Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Razgovor za službo

Default avatar
Potrebujem vašo pomoč! Sem tik pred koncem študija (v kratkem nameravam diplomirati) in zato aktivno iščem službo. ker za mojo izobrazbo ni bilo razpisanih mest, sem pošiljal ponudbe za zaposlitev kar na slepo. In danes so me končno poklicali iz ene firme in me vabijo na razgovor. Ker z razgovori za službo nimam še nobenh izkušenj (to je moj prvi razgovor) vas prosim za pomoč. Zanima me, kakšna vprašanja lahko pričakujem na razgovoru, kako sam tak razgovor poteka(poleg tega me zanima, če ima kdo od vas izkušnje z razgovori na nerazpisana mesta da je torej poslal ponudbo in so ga poklicali na razgovor), koliko časa poteka razgovor, na kaj moram pri razgovoru paziti, kaj naresti, če ti že takoj ponudijo zaposlitev na nekem delovnem mestu, pa ti tisto ravno ni všeč ali pa bi si rad vzel čas za premislek (poleg tega razgovora imam namreč še en razgovor drugi teden, ki sem ga dobil na enak način). Vsak vaš nasvet mi bo v veliko pomoč!!! Lep pozdrav Peter
Default avatar
živjo,

menda znajo biti zadnje čase taki razgovori kar pasji. v nekaterih večjih podjetjih dajejo kandidatom reševati razne naloge (logične, računanje...), sprašujejo stvari s področja delovnega mesta itd... pomojem je pomembno, da prideš tja samozavesten, a ne preveč napihnjen. sam premisli, kaj bi rad počel, kakšno plačo pričakuješ, kaj planiraš v prihodnosti... taka vprašanja so običajna. ponavadi sprašujejo tudi čisto osebne stvari: ali imaš punco/ženo itd... mojega prijatelja so npr. vprašali, kdaj je bil nazadnje res srečen in naj opiše to situacijo.


Veliko sreče
n.
Default avatar
Na razgovoru za delovno mesto te lahko sprašujejo vse kar je povezano z delovnim mestom za katerega poteka razgovor, tvojim izobraževanjem, željami na delovnem mestu in podobno. NImajo pa te pravice spraševati po tvojem zasebnem življenju. Že to ali si poročen ali samski je vtikanje v zasebno življenje. Tvoja zakonska pravica je, da zavrneš odgovor na takšna vprašanja. Ti si vendar prišel na razgovor o delovnem emstu, ne pa k recimo psihiatru s katerim bi razglabljal o svojih zasebnih težavah. Če bodo tvojo tvojo zavrnitev sprejeli pozitivno, potem so vredni, da se tam zaposliš, drugače ne. Saj lahko v prihodnje pričakuješ neprestano vtikanje v zasebno življenje.
Default avatar
Na razgovoru te bodo itak takoj prepoznali ali si še "zelen" ali ne.... Kasneje boš že videl, da bi se stvari drugače lotil, kljub temu pa ne vrzi puške v koruzo. Po mojem je najvažnejše, da se ne postviš v podrejen in "prestrašen" položaj. Konec koncev oni ponujajo službo, ti jo iščeš in v takem trenutku sta si obe strani čisto enakovredni. Torej dovolj samozavesti, dobro poslušanje, smisel za humor (z dobro mero kajpak) in zmožnost odgovarjanja vsaj v enem stavku. Izogibaj se odg. kot so "ja", "ne" in "ne vem".
Sicer pa te lahko presenečajo in provocirajo: od tega kam se hočeš usesti do tega kako bi ti kao "rešil" podjetje. Skratka mera vizije, domišljije in poguma pomaga, ne nasedaj pa na vsako provokacijo. Enotavno ne odgovarjaj na vprašanja za kaetra misliš da ne pašejo v kontekst in jim daj to tudi jasno vedeti.
Če se presravajo s tem koliko da je kandidatov itd. lahko tudi ti rečeš, da imaš več dobrih ponudb in te torej zanima, do kdaj bo izbirni postopek končan, ker prav v nedogled jih ne misliš čakati. Pač odvisno, kaj si končal in koliko si zanimiv. Vsak si kaj takega verjetno res ne more privoščiti, vseeno pa igraj na več kart hkrati in izberi najboljšo. Dokler ne podpišeš nisi nikomur nič dolžan kljub obljubam. Pa srečno.
Default avatar
Pozdravljen!

Tudi sama sem pred kratkim diplomirala iz smeri, za katero se vecina ljudi sploh ne ve, da kaj takega ze obstaja. Tako sem tudi sama na slepo posiljala prosnje in prisla tako do dveh razgovorov. Najpomembneje se mi zdi (poleg ze navedenih priporočil) je, da odgovarjaj na zastavljena vprašanja diplomatsko. Mene so npr. vprašali ali sem bolj za delo z racunalnikom ali za delo z ljudmi. Sem odgovorila, da mi bolj ustreza delo z racunalnikom (ker na fakulteti nismo imeli priloznosti delati z ljudmi, zato si tega tudi nisem mogla predstavljati), nato mi je pa gospa odgovorila, da iscejo nekoga, ki raje dela z ljudmi. Zdaj sem zaposlena in bolj kot premisljujem, raje bi delala z ljudmi, čeprav moram reci, da imam super sluzbo, pa se prva je...

Veliko srece!

Lep pozdrav,

BZ
Default avatar
Pozdravljeni!
Vsem skupaj se najlepše zahvaljujem za nasvete. Sedaj pospešeno iščem naokoli kakšne vrste vpršanj lahko dobim, si poskušam nanje odgovoriti in se velikokrat sam pri sebi zgrozim kaj odgovoriti. Se malo več podatkov o podjetju moram dobiti naokoli. Upam, da se bom do torka ko je dan D kar najbolje pripravil. Moram pa priznati, da me je pošteno strah, saj je to res prvi razgovor, poleg tega pa gre še za nerazpisano mesto, tako da sploh ne vem, za kakšno delovno mesto me rangirajo. Upam, da bo šlo! Se vam pa oglasim in vam sporočim kako je bilo.
Še enkrat se vsem najlepše zahvaljujem in vam želim prijetne praznike.
Pozdravček od Petra
Default avatar
Vpiši na nov forum

mogoče se kaj najde zate

primož

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic