Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

PETARDE..glas PROTI

Default avatar
prebrala sem v Jani in pošiljam dalje.


Ste proti pirotehničnim sredstvom,ki prizadenejo nas,naše otroke,živali......naš mir..

oddajte svoj glas na e.mail:

[email protected]

Srečno!
Default avatar
Zinka hvala.

Lep pozdrav
Default avatar
Jaz tudi, sigurno. Ker SOVRAŽIM petarde.
Default avatar
Ni za kaj. Ko bi ljudje vedeli, kako je to nevarno, bi s ejih zanesljivo oglasilo še več. Pa ne nevarno samo za tiste, ki jih mečejo. Ko je bila moja hčerka še majhna, smo jo peljali gledat sprevod dedka mraza in ji je nekdo vrgel petardo za vrat. Edina sreča je bila, da sem to še pravočasno opazila in sem ji v hipu slekla bundo in jo potegnila proč. Še danes ne vem, kako mi je to uspelo, saj se je vse odvijalo tako bliskovito.
Default avatar
Ja še to. Ljubitelje pokonaja bi naložila na živinske vagone in jih odpeljala nekam, kjer divja vojna, da bi se lahko v živo naužili pokanja in tudi strahu, ki ga takšno pokanje povzroča nič hudega slutečim.
Default avatar
Zinka, kaj pa si naredila s tistim kretenom? Upam, da si ga fajn prebutala, da mu ni nikoli več prišlo na misel komu vreči petardo za vrat.
Default avatar
meni pa enostavno ne gre v glavo,da starši ne uvidijo kaj se dogaja medtem ko

otrok prižiga petardo.Samo gledam...kopica otrok ,glave druga poleg druge,samo še mašna manjka,da bi bile podobne šopku,petarda pred nosovi in nekdo jo prižge....ko to gledam razmišljam kako ,da je sploh še katera od glav ,nepoškodovana.

presneto bi se potrudila,da bi svojemu otroku dokazala,da petarda ne pomeni druge oblike praznovanja Dedka Mraza ali Božička ,pač pa veliko nevarnost tako zanj, kot za druge.
in ko že filozofiram o petardah.....kakšno pa je prihodnost otroka kateremu je npr.odneslo ali poškodovalo prste,roko,nogo.....morda se kateri od starišev ne bo več spraševal ....kaj storiti,da preprečim metanje...ampak bo to tudi storil.

Lep pozdrav
Default avatar
Medtem ko sem se ukvarjala s hčerko jo je seveda pobrisal.
Default avatar
Ma kaki. Saj prav "ta stari" tovorijo petarde iz tujine in dajejo zgled svojim nadebudnim potomcem.
Default avatar
Jaz sem tudi totalka proti.Če bi mi kdo obljubil, da bo to prepovedal, da bo malo mira, ga takoj volim.
Default avatar
Alka,

ni treba čakat do volitev...dala sem mail pa piši.

dijo
Default avatar
Ti, ki so zdaj na oblasti, to očitno dovoljujejo. Prvega decembra bomo imeli priložnost za spremembo in upanje naboljše. Ali jo bomo znali izkoristiti?
Default avatar
Zainka,

po vsem temle in ostalem sodeč....težka bo...
Default avatar
Jaz sem seveda proti petardam....a se spomnite ljudje zlatih časov, ko je bil na oblasti DEMOS in tudi ne dolgo nazaj, ko sta bila na oblasti Bajuk in Janša, kakšen ljubi mir-BREZ PETARD je bil ....potem pa je prišel zopet na oblast Drnovšek in je zopet uvedel petarde....Zinka se prav gotovo spomni teh zlatih časov vladanja Bajuka in Janše.....oh ja, bo treba volit Brezigarjevo, bo tak lep mir in tišina...
Default avatar
Zakaj ali je Brezigarjeva kje obljubila, da bo ukinila petarde.
Poglejte vsak dan na naših cestah umre toliko ljudi, pa kaj se kaj ukrene nič.
Vsak da imamo v državi vse več drog in kriminala, pa kaj to je davek demokracije.
Če bi bil na oblasti kdo drug bi bilo pa drugače?? bla, bla, bla
Vsi so isti!!!! Tam, kjer je denar se vse neha.
Sem proti petardam, proti vožnji pod uplivom alkohola (v taki nezgodi izgubil enega od družinskih članov), sem proti drogam (imam otroka, ki lahko zapade v
odvisnost) in ALI MI JE KDO OD POLITIKOV, POLITIČNIH STRANK OBLJUBIL,
da če bo izvoljen da bo te probleme rešil.
Pa tudi če bi mi že obljubil, kaj naj naredim če obljube ne bo izpolnil, naj na drugih volitvah volim drugega in če tudi ta ne bo izpolnih svojih obljub in ko bo zmanjkalo strank, ki bi mi še lahko kaj obljubile ?????
In na koncu ugotovim, da se nahajam v začaranem krogu in se vrtim in vrtim .
LP
Default avatar
Se strinjam je grozno še posebaj okoli novega leta.
Veste, kaj pa mene najbolj moti, dejstvo, da ne moremo sami pomagat vzpostavljat red okoli petard. Kaj sem mislil?
Poglejte primer Zinke, ki je napisala zgoraj da so petardo vrgli v bundo.
Recimo, da se to zgodi meni in žena sleče hčerki bundo, da nebi petarda počila,
jaz pa besen ujamem storilca, ki je vrgel petardo in mu v jezi primažem eno okoli ušes.
Zdaj pa dragi forumovci vi meni povejte kdo bi bil tukaj bolj kaznovan on, ki je metal petarde ali jaz, ki sem ga okoli ušes???
Pa preden me kdo napade, vedite, da nisem pristaš nasilja nad otroci in ga doma tudi ne izvajam. Vendar ima vsaka stvar svoje meje in če bi lahko otrok ostal
tako ali drugače poškodovan zaradi takega dejanja je pa tukaj res meja pri kateri bi se morali resno pogovorit s starši.
Večina bo verjetno mnenja, da bi mu moral samo povedati kaj je prav in kaj ni.
Sem že probal, ko so metali pred hišo in vsi tisti, ki ste to že probali verjetno
veste reakcije najstnikov na to ( da ne pišem raznih kletvic, kateri od prstov je bil v zraku vam je tudi jasno) na koncu pa ti še zabrusi da mu nič ne moreš, ker je še mladoleten.
Ja tako, tudi letos bomo vozili slalom okoli petard na predprazničnih sprehodih.
Lep dan še naprej.
Default avatar
Hoj Sara,
Sem ravnokar zacela po krajsi pavzi prebirat posto na forumu. Moji pomisleki v zvezi s taksnimi akcijami so naslednji :
1. Kar je prepovedano je najslajse in vsi vemo, kaj se je dogajalo v obdobjih prohibicij...
2. Starih "otrok" ne premakne nihce, ucijo pa se od njih njihovi lastni otroci.
3. Pri tem bi morala glavno vlogo odigrati samo preventiva in se to ob pomoci nekaksne "kaznovalne" politike, saj je znano, da brez kazni nikoli ne gredo stvari ( zal! ) tako pospeseno naprej....

Pod tocko 3 : Ko si bo vsaj 80 %- ov starsev vzelo dovolj casa in zivcev za dooolge pogovore o tem, kaj se vse lahko zgodi ob taksnih akcijah in kje je pravzaprav motiv za taksna dejanja vseh pokanja zeljnih mladenicev in mladenk ( in nikoli neodraslih oseb! ), potem se bo zacelo vedenje vecine spreminjati. Enako velja za vse ostale dejavnike, ki lahko vplivajo na nase otroke in odrscujoco mladino. Za pokanja zeljne starce je pa tako ali tako vzgojna le materialna kazen, pa se to ne v celoti. Preventivno selovanje je zahteven in dolgotrajen proces, ki se ne zacne en mesec pred vsakim novim letom!
Za taksno stalisce se zavzemam zato, ker smo pri nas doma, hvala bogu, uspeli z vecletnimi debatami eden z drugim razcistiti ta problem v pogovoru z otroci. Tako kot to, kaj se jim naprimer lahko zgodi z mamili in podobnimi "pastmi ". Je pa res, da smo porabili za taksne pogovore ure in ure. A mi danes ni zal, saj imam ob tem zavest, da sem storila to, kar sem dolzna storiti in da sem se ob tem potrudila, kolikor je bilo v moji moci.
Ceprav tega problem se nismo izkoreninili ( dalec od tega! ) pa smo vsaj pripravili otroke na to, da se znajo samozascitnisko vesti v nekem okolju, kjer se to dogaja.
Mimogrede: medtem so moji otroci doziveli tudi to, da je nas pes, delovne pasme, ki se 6 let ni bal nobenih petard, naenkrat dozivel tak stres, ko je v popolnem miru in tisini priletela iz visine petarda tocno pod noge psa, da ga moramo vsak december se posebno skrbno varovati pred situacijami, ki spominja na vojno...Od tedaj moj pes ni vec to, kar je bil in zal tudi ne bo.
Default avatar
Kandidatka za županjo (hvala Bogu ni prišla v drugi krog) Evita Leskovšek si celo prizadeva, da bi heroin delili na recept.
Default avatar
Pravkar sem prebrala vsa vaša razmišljanja. Vse je res, kar pravite, jaz bi dodala še to, da poznam v svojem okolju nekega policista in neko učiteljico, katerih otroci so v decembru polni petard. Torej nimamo mi kaj razmišljati, kaj bi lahko napravili. Nadalje opažam, da so polni petard tudi otroci tistih ljudi, ki dobivajo razne pomoči in socialne podpore. Tudi tu nimamo kaj komentirati. Ne govorim na pamet, te ljudi poznam z imeni in priimki!

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic