Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

je lepota res tako pomembna?

Default avatar

TIne

Veliko berem knjig za osebno rast, polno razno raznih priročnikov o samozavesti in samopodobi. In že dolgo časa se ubadam z enim vprašanjem, ki si ga ne morem pojasniti, a ga opevajo vse knjige in to še celo precej osladno. Gre se glede človekove zunanjosti. V knjigah piše, kako zunanjost človeka ni pomembna, kako mora ohraniti svojo pozitivno samopodobo itd. in če se ne bo dovolj cenil in spoštoval, ga tudi drugi ne bodo in tako naprej. In zmeraj ko berem kaj takega, se spomnim na eno znanko, za katero ne bi mogel reči, da je lepa. Nasprotno, zunanjost je tako zelo odbijajoča, da se človeku kar zasmili. Ne boste verjeli, stara je 29 let in še vedno samska. Dobro, če bi se oziral na knjige, potem bi verjetno sklepal, da je samska zato, ker ima pač negativno samopodobo ali samozavest in drugih moških ne pritegne. Ampak jaz vem, da to ni to!! Na zunaj jo poznam. Vidim, kako se obnaša. Vsekakor se ne obnaša tako, kot kakšna zafrustrirana, neprivlačna ženska. Je vesela, živahna in dobre volje. Prav gotovo nekaj izžareva. AMPAK! Vseeno je samska! Mi kdo zna opgovorit na vprašanje, zakaj knjige in drugi ljudje trosijo osladna sporočila o pomembnosti samozavesti, ko pa si ljudje, ki ne izgledajo lepo in dobro (ali "in" v današnji družbi) ne morejo najti partnerja (in še marsičesa drugega). Kaj ostane tem ljudem? Ali se morajo pač sprijazniti s tem in živeti drugačno, samsko življenje??? Včasih opazujem to znanko in se mi kar smili. Zakaj je še vedno sama? Pa ne da bo ona ena tistih žensk, ki se bo morala na koncu sama metati pod nogam fantom. Ti pa jo bojo na prijazen način zavračali in želeli, da je "le njihova prijateljica". Prosim, kaj vi mislite o tej temi. Zakaj je zunanjost tako pomembna in kaj naj storijo taki ljudje, ki si s svojo zunanjostjo v življenju ne morejo pomagati? Po drugi strani pa gledam prijatelje, nekatere zelo samovšečne, ki kar padajo v trans, ko se gledajo v ogledalo, si izmišljujejo neke fantazije, da so ne vem kdo in se potihem smejejo vsem drugim, ki v življenju niso imeli tako bajne sreče s svojo lepoto. Ja, sreče! Zakaj? Imajo dekleta, nekateri so poročeni, imajo lepe in dobro plačane službe, imajo lepo življenje. Prosim, povejte svoja mnenja!

Tine
Default avatar

Joži*

Mislim, da je važno predvsem tisto, kar sije iz človeka. Poznam kar nekaj žensk, ki na pogled niso nič posebnega, a dobesedno sijejo! In so poročene. Pa poznam tudi na videz popolne, po samske.

Ne vem, zakaj je tvoja znanka samska. Morda pa pri 30 ali 35 letih ne bo več?
Default avatar

Tommy

Izgled ni pomemben, dokler ne izstopaš iz povprečja. Oziroma, po domače, dokler nisi grd. Imamo pa srečo, da živimo v časih, ko se da tudi proti grdoti že marsikaj storiti. Npr. šport, lepotne operacije, itd. Morda bodo čez nekaj let možne že kakšne genske terapije.
Druga alternativa pa je staranje. Z leti namreč vsi postajajo grdi in utrujeni. Svoje kriterije prilagajamo svoji "tržni spolni vrednosti". Moški smo tu vendarle v prednosti, saj se nam pogosteje dogaja da z leti postajamo privlačnejši. Meni se dogaja, da me danes obletavajo 30+ letnice, ki so se me, ko so bile stare 20+ na široko izogibale (ker sem tedaj eno majčkeno izstopal iz povprečja). Tjah, ampak kaj, ko so zdaj tako grde. To niso več iste ženske, to so okostnjaki z uničeno kožo, gubami, celulitom, pisano zgodovino moških, duševnimi brazgotinami in celim kupom drugih problemov, od bivanja pri starših, življenja v minusu, brezperspektivnosti, zatolčenosti, tuposti...
Tommy
Default avatar

Maja

Tine, se povsem strinjam s tabo, tudi sama sem že večkrat razmišljala popolnoma enako, kot da bi bral moje misli! Res je, lepota očitno JE pomembna in vedno bo, ne glede na, kot praviš, razne "osladne" misli iz tovrstnih priročnikov za samopomoč... Npr. ena taka oseba, kot je tvoja znanka, ki jo omenjaš, jih lahko prebere še nevem koliko, lahko je inteligentna, simpatična, a bo najbrž vedno ostala sama, medem ko bo kaka puhloglava lepotička le malo pomigala z ritko in že se bo trlo snubcev. A to sta seveda le dva ekstrema. Tiste misli in nasveti iz knjig se morda res obnesejo pri povprečju, torej pri ljudeh, ki ne odstopajo ne v eno ne v drugo smer. Če torej nekdo izgleda povprečno (ali po možnosti še malo nad povprečjem), bo njegova prijetna osebnost, inteligenca itd. itd. imela vpliv na povečanje njegove priljubljenosti, medtem ko - če je nekdo izrazito neprivlačen, se lahko še tako trudi, pa bo najbrž vse življenje ne le brez partnerja, ampak tudi brez ali z zelo malo prijatelji, ki se bodo seveda raje družili s svojimi lepšimi znanci - po eni strani je navsezadnje to povsem razumljivo - človek pač rad gleda lepo (lepe stvari, kot tudi ljudi), posluša lepo glasbo, gleda lepe slike, vonja prijetne vonje, itd. itd. skratka, je estet - pripadnik estetskega. In tisti ljudje, ki to niso, pač ostanejo vse življenje več ali manj sami (ne le to, tudi že od otroštva naprej jih npr. zafrkavajo, v šoli jim lahko gre slabše, saj so tudi statistike pokazale, da so med učitelji in vzgojitelji bolj priljubljeni lepi otroci,... ja, že takrat se začne, in nato vse življenje - težje dobijo službo, težje navezujejo stike,...skratka, so vedno sami). Verjamem, da se ti to zdi krivično, tudi jaz ne morem ostati ravnodušna do takih krivic ali "krivic", a tako je in tu najbrž ne more nihče ničesar spremeniti. Kot pravi pesem Metallice: Sad, but true.
Mi je pa zelo všeč, da vsaj nekdo razmišlja tudi o takih stvareh, da te gane in da ne ostajaš ravnodušen. Morda pa nekaj malega kljub vsemu le lahko storimo - morda boš svojo znanko zelo razveselil, če jo kdaj povabiš na kavo (saj ne grize!
:-)) in ji pokazal, da je še nekaj človeškosti na tem svetu in da zaradi svojega videza ne bo diskriminirana prav od vseh!
Lep pozdrav, Maja
Default avatar

Zinka

Pa si prepričan, da si ona sploh želi kakega moškega? Če je vesela in vse, kar si naštel, potem lahko sklepaš, da je zadovoljna s seboj in sovjim življenjem, drugače bi ibl azamorjena. Torej je z njeno samopodobo in smaozavestjo vse OK. Res ne razumem, zakaj to povezuješ z njenim samskim stanom!?
Default avatar

zonezleht

Edino kar lahko pripomnim je to, da naj bo she 50 let samska kot pa da se dol da sam da bo koga dobila. Bo zhe naletela na tapravega ...na tistega, ki ne ische samo f*k za eno noch.
Glede lepote : lepota mine notranjost ostane ... lepoto lahko kupish notranjosti pa ne ...
Default avatar

kr ena

Hja.. ce ne mores biti razsvetljujoc zgled, si se vedno lahko zastrasujoc primer. V duhu PR: vsaka publiciteta je dobra. Najbrz pa se nelepi zelo navelicajo te vrste pozornosti in si zazelijo tudi bolj pozitivne. Resitve: a)spustiti kriterije b)si kupiti psa c)postati poduhovljen. Po mojem je zunanjost pomembna, se posebej pa moskim. Zunanjost ima pravico veta, pred inteligenco in karakterjem.
Default avatar

Medeja

Je res cilj vsake ženske poročiti se in imeti otroke?
Default avatar

Juna

Ne spomnim se, da bi sama pri sebi za koga rekla, da je grd... Menim, da se vse - od mišljenja do delovanja odraža na človeku, na njegovem telesu in obrazu. Sama vem, kako se čustva odražajo na meni - kadar sem jezna, kar čutim svoje nagrbančeno čelo in zategnjene mišice in takrat verjetno zame nihče ne bi rekel, da sem lepa:)). Zame je pomembno, da človeka začutim, zunanjost je drugotnega pomena - sicer pa če nekdo skrbi zase, se ukvarja s športom, je dokaj zadovoljen s seboj in pazi na hrano... nikoli ne more biti grd.
Imam prijateljico, ki ni čisto po manekenskih merilih, a je srečno poročena, pozitivka, okrog sebe kar širi pozitivno energijo.
Malo poglejte okorg, ko hodite po cesti, čisto vsak človek je lahko zanimiv!

LP
Default avatar

Gregor

Lepota je pomembna. Če mi ženska ni všeč, nikdar ne bom ugotovil, kako poduhovljena je. Poduhovljenost mi je na sploh sumljiva. Bojim se namreč za njo skritih kompleksov in frustracij.
Težko bi to natančno opredelil, a nekatere ženske, sicer povsem povprečnega videza, izžarevajo energijo, ki jih v živo dela veliko lepše, kot izgledajo na kaki nepristranski fotografiji. In obratno; kaka filmska lepota zna v živo zelo odbijati.
Kaj pa občudujemo v umetnosti, naravi... če ne lepote.
Default avatar

Oda

A veš kaj Tommy! Tole si pa zlo ponesrečeno napisal! Ko se ljudje staramo, postajamo grdi! Ej! Ti pa res ne veš kaj govoriš. In povrhu še to, da, moški so pa izjeme.
Vsak človek je na svoj način lep, tudi ko gre v leta. Poglej malo okoli sebe in se zamisli. Zrelost ima poseben čar, ki mnogokrat odtehta gubice, kakšen odvečen kilogram, kakšen las manj...
Oprosti, ampak, sprašujem se, kaj meniš o svoji mami, ki, predvidevam, mora biti stara okrog 50-60 let!? Je zate grda? Pa oče?
Bi te pa res rada videla, kakšen Bog si ti, da so zate zdaj ženske pri 30 preslabe!!! Pregrde.... Nekega dne, bo ena izmed teh mogoče mati tvojega otroka! Joj, sej nimam besed! A si sploh otrok zasluži takšnega očeta, ki ima tako nerazšičene pojme in ki dejansko svet jemlje le skozi estetiko! In kaj, če tvoj otrok ne bo lep?
In še to... mislim, da si človek brez hrbtenice ali pa oseba, ki rije tja, kamor je popihal veter ali kjer vidi korist. Človek, ki ne dovoli naravi da boža to, kar je ustvarila. S genskimi metodami!!! Joj!!! Ti bi svet nardil po svoji slikanici - ampak svet ni slikanica, ni film, in na tem svetu smo ljudje, takšni in drugačni, bolj ali manj zadovoljni s svojo podobo. Bolj zakrbljujoče je to, da nimamo vsi razvitih vseh vrednost, dobrega mnenja o sebi, samozavesti,... Ne pa videz.
Oprosti, to je moje mnenje in moram priznat, da si me zelo razburil!
Default avatar

žalostna

Kaj pa če se ti zgodi nekaj, kar te še bolj onesreči, npr. če si se odločil za pl. operacije, pa so bile nezspešne? Dogaja se!!!
Default avatar

tea

Bla, bla, bla,
Kot že rečeno, je res cilj vsake ženske biti poročena in imeti otroke?
Ta prijateljica je, če že ni lepa, je pa dovolj pametna, da lahko preživi samo sebe. Zakaj bi si na glavo nakopala kakšnega šovinista, ali pa mamino mazo, mogoče kakšnega "usmiljenega prijatelja" in še bi lahko naštevali moške primerke, ki želijo imeti oblast nad žensko dušo, žensko zunanjost pa za razkazovanje, da bi se še enkrat potrdila njihova moškost.
Tak spis lahko napiše samo moški, ki nima dovolj v gatah, da bi se spopadel z današnjimi stereotipi in še na drugačen način spoznal, da je ta ženska zelo lepa.
Poglej malo čez ograjo svoje omejene moške pameti in spoznaj, da svet ni samo bel in črn ampak da na njem obstaja tudi veliko odtenkov sive barve.
Upam, da nam takih bedarij ne bo treba več brati na teh forumih. Pa kaj, če je nekdo tak in tak. Tudi on ima pravico živeti tako kot si sam želi. Njegove želje ne morejo biti vedno v skladu z našimi merili.
Nobene pravice nimamo nekoga etiketirati, da je grd oz. nesimpatičen, kajti tudi nas lahko kadarkoli doleti kakšna nesreča ali bolezen, ki nam bo bistveno spremenila zunanjost. Vprašanje je, ali bo zato spremenjena tudi naša notranjost?
Default avatar

žalostna

Bravo!
Default avatar

tea

Bravo Oda
Še vedno sem mnenja, da je škoda besed za "rezsvetljevanje" takih omejencev
Default avatar

tea

Citiram

> Lepota je pomembna. Če mi ženska ni všeč, nikdar ne bom
> ugotovil, kako poduhovljena je. Poduhovljenost mi je na sploh
> sumljiva. Bojim se namreč za njo skritih kompleksov in
> frustracij.

To pa zato, dragi Gregor, ker si preneumen, da bi lahko s tako žensko navezal stik. Zate je veliko lažje, če se pogovarjaš s puhloglavko, ti vsaj ni treba dosti razmišljat, hitro najdeš temo za pogovor, verjetno o kakšnem dobrem avtomobilu, ali pa kje ste ga kdaj lomili s prijatelji, razbijali avtomobile in dražili policaje.
Strah in groza pa se je pogovarjati z žensko, ki ve več kot ti.
Zanima me, kaj narediš, ko ugotoviš, da je lepotica po vrhu vsega tudi pametna ženska (na tvojo srečo, ali pa nesrečo, takih žensk ni malo)?
Default avatar

truth hurts

edino kar bi jih streznilo..bog ne daj, ne privoščim tega najhujšemu sovražniku..da bi se recimo zgodila prometna nesreča ali pa karkoli in bi ostali opečeni za celo življenje..pa za moškega se mi clo zdi da ni take krize ..nevem u glavnem to je grozljivo pa vendarle kaj pa če se komu od nas kaj takega zgodi..
Default avatar

Miska

Ja, saj res! Kaj pa je zate sploh lepota? O tem pa nismo nic izvedeli, a ne?
Default avatar

Maška

Tommy, oprosti vprašanju,
ampak, iz katerega hleva so pa tebe izpustili?
Maška
Default avatar

Juna

Ce ne ustreza tvojim lepotnim idealom, je torej grda in nesrečna. Ali je človekova vrednost res zreducirana samo na lep ovitek? Hudooo...
Ženske si MORAMO pridobiti toliko samozavesti, da nas takšno razmišljanje nekaterih ljudi ne bo podrlo.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic