Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Skupni račun

Default avatar

dejko

Zanima me, kako je, če imaš z recimo ženo skupni ali ločeni račun. Kaj imate vi in kako ste zmenjeni za delitev stroškov in ostalega, v primeru da imate ločen račun?
Default avatar

Janja

Midva imava ločen račun. Stroške stanovanja pa plača vsak en mesec. Tako je že od začetka in sva čisto zadovoljna.
Default avatar

Andi

Ločeni račun je najbolj pošten.
Vsak svoje stroške in skupaj plačilo skupnih stroškov.

Ko sem v Švici pred leti videl, da fant in dekle plačata vsak svoj zapitek, mi je to ostalo v spominu in se mi zdi logično. Po več letih sem bil v Švici službeno in je direktor v svojem podjetju, v svoji menzi plačal svoje kosilo. Skoraj me je kap, a je lepo razložil, da tako računi "štimajo" in ni problema.

V banki uslužbenka ni vzela drobiža kot "tringelt", ker ima več dela, ker ji banka ne štima, kot je vredno napitnine. Zanimivo, ni kaj.

LP Andi
Default avatar

dejko

glede zapitka. zdi se mi bedno, da če greš ven, deljeno plačuješ iste račune. naj vsak (približno) enkrat plača. če pa gre za veliko razliko pa se pač neko drugo razmerje vzame. oba pač morata biti drug do drugega toliko fer in na dolgi rok je isto, kot če bi vsak svoje plačevala. nekateri se mi zdijo, da preveč preračunavajo. kot da jim gre res za čisto vsak tolar. isto se mi je zdelo čudno, ko sem prišel študirat v lj in ko smo z lj kolegi šli recimo na kavo in smo bili recimo trije in vsak je ven potegnil jurja, da bo pač zase plačal. in potem se mi zdi ful bedno, da vsak dan hodiš z istim folkom na kavo in se vsak dan isto zgodi. in potem sem predlagal, da bom danes jaz plačal, jutri pa pač kdo drug. jaz sem seveda plačal, drugi dan pa se ni nihče spomnil in so spet vsi svojega jurja ven potegnili. no, taki dogodki so se pa meni vtisnili v spomin.
Default avatar

grazia

Sem za skupni račun. S fantom si popolnoma zaupava in si ne delava skrbi zaradi tega-ali bo skupen račun ali ne. Za naju so takšni pogovori čisto odveč, se ukvarjava s pomembnejšimi.
Default avatar

nika

midva imava tudi skupni račun,
saj je v zakonu itak vse skupno...
razen, če ne misliš že sedaj na ločitev...
pa še tedaj te ščiti zakon.
Default avatar

Andrej

Z ženo imava že od začetka skupen račun. Če živiš skupaj, so menda tudi stoški skupni. Ne pa, da se ubadaš kaj bo kdo plačal. V stanovanju živiva oba, oba porabljava vodo in elektriko, oba prazniva hladilnik. Nikoli se ne vprašava kdo bo plačal, saj gre s skupnega računa.
Kot je napisala Grazia, so v življenju pomembnejše stvari.
Default avatar

janina

Skupni račun! Meni se zdi, da se da na ta način več "prišparat", kot pa če imata vsak svoj denar. Najbolj hecno se mi zdi, če gre en od zakoncev v trgovino, plača s svojim denarjem, potem pa doma to delita na pol (do tolarja natančno). V zakonu je itak vse od obeh. Pa naj bo še denar. Razen, če že zdaj razmišljaš o možnosti ločitve, ja.
Default avatar

Jani

Se popolnom a strinjam s tabo Andrej. Ker če si z nekom pripravljen deliti vse, od A do Z, denar pa naj imata vsak zase in potem kup problemov. Kaj pa v primeru, da ima recimo mož 2x večjo plačo od žene? Torej naj bo v isti hiši eden bogat, drugi pa revež? Z ženo sva skupaj 15 let in do sedaj še nisva imela problemov zaradi denarja. Ko je potrebno, vzameš tam kjer je. Če pa ni, potem pa tko ne moreš drugače, kot da se ubadaš s tem.. kje dobiti a ne? Naj se potem oba, vsak po svoje.. en mesec ubada kje dobiti?

Res pa je, vsak po svoje!

Lep večer!

Jani
Default avatar

makalonca

Jasno, da je račun skupen!

Če so skupni otroci, problemi, postelja... no potem tudi denarja ne bova delila. Dokler je, ga je za vse, ko ga zmanka bomo pa vsi lačni!

A moram potem možu izstaviti avtorsko pogodbo za vzdrževanje gospodinstva? A moram računati na to, da mu bom morala plačati za urejanje okolice in menjave olja v mojem avtu??! Kaj pa, če se mi kaj zgodi pa ostanem brez službe? A to pomeni, da bo moje stroške (npr. 20x kosilo, 15x uporaba tople vode, 55x uporaba stranišča, 15x vožnja do tašče, 3x vložki, 1x frizer ...) zapisoval v zvezčič in bom potem pri njem živela na kredit?
Ne norte!!!!!!!
Default avatar

Janja

Pri nas ne deliva računa na pol. Če greva v trgovino (ponavadi celo skupaj), plačam jaz, on pa da nekaj denarja konec meseca na stran in to potem dava h kupčku, ki ga imava na banki v vezavi. Pri nama je to čisto enostavno.

Mislim, da je dosti drugih stvari v zakonu, ki so pomembnejše, kot pa ukvarjanje, ali bi imela skupni račun ali ne.
Default avatar

reber

več ima , bolj je škrt...
Default avatar

reber

Ja, menda je skupni račun edino pošten, če pa ne, potem pa je res brez veze da se poročiš ali živiš skupaj z nekom. Res je, tudi otroci so skupni in postelja in... če pa že na začetku misliš na ločene račune je isto kot da se že pripravljaš na ločitev. Potem je tudi najbolje še vsak svojo posteljo ... in vsak svojega ljubimca in vsak svojega ...
Pri nas je vse skupno, kar se tiče denarja stroškov, z ženo upravljava s premoženjem, kar ga sploh je, oba, mogoče eden bolj kot drugi, ampak to sploh ni pomembno, če se dela tako, da je najboljše za vse in da gre brez problema skozi mesec - opa, skozi mesec je prkratko obdobje, treba je misliti kar precej mesecev v naprej in biti discipliniran pri porabi denarja, še posebej, če ga je manj.
Pri nas načeloma brez kreditov. Če ni denarja, pač ne kupimo.
Default avatar

Nina*

Midva nimava skupnega računa - imava pa skupne stroške (položnice, hrana,...). Vsak pokrije nekaj od tega, kar ostane pa je za rezerve in najine osebne užitke.
Default avatar

Joži*

Midva imava sicer ločen račun, a denar je skupen. Ko dobiva plači, seštejem zneska in naredim okviren plan porabe in prihrankov. Račune plača tisti, ki ima tisti hip višje stanje, v trgovini tisti, ki pač takrat gre v trgovino. Isto je, kot če bi imela skupen račun.
Default avatar

Lena2

Skupni račun = največja napaka, ki jo dva osla lahko naredita. HB je jaz nisem... :))))))))))))

Denar daš lahko itak na en kup, ni potrebe po skupnem računu. Vsak naj ima malo samostojnosti, no. A si mogoče razmišljal, kako fino se da skupni račun v primeru nesporazuma izkoristiti???
Default avatar

Hali

Midva imava skupen račun, saj si ne predstavljam, kako bi gradila in si delila stroške...
Default avatar

Lena2

Oj, kako so lahko kakšne stvari pomembne! Ne se zajebat, punca, lahko se imaš rad do smrti, imej pa vseen svoj račun. Razen, če ma tvoj tip dost keša... :)))))))))))))))))

Aja: taki pogovori NISO nikoli odveč!
Default avatar

Lena2

Komot - pač bi vsak s svojega računa prispeval... se ti ne zdi?
Default avatar

Lena2

Ja, kar misli si, da te ščiti! V praksi je čist drugače...

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic