Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Kuhano ali surovo sadje

Default avatar
Pozdravljeni!

Zanima me, kako ste začele z uvajanjem goste hrane - s kuhanim ali surovim npr. jabolkom. In v kolikem času ste prešle z dojenja na sadni obrok? Ne predstavljam si namreč, da bi se moj malček najedel samo od sadja. Katere vrste sadje (polega jabolk) so še primerna za začetek?

Lep pozdrav,
j.
Default avatar
Za začetek so najbolj primerna jabolko in banana. Jabolko skuhaš mu dodaš pretlačeno banano in imaš dobro kašico .Sama sem pretlačenemu sadju dodajala riževe kosmiče,ti ki še dojiš pa lahko sadju dodaš malo svojega mleka,da bo bolj okusno in nasitno.

lp mateja
Default avatar
Mi smo začeli s kuhanim jabolkom, nato poskusili kuhan korenček in ker je oboje šlo z veseljem po goltančku, smo uvedli mešanico kuhanega pretlačenega korenčka in naribanega surovega jabolčka. Poskusili smo tudi pretlačeno olupljeno breskev (mnjam!), melono (ne tako zelo mnjam), nektarino, seveda banano in marelice (zeloooo mnjam). Vsako sadje dobro operem, olupim, pretlačim in po potrebi razredčim s prekuhano vodo (banane ne). Prekuham ga pa ne. Mislim, da se še vedno dojimo kot prej - nimam občutka, da bi se od sadja zelo najedel, čeprav ga kar veliko poje (enkrat je pojedel celo breskev!). Zdi se mi, da hranjenje z žličko zaenkrat jemlje še kot igro, ne kot nekaj, kar mu bo napolnilo prazen želodček. Po mojem pa bo tudi to sčasoma prišlo.

Lp,
Katarina
Default avatar
Halo, halo!

Pri petih mesecih in 10 dneh smo tudi mi spoznali jabolko, banano, breskev, melono, korenček, krompirček, cvetačko. In danes riževo kašico. Muči pa me eno vprašanje - kdaj je najprimernejša ura za drugo hrano? Tudi jaz nimam občutka, da se manj dojimo...


LP, Žuža Katarina je pisal/pisala:
>
> Mi smo začeli s kuhanim jabolkom, nato poskusili kuhan
> korenček in ker je oboje šlo z veseljem po goltančku, smo
> uvedli mešanico kuhanega pretlačenega korenčka in naribanega
> surovega jabolčka. Poskusili smo tudi pretlačeno olupljeno
> breskev (mnjam!), melono (ne tako zelo mnjam), nektarino,
> seveda banano in marelice (zeloooo mnjam). Vsako sadje dobro
> operem, olupim, pretlačim in po potrebi razredčim s prekuhano
> vodo (banane ne). Prekuham ga pa ne. Mislim, da se še vedno
> dojimo kot prej - nimam občutka, da bi se od sadja zelo
> najedel, čeprav ga kar veliko poje (enkrat je pojedel celo
> breskev!). Zdi se mi, da hranjenje z žličko zaenkrat jemlje
> še kot igro, ne kot nekaj, kar mu bo napolnilo prazen
> želodček. Po mojem pa bo tudi to sčasoma prišlo.
>
> Lp,
> Katarina
Default avatar
Pri nas jemo sadni (oz. zelenjavni) obrok po prvem dopoldanskem spančku. Preden zaspi, ga podojim, ko se zbudi, pa jeva z žličko. Če ga pa pred spancem ne uspem podojiti (recimo če mi zaspi v avtu), potem je, ko se zbudi, ponavadi preveč lačen, da bi počakal, da mu pripravim obrok. V takem primeru ga pač najprej podojim in mu nato čez kakšno uro ponudim še sadje.

Lp,
Katarina
Default avatar
Zdravo!

Ali morda dodaš tudi riževe kosmičke za zgostitev zelenjavne/sadne kaše?
Pa še nekaj me zanima - po papici se še vedno hoče podojiti. Kaj pa pri tebi?
Default avatar
Hojla, jaz jabolka nisem kuhala (banane itak ne), sploh sadja nisem, sem pa kuhala korenček, bučke itd. torek zelenjavo... Če sehoče otrok po papici đše vedno podojiti, pomeni, da še nisi povsem nadomestila dojenje z obrokom goste hrane - kar je za začetek čisto kul... midva sva okoli 6 meseca pri vsakem obroku najprej malo papcala kašice, potem pa se do konca podojila, Potem sem počasi (zelo počasi) preprosto povečevala količino kašice (vsaka dva dni žličko več), tako da je postal sit že od kašice in dojenje počasi ni več rabil. Zvečer mu nisem dajala sadja ali zelenjave, pač pa mlečni obrok - gris, riževi kosmiči z iztisnjenim mlekom...
T.
Default avatar
Kašic ne gostim z rižkom, dam mu kar takšne, kakršne pač "ratajo". Rižka bomo počasi uvedli kot drugi obrok (drug teden bomo stari 6 mesecev). Poskusila mu ga bom ponuditi enkrat pozno popoldne (ne za večerjo), mogoče okoli šestih, sedmih, potem pa še dojenje pred spanjem.

Kot sem že napisala zgoraj, se še vedno dojiva skoraj enako, le včasih se čas med enim in drugim dojenjem podaljša, če vmes dobi še kašo. Če ga recimo podojim ob 8h, bo brez kaše lačen recimo ob pol dvanajstih ali dvanajstih, če pa mu okoli 10h dam kašo, se bova naslednjič dojila ob enih.

Kdaj boš pa ti začela uvajati drugi obrok?

Lp,
Katarina
Default avatar
Ojla, Katarina!

Hvala za nasvete. Danes je že jedel prekuhano jabolko (čežano). Z riževimi kosmiči smo pa začeli pred sadjem. Zvečer (med 19. in 20. uro) poje najprej rižko z 90 ml Pregomina, čez pa se še malo podoji. Sicer pa pri 4 mesecih in 3/4 še nima kakega pravega ritma - no približno na 3-4 ure, a ne vedno.

Lp,
J.
Default avatar
Katarina, zdravo!

Včeraj sem končno imela patronažno na obisku. Je rekla, po 6. mesecu, to pa bo čez dobrih 14 dni. Da naj dam dopoldansko malico in popoldansko/zgodnje večerno. Ko sem jo vprašala, kaj bi naj to bilo, je rekla: polenta (!!!), kefir, skutka ali navadni jogurt (3.2)...
No, midva sva pa poskusila riževo kašico, ki mu je sicer čisto všeč. Seveda ne tako kot banana, ampak je za preživet. Ampak ne vem, koliko je tista ustrezna količina, da je prav. Saj vem, da ti otrok pokaže, ko mu je dosti, a kaj pa, če bi morda še eno žličko (meni se najverjetneje samo zdi, da ima dosti, to, kar pa ven pljuva, pa tako ali tako spada zraven...)?

LP, Žuža
Default avatar
Alo!

Jaz sem malo "smotana", ko izgleda, da sama sebi pošiljam pošto...

LP vsem! Žuža

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic