Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

So trenutki, ko smo srečni, ure, ko smo zadovoljni in dnevi, ki jih moramo preživeti. Vprašajmo, svetujmo in poklepetajmo o stvareh, ki se nam zdijo pomembne.

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

stroški v hiši (začetek skupnega življena)

Default avatar

Matej F.

Zdravo,

prihaja čas, ko bova z najdražjo zaživela skupno življenje v hiši staršev in sicer najprej v večji sobi (varianta garsonjere), potem pa na podstrehi v samostojnem stanovanju.
Zanima me, kakšni so okvirno stroški v hiši oz. kako imate to urejeno v vašem primeru. Iščem namreč različne možnosti za dogovor, da najdemo nek skupen jezik - konec koncev gre le za denar. In pri tem se zna hitro kaj zatakniti (tudi nehote).

Kako je z raznimi davki in podobnimi zadevami? So to kakšne večje vsote in ali je vezano na število prijavljenih v hiši.

Hvala za odgovor
Default avatar

-dp-

Moj nasvet: stran od staršev!
Default avatar

Matej F.

tudi to je možnost v prihodnje, ampak situacija je taka da par let sploh ne gre... žal. "V sili tudi hudič muhe žre", pravi pregovor.

Znajde se vsak po svoje, moja zgodba je pač taka zaenkrat
Default avatar

-dp-

Potem naj ti pa povem, da si stroške pač delite na pol. Voda, elektrika, telefon, snaga, itd. Ampak če niste sigurni da se ne bo zakompliciralo, se dobro dogovorite kako in kaj. S časoma se lahko namreč pojavijo najrazličnejši očitki, še tako banalni. Recimo: tvoja se pa tušira dvakrat na dan in zato porabite več vode, ali pa vi ste pa dlje pokonci in porabite več elektrike in podobno. O teh stvareh sedaj ne razmišljate, ker pač računate da ste najboljši frendi. Kasneje pa pride do prepira in to zelo pogosto.

Kar se tiče raznih davkov za nepremičnino, pa je smiselno, da jih pač plačuje lastnik hiše, vzdrževanje pa si delite.

Sam sem nekaj časa s svojo sedanjo ženo živel pri starših in ni bilo vse tako idilično kot se sprva zdi. Zato če le moreš kadarkoli v prihodnosti, upoštevaj moj prvi nasvet. Saj veš, ljubo doma kdor ga ima.
Default avatar

Breda

Dragi Matej, -dp- ima zelo zelo prav!!!!!!!!!!
z možem živiva pri starših na podstrešju in imava kao svoje stanovanje. pa dejmo reč, smo se glede denarja pomenili ampak vedno ostaneš dolžnik. sedaj namreč kupujeva parcelo in bova v roku nekaj let odšla. mati je že začela z zgodbo, "ja koliko smo mi naredili za vas vidva pa kar gresta" To se pač dogaja in je popolnoma neizbežno. Dobro premisli kako boš naredil z ogrevanjem, da ne bo skupno stikalo za vklop in izklop centralne, ker se boš grel takrat ko bojo hoteli oni. Kopalnice ne naredi nad njuno spalnico, ker jih bo ponoči motila voda. Takoj jim daj vedeti, da je to sedaj vajin prostor in da ne moreta noter kar brez potrkat kadar jima paše. Naštimaj zvonec in predpražnik, če je le možno. Midva sva videla, da nič ne pomaga in sedaj vrata pridno zaklepava. Tudi vidva ne vstopajta v njuno stanovanje kar brez potrkat, delajta z njima tako kot bi vidva želela da onadva delata s teboj. s časoma so naju začeli ustavljati na stopnišču in je delovalo, da prav poslušata kdaj hodiva iz hiše....noro....ni miru...garantirano. Najbolj je važno da vsa pravila zastavita takoj na začetku. Ko vaju ni doma stanovanje zaklenita in jima dajta vedeti da ne moreta kar noter. Okrog hiše in stopnišče pa nujno pomagajta pucati. Pri nas čistim jaz stopnice vsak drugi teden.
Želim ti veliko sreče in takoj ko boš lahko se odseli!!!!!!!!!!!!!!!!

Breda
Default avatar

-dp-

Ja, res je.

Pa še to. Prvič ko slišiš "dokler bosta pod našo (mojo) streho....", potem vedi da je konec in imaš le en izhod.
Default avatar

lulu

Pa ne tako pesimistično... saj je prav, da človek ne pricakuje, da bo vedno vse rožnato, vendar naj povem, da je čisto možno, da je vse OK. Midva živiva tudi v isti hisi z mojimi starsi (po moje je to tudi boljsa varianta kot obratno, tasce imajo nacelno rade zete, s snahami pa je vecji kriz, posebej, ko pridejo otroci, mislim, da je to izkusnja mnogih, vsem vicom o tascah/zetih navkljub...) in se zaenkrat zelo dobro razumemo. Res ima vsak svoj vhod in svoje števce (druge stvari - kanalizacija, voda, smeti pa delimo - kar se davkov tice, to ni nevemkakšen strosek, pri nas je 12.000 na leto za naš, spodnji del, starši pa plačujejo še enkrat toliko). Ko je treba kidati, skidava midva z dragim, ko pa moja mama peče kolače, pa ga "pokasiramo" tudi mi, tako da mislim, da imajo od tega lahko tudi vsi koristi, če so le vsi ZA. Pomembno je le, da se vse morebitne težave razčistijo še preden bi lahko prišlo do zamere. Ker vi verjetno ne boste imeli ločenih števcev, je najbolje, da kar oni povedo, kako in kaj - ampak če boste naredili pol/pol, mislim, da noben ne bo prikrajšan. Pa srečno!
Default avatar

Magda

Pri nas zberemo položnice na kup in delimo stroške na glavo. Seveda nismo preveč malenkostni glede tega kdo porabi več vode, kdo ima bolj odvite radiatorje, kdo večkrat visi na telefonu itd...
Default avatar

Špela

Čisti računi - dobri pr'jatli. Nisem pristaš pol - pol, ker to pomeni, da nekdo vedno nosi stroške drugega.
Mi smo stvar delno rešili z odštevalnim električnim števcem (pokazalo se je, da porabimo - midva in dva otroka - samo tretjino električne energije), žal pa bi bilo za odštevalni števec za vodo bistveno bolj komplicirano. Plačujemo sicer pol - pol, čeprav veva, da jo porabiva samo tretjino ali pa še manj (po nekaj letih že dobiš občutek koliko jo v resnici porabiš...).

Drugače pa imamo svoj vhod in svoje zunanje stopnice, ki so naša skrb.

Priporočam pa, da takoj razčistite kje so meje. Pri meni je namreč tašča kar nekaj let dirigirala katero rožo na katero okno, dokler nisva lani naredila zanalašč drugače kot je ona zahtevala... In že smo slišali: Dokler boste pod najino streho, boste delali tako kot bom jaz rekla (tasta - svojega moža tako ali tako ne upošteva in vedno ima zadnjo besedo ona).

Zadevo bova dokončno rešila čez nekaj let, ko bova (upam na splet srečnih oz. vsaj normalnih življenjskih okoliščin) izključno samo na najini parceli (in ne na kakšni podarjeni) postavila samo našo hišo.
Default avatar

pika

Mene pa samo zanima, kako naredite takrat, ko pride poračun za elektriko? Tudi jaz imam odštevalni števec in plačam toliko kolikor je na števcu plus DDV. Popišem od 15. do 15. in redno plačam mami.
Default avatar

Neli

Mene pa zanima kaj naredite v primeru menjave strehe ali večjih popravil. Ker nisem lastnica hiše, lahko pa pričakujem da nekoč bom, ali sem potem dolžna plačati oz. kako staršem brez zamere dopovedati, da naredijo darilno pogodbo, saj bi s tem vsa vlaganja v hišo pomenila tudi olajšavo pri dohodnini? Kakšni so stroški z darilno pogodbo in ali jo mama še zmeraj lahko razdre in nas nažene?