Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

So trenutki, ko smo srečni, ure, ko smo zadovoljni in dnevi, ki jih moramo preživeti. Vprašajmo, svetujmo in poklepetajmo o stvareh, ki se nam zdijo pomembne.

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

VARANJE - kaj je to?

Default avatar

mačkon

Kaj je po vašem mnenju varanje? Ali je v tem primeru "na udaru" zgolj seks, ali se vaša definicija varanja nanaša na aktivnosti, ki se dogajajo kak meter višje - torej v glavi.

Pa malce previdnosti pri strogih definicijah varanja ne bi škodovalo - da ne bomo ugotovili, da smo potemtakem že vsi velikokrat varali in je torej za vnaprej vseeno...

Spodobi se, da tisti, ki sprašuje, pove prvi svoje mnenje: Menim, da je varanje povezano bolj z aktivnostmi v glavi, kot pa "tam spodaj"... Svoji "mački" bi dosti lažje oprostil (če bi sploh bilo kaj za oproščati...) kak hiter "sindikalni" seks, kot pa to, da bi z nekom zgolj ležala v objemu in se z njim pogovarjala o stvareh, o katerih se z mano ne bi. Torej gre po mojem mnenju za vprašanje zaupanja in intimnosti, oz. če hočete bolj za higijeno duha, kot pa telesa (je pa res, da imava z mačko do seksa precej sproščen odnos).

Vaša razmišljanja?

lp
mačkon
Default avatar

frfra

...hm...ja , mačkon tudi jest razmišljam na tvoj način.....dve varianti sta..grem npr. na eno fešto, sama...lahko je kakšna obletnica, lahko je čisto tako, pač nanese, da pristaneš v družbi. malo ga spiješ, zabavaš se...enostavno...dobr se imaš...na koncu pristaneš še v kakšnem diskaču, malo plešeš, se stiskaš...in pristaneš v avtomobilu ali kje drugje...sploh ne razmišljaš..fajn se imaš celo noč in to potem zaključiš z brezizraznim sexom...dobesedbno dol se daš...in konec je .....potešen greš domov...in potem , bi na vprašanje ..ali si prevarala partnerja ...odgovorila .. SEM...

druga varianta je...nekoga spoznaš, začneš se z njim pogovarjat...čedalje več telefonskih pogovorov je, sms sporočila, prek .el.pošte....spoznavaš se, postajaš čedalje bolj zaljubljen, oseba ti čedalje več pomeni, na koncu že skoraj ni trenutka, da ne bi mislil nanj...zašepeta ti...v telefon , da te ima rad, ti mu poveš isto...kar naenkrat si več ne zamisliš, da bi lahko bil brez njega....nora sta drug na drugega....ampak telesnega stika še ni bilo...zaradi takih ali drugačnih razlogov.....in potem bi na vprašanje ...ali si prevarala partnerja ...odgovorila...NISEM..

...hm...res...kaj je varanje....
Default avatar

neva

Vidiš frfra, zame je pa tisto kar pišeš v drugem odstavku slabše kot tisto prvo...
Vsak drugače gleda na varanje.
Bila bi prizadeta v obeh primerih, ampak bi bolj bolelo če bi partner skrivaj pisal sms-e , email-e in si z katero šepetal po telefonu. Tudi če z njo ne bi šel do konca.
Enkraten naključen seks pomeni, da ti tista oseba nič ne pomeni in da (vzemimo tako) z njo ne misliš imet več stikov.S tisto osebo ne deliš intimnih misli, se ne meniš o svojih občutkih.
Če bi pa izvedela, da ima moj mož skrivne pomenke z nekom in da mu tista oseba nekaj pomeni,, potem bi seveda moja prva misel bila , na koga misli čez dan ko je z mano, na koga misli zvečer ko greva spat, o komu se mu sanja? In to je zame veliko huje kot samo enkratna prevara.

Je pa tudi res, da če partner enkrat naključno skoči čez plot, kolikokrat bo potem v življenju še takšnih naključij? Zaupanje se podre v obeh primerih, in potem speljat na pravi tir - to je problem.

Definicij prevare je ogromno.

LP
Kadar si nečesa res želiš, stremi vse stvarstvo k temu, da bi se ti želje uresničile.
Default avatar

Relika

-- da bi z nekom zgolj ležala v objemu in se z njim pogovarjala o stvareh, o katerih se z mano ne bi.

V tem primeru bi pojmovala kot varanje objem, če bi šlo za seksualno ali erotično zvezo, ne pa zgolj prijateljski objem, ko si nesrečen ali žalosten in se nekomu potožiš, pa te ta prijateljsko ponudi svojo ramo, da se na njej temeljito zjočeš. Vsekakor pa pojmujem kot varanje vsako skakanje čez planke, pa naj bo to samo "sindikalni" seks ali pa daljša "obzakonska" zveza.
Default avatar

Relika

"spoznavaš se, postajaš čedalje bolj zaljubljen, oseba ti čedalje več pomeni, na koncu že skoraj ni trenutka, da ne bi mislil nanj...zašepeta ti...v telefon , da te ima rad, ti mu poveš isto...kar naenkrat si več ne zamisliš, da bi lahko bil brez njega....nora sta drug na drugega....ampak telesnega stika še ni bilo..."

Vse našteto je samo predigra in običajno se smao vprašanje časa, kdaj se bo zadeva končala med rjuhami. Torej je tudi to v bistvu varanje. Navsezadnje si fizično z enim partnerjem, tvoj duh pa blodi k drugemu.
Default avatar

marija (1)

Ne želim biti licemerna in drugačna tu na forumu, kot sem v resnici in pripisovati določenim dejstvom drugačen pomen in ....

... a ko razmišljam o temi, ki si jo odprl, ne razmišljam samo o varanju kot varanju, kot dejstvu, takem ali drugačnem, na misel mi ne pride zgolj ljubljenje tu ali tam, ljubljenje brez čustev, ker tega zame praktično ni .... akt ljubljenja pri meni mora biti povezan s čustvu, s simaptijo, z naklonjenostjo, s pojmom "želim se dati, ker želim nekaj lepega prejeti ....", razmišljam o razlogih, predvsem razlogih, ki človeka pripeljejo na razmišljanje o varanju in na sam akt varanja. Razlogi so meni pomembnejši in o razlogih bi rajši postavljala definicije, ker varanje samo ... težko da ima definicijo, kaj šele pravo definicijo. .............. tudi razlog je nima, je pa razlog pomen, ki včasih človeka nažene, da nekaj stori, pa naj bo to korak naprej, korak nazaj, korak vstran, premik v glavi, ramišljanje o podnu ..... in potem varanje, tako ali drugačno, razlog je tisti, ki čoveku da motivacijo za to, kar potem udejanijo prenekatere reči in pojmi ....

marija (1)
Default avatar

frfra

...saj se strinjam ...zelo ,kar ste napisali...samo razmišljanje je tole moje vse skupaj....jest bi sigurno tudi veliko raje videla, da me partner prevara z čisto neznanko in odideta vsak svojo pot, kot da celi čas grunta na drugo.. se z njo pogovarja po telefonu, ji pošilja " kuvertice "... in je z menoj samo zato, ker pač more bit.....le razmišljam pač, kako bi verjetno sama odgovorila komu, če bi me vprašal ali varam...
Default avatar

Nobody

varanje po SSKJ pomeni biti nezvest v zakonu.
zvest = kdor vztraja v ljubezenskem razmerju do koga.
razmerje = zunajzakonski odnosi moškega in ženske, temelječi na spolnost.

Torej so varanje, razmerje, zvestoba v tem smislu po SSKJ nekako pojmi za poročene in omejeni na spolnost.
Default avatar

Relika

Nič čudnega, če je pomen tako ozko omejen. Če bi vedel, kakšne kokoši so na inštitutu, ki je pripravil SSKJ, bi Ti bilo vse jasno.
Default avatar

Pika1

Varanja ni.
So trenutki, ko bi radi ubežali partnerju, ker nas je zjutraj razžalostil ali razjezil...
So dnevi, ko nas partner pušča samega in misli, da nam dela dobro ali dela dobro celo obema...
So večeri, ko ga čakamo ali čaka on nas... Da se približamo drug drugemu... In ne naredimo nič zaradi jutranjih zamer in zamer, ki niso več samo jutranje, ampak se vlečejo in vlečejo...
In potem minejo meseci in sploh ne vemo, da je to bilo kdaj res. Ne vemo, da je medtem preteklo neskončno minut, ur in vsega ostalega... Tistega, kar nas je privedlo do tega, da smo začeli uporabljati besedico varanje.
Ker smo bili sami... Ker nismo dobili porcije ljubezni in bili ljubljeni v trenutku, ki bi ustrezal prav nam...

In kaj smo dali? Nekaj že, malo, morda pa prav nič?

Varanja ni, varamo samo sebe. Z besedami in dejanji.
Default avatar

Klarisa

Podobnega menja sem tudi jaz. Dosti hujše "varanje" je v primeru, ko se po glavi začnejo zapletat čustva, kot pa hitra varianta rezultat trenutne kemije.

Pa še to, se morda še kdo sprašuje, zakaj je ravno sex tista stvar, ki je "prepovedana"? Zakaj pa ni varanje npr. če gresta dva tečt na 100 metrov? :)) Smešno, samo ... res me zanima :)
Default avatar

Relika

PO mojem pojmovanju je varanje predvsem to, da nekdo nekaj počne za tvojim hrbtom, kar prazvazprav zadeva tudi tebe. In skakanje po tujih posteljah prav gotovo me zadeva, saj v tem primeru posredno seksam z vsemi osebami, s katerimi partner. ZAto ne odpuščam nobenega varanja. Če je z menoj, naj bo z menoj. Če mu ne zdaoščam, najmi to pove in mi da možnost, da se odločim, ali bom ostala v takšni zvezi kot rezervno kolo ali ne.
Default avatar

Tomaz

> Kaj je po vašem mnenju varanje? Ali je v tem primeru "na udaru"
> zgolj seks, ali se vaša definicija varanja nanaša na
> aktivnosti, ki se dogajajo kak meter višje - torej v glavi.

Ce se prav spomnim je predsednik ZDA trdil, da tisto v glavi ni seks. ;-)

Varanje je, ko pocnes stvari, za katere dobro ves, da bi prizadele partnerja in mu tega ne poves; hkrati pa nimas jajc, da bi polozil karte na mizo in ga zapustil.

Tomaz
Default avatar

leny

Bravo Tomaž - zelo dobro povedano.
Default avatar

Taša

Počasi me bo postalo strah, da poleg vseh mojih moških kolegov in prijateljev, ki so mi vsak na svoj način dragi in jih imam rada, vsakega po svoje, s katerimi prebijem ogromno časa in ki si v takšnih in drugačnih življenskih situacijah nudimo oporo, ramo za jakonje ali pa zgolj družbo ob vrčku piva dolgo v noč, ko ne najdeš poti od službe do doma....
vsi povprek tako veselo varamo, da to ni več res! :-))))

Ja, jaz bi se najbolj strinjala kar s tisto Tomaževo teorijo....
Sploh ni nujno, da je seks posredi... Se mi pa zdi, da je pa vseeno ena velika razlika med moškim in ženskim doumevanjem vsega skupaj... za moške je seks praviloma seks, ženske pa ga pogosto (ne vedno) povezujemo in pogojujemo še s vsemi drugimi mogočimi (in nemogočimi) čustvi... Ja, mislim, da je varanje res tisto, ko za partnerjevim hrbtom počneš nekaj, kar ga utegne prizadeti...
Default avatar

neva

Svoje mnenje o prevari sem že povedala zgoraj, tu pa sedaj malo za šalo in malo za res...:))

Prvi znaki za preplaha so sledeči:

ON:

- Izgleda zelo srečno in vesel je vsakega dne, vendar se zelo hitro vznemiri in ujezi na vas,
- Ureja se za službo, oblači najnovejše srajce, pogosto dela do poznih ur, pa tudi med vikendom,
- Odhaja na nenadna poslovna potovanja,
- Ali imate občutek, da se je v njegovem življenju nekaj spremenilo, intuicija še vas ni nikoli pustila na cedilu
- Preden se spravi k počitku, ure preživi v kopalnici,
- Vse pogosteje poslušate njegove seksualne kritike,
- Iznenada je spremenil spolno tehniko in se ljubi na povsem drugačen način in,
- Dobili ste spolno bolezen, čeprav ste mu bili zvesti.


Ona:

- Postaja pozabljiva, pa mu pogosto doda v kavo sladkor, pa čeprav on pije brez,
- Kaže nervozo, kadar pogovor preide na nezvestobo,
- Kupuje mu napačna darila,
- V postelji izgovarja ime drugega moškega,
- Na določenih mestih telesa, se pojavljajo nenavadne modrice, povzročene s prsti.
- Prizna svojo nezvestobo.Ženske pogosteje priznajo nezvestobo, ker jih muči občutek krivde in
- Prekinejo vezo.Varanje je krvavo težka stvar in že sama iznajdljivost v lastnih lažeh zahteva celodnevni delovni čas in sto procentno koncentracijo.


Živite pod stalnim stresom in v strahu, da boste razkrinkani.

Boste, boste, ne se slepit! :))

Še enkrat, to je blo malo za šalo in malo za res...:))


LP
Kadar si nečesa res želiš, stremi vse stvarstvo k temu, da bi se ti želje uresničile.
Default avatar

Maja

Se strnjam s Tomaževo opredelitvijo - varanje razumem kot zavajanje partnerja, torej prikrivanje pred njim stvari, ki vemo, da mu ne bi bile všeč, da jih ne bi odobraval... Ne glede na to, seks ali ne seks, pa kakšne oblike, položaji itd. - če partner ne ve oziroma ne sme vedet za to, gre za varanje - če pa ve, če se o tem z njim lahko pogovorimo ali imamo celo nekakšen sporazum, pa seveda ne gre za varanje - edino v tem primeru torej ni varanje, če VE! Dokler ne ve (karkoli že), gre vselej za varanje! Jaz pač to razumem nekoliko širše oz. na drugačen način.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic