Zakon v konkretnem primeru omogoča, da je odpovedni rok daljši od zakonskega minimuma (in do 150 dni)- če je tako določeno s KP ALI PZ. ZDR v primeru s pogodbo dogovorjenega odpovednega roka ne posega v določila pogodbe, če je ta v razponu od 30-150 dni, saj je v takšnem primeru pogodba povsem v skladu s ZDR. Tudi KP lahko določajo dolžino kjerkoli v dopustnem razponu.

Kar se pa tiče ostalega: pogodbena volja je pogodbena volja in pika. Upoštevati jo je treba tudi pri starih pogodbah, kakopak! Le, če bi bila kakšna določba pogodbe v nasprotju s kogentno določbo ZDR (ali KP), bi prenehala veljati po samem zakonu in bi na njeno mesto stopila ustrezna ugodnejša določba KP ali ZDR.

In še nekaj: SKPGd ni bila spremenjena, komisija za razlago je določila le, kateri členi se več ne uporabljajo in kateri se uporabljajo delno ali v celoti.

Lp, Ena
Default avatar

Smeja

ja, saj to je to, kar sem jaz mislila. Če bi KP dejansko bila spremenjena in bi določala rok 45 dni, bi bila PZ v nasprotju s kogentno določbo KP in bi tako veljalo določilo KP.

lp, s.
Default avatar

Kalimero

Najlepša hvala za odgovore.

Če povzamem - ali prav razumem, da je moj odpovedni rok še vedno 4 mesece in me ima delodajalec pravico toliko časa držati, če se ne dogovorim drugače. Sam bi rad začel drugje 1.1., odpovedi pa še nisem dal - (še nisem podpisal pogodbe pri novem delodajalcu).

LP
Default avatar

Ena

Jap. 4 mesece. če se ne dogovoriš drugače.

Lp!
Default avatar

Nina1

Na tvojem mestu bi se najprej pogovorila s šefom in mu razložila, zakaj odhajaš (pa čim bolj mirno, prijazno). Potem bi šele uradno vložila odpoved (takoj po pogovoru). Tako bodo najbrž bolj pripravljeni sklepati kompromise.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic