Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Štipendije – nadaljevanje

Default avatar
Vidim, da vas je kar precej jeznih in da vam res ni postlano z rožicami. Sedaj pa bi rada vprašala nekaj, kar me je vedno zanimalo. Gledala sem namreč kolege na faksu… Starši nobeni magnati, plače nizke, šoloobvezni otroci, komaj se prebijajo iz meseca v mesec… Očitno res težko. Ampak kako si lahko potem kupujete najdražjo obleko, sedite vsak dan po kafičih, hodite na morje, na novoletna potovanja, soba tip-top opremljena...? Brez zamere, samo vprašam, ker bi res rada razumela.
Default avatar
Sicer ne vem točno, za kaj gre glede štipendij - predvidevam, da se študentje jezijo, ker jih je premalo ali so prenizke ali nekaj v tem stilu.
Tvoje vprašanje oz. komentar res ni na mestu. Stvari, ki si jih naštela, so del vsakdanjega življenja, sploh pa študentskega! In študent potrebuje štipendijo tudi za iti na kavo ali potovanje - ne vem, kako ti preživljaš ali si preživljala študentska leta, vsekakor bi lahko vedela, da je to del ritma. Hvala lepa za študenta, za katerega to pomeni zgolj bukve in pranje perila pri starših ali karkoli že!
Koliko stvari spoznaš in odneseš ravno iz klepetov, da sploh ne govorim o potovanjih!

Kako si to študentje privoščijo? Si že nekako, denar se že napraska tu in tam - ponavadi kar težko in s študentskim delom. In denar pomeni - človeka vredno življenje, ki je tudi v tem, da si privošči morje in nepozabno novo leto!


Denar ni samo za hrano, stanovanje in učbenike- to je preživetje; življenje je pa v malih stvareh - v pogovorih ob kavicah, potovanjih,lepi sobi! Probaj, pa boš videla, kaj vse ti to lahko prinese!
Default avatar
Ja, vendar če govoriš, da nimaš niti za preživetje, potem pač ne moraš zapravljati za potovanja in pričakovati, da ti jih bo država plačala.
Default avatar
No Jerneja, če ti povsem odkrito povem: ko sem bila študentka sem imela veliko več denarja kot ga imam danes. Iz preprostega razloga: računov ni bilo, vsepovsod popusti, če se hotel si vedno dobil delo.
Danes pa je najemnina, računi, zavarovanje,...itd.

Kar se pa tistih potovanj tiče, imaš pa študentske turistične agencije, ki za zelo majhen denar uredijo krajša potovanja (morje, novo leto, smučanja,...). Kvaliteta ponudbe je seveda temu primerna.
Default avatar
Tudi jaz sem se spraševala kako je to mogoče. Tako, da če nisi dobro oblečen, če ne hodiš na kavice, nimaš poznanstev, ki jih lako kasneje dobro izkoristiš. Gre pač za tak način živjenja, ki ga moraš sprejeti ali pa si navaden revež.
Default avatar
Jaz imam štipendijo. Pa vseeno nimam denarja za kafiče, gostilne... Tudi dobrih oblačil si ne morem kupiti. MOja štipendija gre za knjige, zvezke, hrano, prevoz in oblačila, ki pa niso nič posebnega - beri so poceni. A ja pa še delam preko študentskega servisa. Potovanja pa seveda odpadejo, če prav si jih močno želim.
Default avatar
JERNEJA,

jaz ti bom tako povedla,

kot sem že nekajkrat omenila:
-zase skrbim že od srednje šole (za učbenike, za prehrano v šoli, za oblačila, velikokrat tudi na kake izlete nisem šla ker nisem imela denarja,.....)
-živim že drugo leto s fantom (sama plačujeva položnice, najemnino, hrano, ...)
-za kakšne rojstne dneve od staršev nisem dobila že ne vem kako dolgo nič,
-na kavice, cigaretke, ... ne vem kdaj sem bila na kaki kavici nazadnje (sicer je ne pijem in niti ne kadim, ker dam rajši ta denar kam drugam)
- na kakšnih potovanjih ne vem da bi kdaj bila (lani čeprav sem delala, nisem imela niti dneva počitnic)


Tak da, frajlica ne obsojaj ljudje kar tak. Res je da nekateri to po počnejo, samo tistim ne gre tako slabo, ampak samo jamrajo, ker bi radi še več.
Default avatar
Aja pa še to !!!

Ne obsojam ljudi, ki zapravljajo denar za takšne reči, obsojam njihovo jamranje. Samo gnjavijo kak nimajo denara, ne naredijo pa proti temu nič!!!

TO PA OBSOJAM!!!

Prvo vsaj poskušaj nekaj ukrenit proti temu, se odpovedat nečemu, potem pa jamraj.!!!!
Default avatar
Prav imaš.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet