Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

NASTAVKI ZA DOJENJE

Default avatar

Karmen M.

DOJENJE, TEŽAVE Z BRADAVICAMI IN NASTAVKI ZA DOJENJE

Občutljive, boleče ali celo razpokane bradavice so za mnoge mamice prva ovira na poti k uspešnemu dojenju. Če mamica nima vdrtih bradavic ali otrokov jeziček ni priraščen, so najpogostejši vzroki za težave:
- nepravilno pristavljanje in/ali
- nepravilno sesanje dojenčka.
- če bradavice niso poškodovane in je dojenček pravilno pristavljen ter tudi sesa pravilno, je lahko vzrok bolečim bradavicam tudi glivično vnetje.

NASTAVEK ZA DOJENJE - PRIJATELJ ALI SOVRAŽNIK?
Nastavki za dojenje - sporni, polemični, osovraženi, preveč uporabljani

V naših porodnišnicah žal prepogosto predlagajo mamicam, ki imajo vdrte bradavice ali kakršnekoli druge težave ob dojenju, da uporabljajo poseben nastavek, ki se namesti okoli bradavičnega kolobarja in bradavice, da se otrok laže pristavi. Nastavek za kratek čas res lahko pomaga, vendar je pomanjkljivosti te tehnike dosti več kot prednosti. Uporaba nastavka namreč zmanjšuje stimulacijo prsi. Otrok se na nastavek "navadi" in ko mu mamica ponudi golo bradavico, le-ta odklanja dojenje. Mnogo bolje je, da se težave, ki vodijo v uporabo nastavka rešujejo na drugačne načine: udrte bradavice z nošenjem bradavičnih školjk ali s posebnimi vajami (Hoffmanove vaje), prepolne prsi ob navalu mleka z iztiskavanjem pred pristavitvijo, poškodovane bradavice s pravilnim pristavljanjem.

Nastavek za dojenje je umeten cucelj, ki ga matere uporabljajo preko svoje prsne bradavice med dojenjem otroka. Prve nastavke za bradavice so poznali že v 16. stoletju in so jih uporabljali za pomoč pri dojenju dojenčkov in za pomoč materam za zaščito vnetih in ranjenih bradavic. Prvotno so bili narejeni iz svinca, srebra, voska, lesa, kositra, pločevine, kosti, slonovine ali stekla, skupaj s gumijasto elastiko ali gumijastim cucljem, katerega je dojenček lahko sesal. Zanimivo je, da se v nekaterih deželah tretjega sveta še vedno najdejo izpeljanke teh prvotnih nastavkov, celo v lekarnah.

Največ nastavkov za bradavice je narejeno iz gume, lateksa ali silikona ali variant teh materialov. Dobite jih lahko v vseh porodnišnicah, trgovinah z otroško opremo, lekarnah in pri nekaterih patronažnih sestrah, ki pri nas obiskujejo porodnice na domu.

Raziskave, ki so primerjale in ocenjevale učinkovitost gumijastih, lateksnih in silikonskih nastavkov so dokazale, da so nastavki povzročitelji od 22 do 58% zmanjšanih zalog materinega mleka. Dojenček preko nastavka namreč ne more enako učinkovito stiskati materine mlečne žleze, kar vodi v dolgoročno gledane probleme z zalogo mleka in lahko celo še poslabša ranjenost in poškodovanost bradavic. Dojenček, ki sesa preko nastavka mora sesati z večjo močjo, ker ne samo molze mleka iz dojk ampak mora sesanje tudi poskrbeti za transfer mleka preko nastavka do otrokovih ustec. Posledica tega je zmanjšana proizvodnja mleka, dojenček se hitreje utrudi in prepočasi pridobiva na teži.

Kako to, da kljub vedenju, kakšne probleme povzroča uporaba nastavkov, le te v zdravstvu vseeno uporabljajo?

Zdravstveno osebje prerado ponudi nastavek kot pomoč, da se otrok vseeno uspe prisesati na dojko. Toda uspešnost je le začasna, zato matere, ki zapustijo porodnišnico in dojijo z nastavkom dokazano dojijo manj časa, imajo več težav in njihovi otroci slabše napredujejo na teži. S ponuditvijo nastavka materi je pomoč le začasna in kratkotrajna, namesto, da bi ji pomagali strokovno poiskati vzroke za težave in jih uspešno odpravili. Največkrat matere in zdravstveno osebje posežejo po nastavkih za bradavice iz naslednjih vzrokov:
- da bi izboljšali šibko, slabo sesanje dojenčka pri prsih
- da premostijo težave zaradi prevelikega navala mleka in posledično pretrdih dojk
- da pomagajo dojenčku, ki je zmeden z uporabami dud in stekleničk in jim daje prednost pred dojkami
- za zaščito bolečih in poškodovanih bradavic
- za preventivno preprečitev bolečih bradavic

Uporaba nastavkov za dojenje v nekaterih posebnih primerih omogoča dojenje, žal pa v večini primerov le daje trenutno iluzijo, da je problem z dojenjem rešen, saj je potrebno najprej odpraviti vzroke za težave, ne pa jih le začasno reševati.

Prevelik naval mleka v prvih dneh po porodu lahko povzroči ogromno težav pri dojenju. Najboljša rešitev za prevelik naval mleka je, da se le ta postopoma zmanjšuje, ne pa ponudi nastavek. Za zmanjševanje prepolne in trde areole naj mati uporablja tehnike iztiskanja mleka (ročno ali s črpalko) in s toplimi obkladki na bolečih mestih. Mati naj iztisne le toliko mleka, da občuti olajšanje, areola se zmehča in dojenček lahko zagrabi.

Pogosto se mamicam napačno priporočajo nastavki kot pomoč pri ranjenih in bolečih bradavicah. Najboljša pomoč pri bolečih bradavicah oz. bolečem dojenju je odstranitev vzroka, ki to povzroča. 90 % težav imajo matere zaradi nepravilnega položaja pri dojenju, ki je možen seveda tudi na eni sami dojki.

Metode za izboljšanje stanja so naslednje:
- nežno ročno iztisnite nekaj mleka pred podojem
- če imate težave samo na eni dojki začnite s podojem na neboleči strani in takoj, ko začutite ščemenje ob navalu mleka otroka prestavite na bolečo stran
- mažite bradavico s svojim mlekom ali čistim lanolinom (Lansinoh)

Najpogosteje se (žal, napačno) priporoča uporaba nastavkov za dojenje pri materah, ki imajo velike, ploske ali celo navznoter obrnjene bradavice, saj se na takšne bradavice dojenček zelo težko prisesa. Najbolj učinkovita tehnika za izboljšanje pristavljanja, če ima mati takšne bradavice, je t.i. "tehnika sendviča", kjer mati tik pred pristavitvijo otroka nežno stisne tkivo dojke, ga rahlo potegne navzven in pomaga bradavico s celo areolo dobesedno "stlačiti" v otrokova usteca. Ta tehnika je podobna temu, kadar odrasli s prsti stisnemo kruh zelo obilnega sendviča ali hamburgerja in ga nesemo v usta, saj je sama višina sendviča prevelika za naša usta. Kadar mati uporablja tehniko "sendviča", naj pazi, da:
- stiskanje tkiva dojke ne sme povzročati bolečine
- vsi materini prsti naj bodo za areolo, kjer naj bi bila pravilno tudi otrokova usteca
- mati uporablja to tehniko dokler se stanje bradavic ne popravi oz. dokler dojenček potrebuje pomoč pri prisesavanju na areolo
- oblika "sendviča" naj bo podobna obliki otrokovih ustec

Nekateri otroci, ki se zelo slabo dojijo, potrebujejo dodatek, saj prepočasi ali preslabo pridobivajo na teži. V takem primeru poskusimo otroka dohranjevati brez uporabe stekleničk in cucljev. Že najmanjšega dojenčka lahko lepo dohranjujemo s pomočjo kapalke, brizgalke, žličke ali kar direktno pije iz skodelice. Pomaga tudi, da tik pred podojem kapnemo nekaj kapljic mleka na bradavico in ga šele nato poskušamo pristaviti. Dohranjevanje mora biti počasno, postopno in v majhnih količinah, da se dojenčku ne zaleti ali celo vdihne tekočino.

Svetovalke za dojenje se ponavadi najdemo v situaciji, ko matere nastavke za dojenje že uporabljajo. V takšni situaciji materi nikakor ne pomaga, da jim nastavke odsvetujemo, saj so nastavki že tu in je najbolje, da jim poskušamo pomagati dobro dojiti tudi z nastavki.

Mati, ki doji z nastavki, naj poveča telesni stik koža na kožo s svojim otrokom, kar izboljša občutke povezanosti matere z otrokom. Mati in dojenček se lahko skupaj kopata v topli kopeli, kjer sta oba sproščena in se lahko poskusita dojiti brez nastavka. Kadar so dojenčki zaspani, se manj upirajo spremembam, če mati prsni nastavek odstrani. Mati naj tudi vedno najprej poskusi podojiti otroka brez nastavka, šele nato mu ponudi dojke nastavkom. Poskusi dojenja z nastavki in/ali brez nastavka so lahko zelo stresni tako za mater in za otroka in velikokrat vodijo v predčasno odstavitev otroka, saj mati raje ponudi stekleničko, kakor da se trudi dojiti pod takimi stresnimi pogoji.

Če dojenček zavrne vse poskuse, da bi se prisesal na dojko brez nastavka, mora mati najprej postopoma poskušati "odvajanje" od nastavka. Če mati uporablja gumijasti nastavek ali celo cucelj od stekleničke ali lateksni nastavek je dobro, da si za prehodno obdobje priskrbi tanek, silikonski nastavek. Tanek, silikonski nastavek se na kožo namreč najbolje "prilepi" in postane t.i. "druga koža", mati naj vstavi bradavico v nastavek kar najglobje, saj bodo otrokove čeljusti in dlesni le tako lahko dosegle tudi do mlečnih vodov oz. sinusov, ki se nahajajo tik za areolo in bo otrok pravilneje molzel mleko kakor samo pri sesanju konice cuclja. Mnoge matere, ki uspešno dojijo z nastavki poročajo, da je pomembno, da se nastavek za bradavice pred uporabo segreje v topli vodi ali v materinih rokah, kar poveča upogljivost in prilagodljivost nastavka. Matere zmehčan, pogret nastavek upognejo odznotraj navzven in ga položijo kar najglobje na konec bradavice in nato s prsti pogladijo nastavek proti robu, da kar najbolje "tesni" ob kožo. Za boljši oprijem je dobro, da matere nastavek z notranje strani malce zmočijo s svojim mlekom ali vodo kar pomaga pri tesnem obdržanju nastavka na svojem mestu med procesom hranjenja. Z dojenčkovim sesanjem se materina bradavica počasi razteza v konico nastavka, kar pomaga dojenčku, da še učinkoviteje molze mlečne sinuse tik za areolo.

Če dojenček ne sprejme dojke brez nastavka, je za dobro in učinkovito dojenje z nastavkom pomembno, da:
- sta otrokov nosek in lička v tesnem stiku s kožo na materinih dojkah
- da sta obe ustnici - zgornja in spodnja ustnica obrnjeni navzven
- da sta otrokovi lički polni in okrogli. Jamice v ličkih otroka pomenijo, da je v ustih preveč prostora in sesanje ni učinkovito. Med dojenjem z nastavki ali brez morajo biti otrokova usta kar najbolj polna materine bradavice in čim več areole
- mati med hranjenjem ne sme občutiti nobene bolečine
- dojenček med hranjenjem glasno in vidno požira mleko
- po končanem podoju mora biti materina bradavica izstopajoča, podaljšana in zaobljena

Mnogi dojenčki so bolj pripravljeni na spremembe na dojkah (da odstranimo nastavek), tik po začetku t.i. naval mleka, do katerega pride v prvih minutah sesanja pri dojkah. Matere naval mleka prepoznamo tako, da začutimo ščemenje, dojenček zastane s sesanjem in bolj pogosto golta mleko, nekaterim materam se na drugi dojki začne izcejati mleko. Takrat nastavek odstranite in poskusite otroka pristaviti brez nastavka, saj mleko še zelo lepo teče. Eden od načinov postopnega odstavljanja od nastavka je tudi ta, da se dojenček doji z nastavkom pri eni dojki, nato mu ponudimo drugo dojko brez nastavka. Pomembno je, da mati poskuša z dojenjem brez nastavka pri vsakem hranjenju in da se pri tem popolnoma prilagodi otroku. Če je dojenček nerazpoložen, hudo lačen in zelo joka, nima smisla da ga dražimo še s spremembami pri sesanju. Ko se otrok pomiri, postane zaspan pa poskusite nastavek odstraniti.

V starejših besedilih o dojenju najdemo nasvet, da nastavek postopoma in počasi režemo s škarjicami z vrha konice. Ta metoda je primerna le za tanke, gumijaste nastavke. Metoda ni primerna za silikonske nastavke, pa naj bo le-ta še tako tenak, saj je odrezan rob silikonskega nastavka lahko zelo oster in lahko poškoduje otrokova usta in materine bradavice.

Mati, ki otroka odstavlja od nastavka naj bo v stiku z zdravnikom, kjer lahko pogosteje spremlja otrokovo napredovanje, zdravje in napredovanje pri teži. Skrbno naj opazuje mokre in pokakane pleničke, ki so dober znak, da otrok dobi dovolj mleka, pazi naj da je otrok pravilno pristavljen in pravilno sesa. Otroci, ki so zdravi, živahni in čuječi, ki dobro napredujejo na teži, verjetno s postopnim prehodom na dojenje brez nastavkov ne bodo imeli težav.

Daljša uporaba tankih silikonskih nastavkov je smiselna le, če se dojenček neprestano upira dojenju brez nastavkov. Nekatere matere raje dojijo kratek čas in z nastavki, kakor da sploh ne dojijo.

6. POVZETEK

Nastavki za dojenje so lahko uporabno "orodje" za ohranjanje dojenja, kadar vse druge tehnike in metode odpovedo. Vseeno pa naj matere nastavke uporabljajo čimmanj.

Nastavki za dojenje se pogosto uporabljajo napačno in zaradi napačnih vzrokov:
- boleče bradavice (za zaščito in /ali za preventivo)
- prepolne dojke mleka
- sesalne zmede (otrok je zmeden s sesanjem dud in cucljev na stekleničkah)
- pri nedonošenčkih
- nevroloških težav dojenčka
- zavračanje dojenja pri dojkah

Problemi, ki jih povzročajo uporaba nastavkov:
- zmanjšan in težji pretok mleka
- bradavice so boleče, ranjene in še vedno poškodovane
- dojenček se navadi na obliko in okus cuclja in začne odklanjati dojke
- zmanjšana zaloga mleka
- dojenček se ne zna več pravilno pristaviti
- matere se zaradi težav pri dojenju počutijo krive in nesposobne

Ali so nastavki za bradavice primerni?
Ali je mati poskusila vse metode in tehnike pravilnega pristavljanja, poiskala strokovno pomoč ali je takoj otroku ponudila (so ji ponudili) nastavke?

Ali prednosti uporabe nastavkov pretehtajo slabosti?
- Če mati razume, da je uporaba nastavka samo začasna rešitev težave in je potrebno poiskati in odstraniti težave.k osebjem
- posvetujemo se z svetovalko za dojenje pri LLLI
- posvetujemo se s profesionalno laktacijsko konzultantko
- kadar ima mati prepolne dojke, naj mleko iz jih iztiska le za olajšanje, pred podojem
- kadar ima mati ploske bradavice naj pred podojem poskusi izvleči bradavice s posebnimi školjkami, Hoffanovimi vajami, tehniko "sedviča" ali s prsno črpalko
- če je dodajanje mleka potrebno, naj otrok dobi mleko s pomočjo kapalke, brizgalke, žličke ali ga pije iz skodelice
- dojenčku prve tedne ne ponujajmo dud in stekleničk
- povečajte kožni stik med materjo in dojenčkom

"Varnostni ukrepi" :
- podojite otroka kadar on želi, ne postavljajte mu urnikov in omejitev, ne omejujete čas trajanja podojev
- skrbite za dobro zalogo mleka in svoj počitek ter kvalitetno prehrano
- dnevno opazujte, kako pogosto in kako se doji otrok, opazujte polulane in pokakane pleničke
- skrbno spremljajte porast otrokove teže
- sproti odpravljajte trenutne probleme (vnete bradavice, zamašeni vodi, nepravilno pristavljanje.)
- če nastavke že uporabljate jih poskusite čimprej vzeti iz uporabe
- nikoli ne odrežite silikonskega nastavkaDrage mamice!
Izkušnje in komentarji o dojenju z nastavki so zelo dobrodošle, saj bi obširnejši članek rada objavila tudi širši javnosti. Hvala!

Lep pozdrav
Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International in mati treh otrok: Luka (6), Naje (skoraj 4) in Jaka (1 leto).

Literatura:
- Dojenje in materinstvo iz srca, Ksenija Šoster Olmer, 1999
- Breastfeeding Answer Book, LLLI, 1997
- Nipple Shields.Friend or Foe?, Kathy Parkes, IBCLC, from LEAVEN, Vol. 36 No. 3, June-July 2000, pp. 39-41
Default avatar

barbara

Draga Karmen,

Cenim tvoj trud, tvoje delo in tvojo prisotnost na tem forumu. Priznam, da članka v celoti nisem prebrala .. rada pa bi napisala svojo izkušnjo.

Vedno se mi je zdelo dojenje nekaj najnaravnejšega. Nikoli niti nisem razmišlajla kaj dosti o tem. Vedela sem pač, da bom svojega otroka dojila in slepo živela v veri, da je pač dojenje samo po sebi umevno .. tako za mamo kot otroka. In potem doživela šok. Po še kar težkem porodu, polna nekih pomirjeval in zdravil .. kar se je seveda preneslo tudi na otroka ... se nekako nisem znašla. Otrok ni imel nikakršnega sesalnega refleksa .. bil je miren, brez volje do sesanja in na sploh je spal spal spal. Nikakor nisem hotela sprejeti drugačnega načina hranjenja kot na dojki, vendar na noben način nisem dosegla, da bi otrok vsaj malo potegnil. Enostavno ni vedel, kaj naj z bradavico počne. Uporabila sem silikonski nastavek za bradavico, ga porinila v njegova usta in .. še vedno nič. Tako sva se 'matrala' ves čas v porodnišnici. Niti ne bom govorila, da mi tamkajšnje osebje ni bilo kaj prida v pomoč. Končno .. po nekajdnevnem trudu nama je uspelo .. mali je pogruntal, da je pač potrebno tudi kaj pojesti in tako počasi .. res počasi začel vleči .. seveda s pomočjo nastavka.

Tako sva se dojila 7 tednov, ker sem se sama odločila, da bom najprej poskrbela zase in spravila v red sebe ... je bilo res hudo prve tedne po porodu .. potem pa, sem pri dojenju postopoma začela opuščati nastavek .. včasih je 'prijel' brez .. včasih ne, pa nama je vseeno uspelo. V enem tednu se je popolnoma odvadil nastavka in se privadil bradavice.
V prvih šestih tednih je iz začetnih 4.050 kg prišel na 5.290 kg in potem prav lepo napredoval .. brez kakršnega koli problema. Res je, da nikoli nisem komplicirala .. a je mleka dovol ali ga ni (v nastavku sem pač vedno videla .. da je mleka .. ogromno:), nikoli se tudi nisem sekirala, ali se mali bo odvadil nastavka ali ne .. situacijo sem vzela kot samoumevno in potrudila sem se po svojih najbolših močeh .. saj je bil edini cilj, ki sem ga imela le ta, da bi bil mali dojen.
Uspelo nama je dojiti se do sedmega meseca, ko je enostavno zavrnil dojko in tako smo prenehali z dojenjem. Na mojo žalost :)

Danes je star 4 leta pa mleka še vedno ne mara. Če bi z vsem znanjem in izkušnjami, ki jih imam danes vseeno še enkrat naletela na podoben problem, bi brez vsakega pomisleka še enkrat uporabila nastavek za dojenje. Vem, da bi brez njega verjetno veliko težje pripravila otroka do dojenja. Pa vendar je to pač samo moje mnenje.

Na hitro sem preletela slabosti, ki jih opisuješ za tovrstno dojenje, pa ugotavljam, da sem verjetno imela srečo, saj se mi ni zgodilo prav nič od naštetega.Lep pozdrav,

Barbara.
Default avatar

Janja

Spoštovana Karmen. Oba otroka sem dojila s silikonskimi nastavki. Vzrok vdrte in poškodovane bradavice, ker sem seveda poiskušala brez nastavkov. Uporabljala sem jih ves čas, dokler sem dojila (obakrat po 9 mesecev, potem smo prešli na gostejšo hrano). Oba otroka normalno razvita in zelo zdrava, ves čas sta normalno pridobivala na teži. Tudi tretjič bom od vsega začetka uporabljala nastavke in jih toplo priporočam vsem mamicam, ki imajo težave pri dojenju zaradi poškodovanih bradavic. Tudi tu gre le za moje mnenje in lastne izkušnje. Lep dan želim.
Default avatar

m.

Moje mnenje tudi temelji na izkušnjah, žal slabih - povezanih z nastavki.
Pred kratkim sem dobila nečaka, mali bo star dva meseca in je na dobri poti odstavljanja prav po zaslugi nastavkov. Sestra je namreč takoj ko je rodila, dobila nastavke - za pomoč so rekli - pa ni imela ne vdrtih bradavic, niti kakšnih drugih težav, enostavno se ji je zdelo da bo kar z nastavki dojila, saj ji je tako svetovala tudi prijateljica. Ko sem jo obiskovala večkrat na domu, sem videla da je mali pri hranjenju nemiren, tudi sicer bi lahko bil boste rekle, a problem je v tem da sta včasih poskušala brez nastavkov, včasih z, včasih si je sčrpala in po flaški - so rekli v bolnici naj se potrudi in ugotovi kako in kaj. Jaz sem seveda v dobri veri rekla
naj opusti vse , ker kmalu ne bo hotel piti pri prsih, a žal so bila strokovna mnenja
močnejša.
Sedaj mali pije samo še po flaški, sčrpano mamino mleko, a tudi že dodajajo.

Skratka ena sama zmeda je bila pri nas, nečakec pa se mi je smilil, saj verjetno mu je bilo čudno, enkrat plastika v ustih, drugič mamina dojka, tretjič spet cucelj. Seveda pa je to samo ena zgodba, ki bo morda komu le v pomoč.

M.
Default avatar

Sabina

Pozdravljena Karmen!

Zdi se mi, da sem ravnokar spraševala na forumu, kaj naj počnem s temi nebodigatreba a hkrati nujno potrebnimi nastavki, pa bo drugi teden moja princeska stara "že" 9 mesecev :). Kje so že tisti nastavki.... v smeteh, enega bi si pa vseeno lahko shranila za spomin.
Še danes mi ni jasno, ali bi bili tisti nastavki, če bi vedela o dojenju toliko kot vem danes, na začetku res potrebni ali ne. V porodnišnici so mi rekli, da imam ploske bradavice, Julija ni vlekla pa ajd poslat moža po nastavke.
In smo začeli.... Dete ni bilo niti pod razno pripravljeno vleči brez nastavkov, zraven je tulila, se odganjala od dojke, trmasta mama je mogla popustiti še bolj trmasti hčerki. In sva jedli z nastavki, ki so me skoz po malem motili, hkrati pa sem se potolažila s tem, da punca vseeno pije moje mleko. Nikoli si nisem predstavljala, da bom dojila več kot kake 3 mesece, ob vsakem slabšem jedenju sem pomislila "aha zaradi nastavka je že manj mleka in adijo dojenje".
Potem pa je pri kakih 2,5 mesecih Julija dobila antibiotik in začela "štrajkati" tudi pri pitju z nastavki. Zdravnica pa nič.... oziroma "dodajajte prilagojeno mleko". Moram reči, da mi je bil takrat moj mož (in mi je še vedno) v veliko oporo, tako, da sva se skupaj odločila, da poskusimo še en teden samo z dojenjem, potem pa bo kar bo. Ker je slabo jedla tudi z nastavki sva ji vzela še te in smo poskušali "na golo". Očitno je uspelo, punca je počasi začela vleči, spet pridobivati na teži.... in nastavki so ostali v predalu, midve pa se še danes dojiva.
Še zmeraj nimam "dud" namesto bradavic, punca še vedno pije v leže, okrog nje mora biti skoraj meditativna tišina (pri hranjenju z žličko pa lahko je v cirkusu), eno dojko ima veeeeliko rajši kot drugo, ampak dojiva se.... Na moje veliko presenečenje.
Na koncu še veliko priznanje tebi in ostalim svetovalkam za dojenje. Bodite še naprej tako vstrajne kot ste! Sama ( in še mnogo drugih) sem (žal) na začetku, kljub raznim knjigam in materinski šoli ob dojenju videla le tisto idealno podobo. Podobo dojenčka, ki se z blaženim nasmehom prisesa na lepo oblikovane in polne materine prsi, zadovoljno pocmoka in spije svojo najboljšo hrano.
Pozdravček Sabina
Default avatar

Teja

Spoštovana Karmen!

Moja dojenčica, sedaj stara 1 mesec, je bila rojena 6 tednov prezgodaj. Ker je po
porodu takoj odšla na intenzivno in na začetku še nisem imela mleka, je dobivala Aptamil 4 dni. Nato sem jo poskusila dojiti, vendar dojenčica ni pokazala zanimanja, da bi zagrabila dojko. Zato sem ji prvič ponudila svoje mleko preko stekleničke, nato pa smo jo poskušali prepričati, da bi se podojila. Pa ni in ni hotela. Potem smo poskusili preko nastavka in je zagrabila.
3 tedne sva se nato dojile brez problema, po treh tednih pa je nastopilo obdobje lakote. Kljub temu, da sem jo popoldne dojila skoraj non-stop, je bila še vedno lačna. Najprej sem mislila, da nimam dovolj mleka, zato sem si drugi dan po popoldanskem dojenju izbrizgala mleko in ji ga ponudila preko stekleničke. Mala je v trenutku vse popila, vendar to še vedno ni bilo dovolj. Ko sva se nato
poskusile podojiti, pa je v trenutku zaspala ali pa ni kazala več zanimanja, da bi se še vedno rada dojila. Če sem jo odstavila od dojke, je spet takoj začela jokati. Verjetno je bilo dojenje preko nastavka zanjo preveč naporno, da bi se zadosti najedla.Naslednje tri dni sem si po jutranjem dojenju izbrizgala mleko in ji ga ponudila popoldne po dojenju, ko je bil spet grozen napad lakote. Končno se je vsaj malo najedla in je potem lažje jedla tudi pri dojki preko nastavka. Po petih dneh se je stanje izboljšalo tako, da popoldanska steklenička ni bila več potrebna in se je spet samo dojila, saj je začela močneje vleči.
Sedaj pa se velikokrat pojavi problem, da ko se nastavek napolni z mlekom ga izpusti in seveda se vse mleko, ki je v nastavku razlije. Prav tako pa ker pri začetku dojenja ne priteče mleko takoj, jo včasih zagrabi panika in začne hlastati za mlekom in seveda s tem zajame ogromno zraka in krči so tu.
Že en teden se poskušava dojiti brez nastavka, ampak se na začetku upira na vse štiri. Ko ji ponudim dojko brez nastavka prav užaljeno joka. Tako najhujšo lakoto prebrodiva z nastavkom, nato pa včasih nadaljujeve brez.
Upam, da se bo sčasoma mala v celoti navadila dojiti brez nastavka.
Moje ugotovitve pri dojenju z nastavkom so, da vsekakor zmanjša stimulacijo mleka. Verjetno, če si ne bi dodatno izbrizgavala mleko, bi že danes morala dodajati.
Vsekakor pa je bolje dojiti z nastavkom, kot pa ne dojiti, vendar pa je potrebno dojenčke čimprej odvaditi od nastavka.
Lep dan želim.
Default avatar

m.p.

Draga Teja!


Občudujem te, ker si tako potrpežljiva mamica, marsikatera bi že odnehala.
Srečno in lepo materinstvo ti želim, pa veliko otrok.