Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Po operaciji kile

Default avatar

Darko

Spostovani!

Najprej bi rad pohvalil vaso stran na internetu in se posebej ta forum. Upam, da boste s taksno vnemo vztrajali se naprej.

Star sem 30 let in pred dobrim mesecem sem imel s klasicno metodo (Bassini - Kirschner) operirano dimeljsko kilo. V bolnisnici so mi svetovali, naj se tri mesece izogibam dvigovanju tezjih predmetov.
Zanima me, po koliksnem casu se lahko zacnem ukvarjati s sportnimi aktivnostmi kot so tek, kolesarjenje, plavanje, hoja v hribe. Je priporocljivo delati tudi kaksne vaje za trebusne misice ali se je bolje izogibati napenjanju le teh in koliko casa?
Koliksna je verjetnost ponovitve kile in ali se je bolje, da do tega ne bi prislo, vse zivljenje izogibati vecjim naporom?


Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Darko
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Hvala za pohvale.

Vsaj en mesec in pol po operaciji kile ni priporočljivo opralvjati težjih fizičnih del ali dejavnosti, kjer bi lahko prišlo do zdrsa ali padca, kjer bi se trebušne mišice lahko izjemno močno napele. ker pa en mesec in pol ne boste počeli nobenih napornejših stvari, je prav, da se v vse vaše prejšnje športe uvedete postopno, da bodo vaše mišice postopoma postale tek, kot so bile prej. Tudi vaje za trebušne mišice boste začeli delati postopno po enem mesecu in pol. Dotlej pa seveda lahko trebušne mišice trenirate z napenjanjem le-teh sede ali leže. Bolečin naj bo signal, da prekinete z aktivnostjo. Operiranci naj bi imeli nekoliko večjo verjetnost ponovitve kile kot ostali, vendar je to predvsem odvisno od stanja trebušne stene, ki je tudi že prvič pripeljala do kile, in manj od dejavnosti. Verjetno že nadaljujete z aktivnim spolnim življenjem, če pa vas tudi v zvezi s tem skrbi zaradi kile, poizkusite položaj sede na stolu ali tako, da je partnerka nad vami. Naporom se vam ne bo potrebno izogibati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Default avatar

Darko

Spoštovani!

Najlepša hvala za vaš hiter in izčrpen odgovor.

Želim vam še veliko uspeha pri vaših nasvetih na tem forumu in tudi sicer.

Darko
Default avatar

Peter2

Spoštovani !
V aprilu 2012 sem bil operiran (istočasno) zaradi desne dimeljske kile, odstranjen mi je bil tudi žolčnik (kamen). Moram pa povedati, da sem v letu 2010 doživel izbruh akutne oblike levkemije. Zadeva se je do neke mere sanirala, v začetku 2011 relaps bolezni, potem je bilo nekaj časa stanje stabilno. Pridobival sem na kondiciji in moči, v marcu letos sem se pripravljal na vrnitev na delovno mesto, ko sem v drugi polovici aprila letos pristal v kliničnem centru Ljubljana z diagnozo infiltrata levkemičnih celic v centralni živčni sistem (predel hrbtenjače med plečkami). Ta inflitrat mi je precej poškodoval hrbtenjačo, od takrat sem gibalno močno omejen. No, žal se mi je takrat pojavil problem tako z žolčnikom kot kilo, zato se je moj zdravnik odločil, da, glede na to, da je predvidil ponovno presaditev krvotvornih matičnih celic, predhodno reši problem s kilo in žolčnikom. Operacijo sem prenesel dobro, julija sem bil že na okrevanju v centru Soča, ko sem v avgustu doživel ponovni infiltrat levkemičnih celic predelu hrbtenjače. Prekinil sem rehabilitacijo v centru Soča in bil 27.9. ponovno transplantiran, od 10.10.2012 sem doma. Zdaj pa k problemu, ki me kar pesti že 1 mesec. Ves čas sem nekam napihnjen, ponovno se mi je začela "oglašati" pekoča bolečina v predelu operacije kile. Ne vem kam to dati, zato se na vas obračam z vprašanjem. V začetku decembra sicer planiram ponovni obisk zaradi ultrazvoka (trebuh), vendar kljub temu. Vem, da je moj problem večplasten, kljub temu pa vas prosim za odgovor oz. vaše mnenje glede ponovnih bolećin v predelu operativnega posega kiile.

Hvala vam in lep pozdrav !
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Uf. Ni, da ni, kar se tiče nagrmadenih problemov.

Napihnjenost bi pripisal zarastlinam po posegu v trebuhu, ki ovirajo običajni prehod plinov in blata po črevesju. Vprašanje, če se bo to vidleo na UZ. Praviloma gre tu tudi za take občasne zadeve, ki jih je težko ujeti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar

peter2

Spoštovani !
Hvala vam za hiter odgovor. Nisem prilakoval, da mi boste rešili problem, ste mi pa odprli oz. nakazali možen vzrok, ki mi ga dosedaj ni nihče, ki sem ga "bombardiral" s svojimi problemi. Torej, še enkrat vam hvala za vaš trud in čas, obilo delovnih uspehov.

Peter
Default avatar

zoma

Pozdravljeni! Pred enim tednom sem bila operirana laparoskopsko trebušno kilo, ki je nastala po operaciji žolčnih kamnov ( 2012). Počutim se super, kirurg mi je vstavil čep, čeprav mi je na pregledu rekel, da bo vstavil mrežico? Imam pa 13 mesečno hčerko, težko 10 kg, kdaj jo lahko začnem dvigat? Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Ne vem, če sem še dovolj sodoben glede tega, niti ne poznam obsežnosti posega - po moje po trebušnih operacijah ne prej kot po 6 tednih.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."