Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Odpovedni rok

Default avatar

Kolega

Imam VII. stopnje izobrazbe in sem zaposlen v podjetju, kjer sem v začetku leta zaključil pripravnistvo. Pred pricetkom opravljanja pripravnistva sem podpisal pogodbo o zaposlitvi za PRIPRAVNIKA in sicer za nedolocen cas. Po koncanem pripravnistvu nisem podpisal nove pogodbe o zaposlitvi, kljub temu da naprej opravljam svoje delo kot redno zaposlen. Sedaj pa sem dal odpoved in mi grozi 3 mesecni odpovedni rok. Sam se s tem ne strinjam, saj sem zaposlen le dobro leto, tako da ne vidim razloga za maksimalni odpovedni rok. Glede na to da po opravljenem pripravnistvu nisem podpisal nobene nove pogodbe o delovnem razmerju me zanima, ce lahko delodajalec sploh zahteva odpovedni rok.
Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

Roman

V prejšnjem zakonu o delovnih razmerjih je pisalo, da tudi v primeru če si bil sprejet samo za določen čas, če ti ni dal delodajalec ob zaključku dokument o prekinitvi, se je štelo, da si sprejet za nedoločen čas. In če si sprejet za nedoločen čas, imaš seveda odpovedni tok, ne glede na to, koliko časa si tam zaposlen. Ne vem, kako je to rešeno v novem azkonu, ampak zdi se mi, da enako. Sicer pa si ta zakon preberi , pa boš videl...
Default avatar

Dharma

Ja, res velja ta odpovedni rok, vendar... poskusi se z delodajalcem na lep način pogoditi za skrajšanje le-tega, večini to rata.

lp
Default avatar

jože

po novem zakonu, je odpovedni rok vezan na delovno dobo in ne na izobrazbo oz. delovno mesto.....po moje je tvoj odpovedni rok glede na delovno dobo 1 mesec.....
Default avatar

Ena

Nov ZDR določa (92. čl.), da je odpovedni rok v primeru, ko da odpoved delavec, 30 dni. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko določen daljši odpovedni rok, vendar največ 150 dni. Odpovedni rok po zakonu v takšnem primeru, ko odpoveduje delavec, ni odvisen od delovne dobe.

Bistveno je torej, če oz. kakšen odpovedni rok imaš določen v pogodbi o zaposlitvi, ki si jo podpisal ob začetku pripravništva; če v njej takšen rok ni določen, pa velja tisti rok, ki je določen v kolektivni pogodbi, ki se uporablja za vaše podjetje. Če takšnih določb ni, velja 30 dni po zakonu.

Ker si ob nastopu pripravništva podpisal pogobo za nedoločen čas, ne vidim razloga, zakaj bi moral potem podpisati še eno pogodbo. A takrat te pa ni motilo, da si dobil pogodbo za nedoločen čas? Tvoje razmišljanje, da te odpovedni rok ne veže, je napačno. Obveznosti, ki si jih prevzel, si dolžan izpolniti, vključno z morebitnim dogovorjenim odpovednim rokom. Lahko pa se seveda dogovoriš z delodajalcem za skrajšanje odpovednega roka, kot so ti že priporočili. ZDR na primer v 94. čl. dopušča možnost, da se delavec in delodajalec lahko v pisni obliki dogovorita za odškodnino namesto odpovednega roka. Si jo pripravljen plačati? Kajti tudi v primeru, da kar odideš brez odpovednega roka, lahko delodajalec zahteva povrnitev škode, ki bi mu nastala zaradi takšnega tvojega ravnanja.

Načeloma sem vedno na strani delavcev in prav se mi zdi, da so (vsaj po predpisih) dobro zaščiteni. Tvoje razmišljanje pa ni fer. Seveda ima delodajalec pravico zahtevati odpovedni rok - zakaj pa ne? Delodajalec mora delavca, ki je dal odpoved, nadomestiti z drugim delavcem, medtem pa mora delovni proces vseeno potekati. Torej, izvesti mora razpisni postopek, izbrati delavca in skleniti novo pogodbo o zaposlitvi, potem ga pa še uvesti v delo... Odpovedi rok je določen v dobro tako delavca kot delodajalca; za enega zato, da najde novega delavca ali prilagodi delo, za drugega pa zato, da si med tem časom lahko najde novo službo. Kako bi razmišljal, če bi te delodajalec na lepem, brez opozorila postavil na cesto brez odpovednega roka - znajdi se kakor hočeš - medtem pa bi bil, ne da bi prej to vedel, brez dohodka vse do prve plače v novi službi, ki bi jo moral šele najti? Verjetno bi se zdaj tukaj pritoževal, kako je to krivično...

Dogovori se!

Lp, Ena
Default avatar

Kolega

Hvala vsem za odgovore. Jest tud nisem tak človek, da bi kar pustil firmo in šel. V bistvu sem jim hvaležen, ker sem imel priliko delati pri njih, tako da sem pripravljen oddelati svoje do konca. Vprašanje sem postavil zato, če bi prišlo do kakšnega zajebavanja, ker 3 mesece se mi zdi malce pretirano. Se bom pa absolutno poskusil dogovorit o skrajšanju, do takrat pa bom svoje delo normalno opravljal.
lp
Default avatar

555

Poglej koliko je odpovedni rok, če te odpusti delodajalec (nekdo zgoraj je omenil da s tvojo delovno dobo en mesec). Zato ne vem zakaj bi moral ti ostati 3 mesece.

Sicer pa ti je delodajalec dolžan dati delovno knjižico in je ne sme zadrževati. Tako, da greš lahko stran tudi v enem tednu, če češ. Delodajalec bo mogel dokazati, da je zaradi tebe utrpel škodo in šele takrat boš odgovoren.
Seveda pa je najboljša pot dogovor. Tvoja pogodba pa je čisto veljavna, čeprav nisi podpisal nove oz. aneksa.

Vsi vemo kako je z odpovedmi v praksi. Moje bivši sodelovki sta imele nekajmesečni odpovedni rok v pogodbi (V. st.izobrazbe) odšle pa ste obe v dveh tednih brez problemov.

lp
petra

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic