Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Pomoč za prijateljico

Default avatar
Vprašanje:
imam prijateljico, ki ima grozne probleme s telesno težo, me zanima, če obstaja v sloveniji kakšen brezplačen program hujšanja pod kontrolo? Ali je vse samoplačniško?Ona pravi, da sama ne more shujšati, v primeru pa, da poišče pomoč, jo pa to zelo udari po žepu. Trennutno pa si tega ne more privoščiti.

Prosim vas za pomoč, če kdo karkoli kaj ve ali ima kake informacije o kaki skupini? Lokacija MB. Tudi CE še pride v poštev.
Hvala Vam,
Amadeja
Default avatar
Kaj pa hujšanje pod zdravniško kontrolo - se je že oglasila pri svojem splošnem zdravniku?
Lp, Ali
Default avatar
Ja, pa ji je samo rekel, kako naj se prehranjuje, pa basta. Niti ni bil toliko, da bi ji zmeril pritisk, da bi jo stehtal, dal pregledati kri za holestorol, itd. Potem ga je prosila, če bi lahko hodila vsaj na 14 dni na kontrole, pa ji je rekel, da enkrat na mesec bi bilo ravno prav. Ona pa potrebuje kontrolo vsaj enkrat na teden, drugače ji ne bo uspelo.


Amadeja
Default avatar
jaz pa imam prijateljico, ki zelo hujša ob dieti ( kje jo je dobila ne vem- je pa v desetih dneh shujšala za 6 kg), - vsebuje pa dneve različne hrane: npr- proteinski dan, beljakovinski dan,vitaminski dan..itd- Pa naj še povem, da je pred leti skujšala za kar 30 kg, pa se ji je nekje teža ustavila pri 90 kg....na razne načine je poskušala še hujšat- pa ji je uspelo šele ob tej dieti- zanimivo je tudi, da je dan, ko si laho privošči tudi tortico.....če te zanima- pusti e-mail...pozdrav
Default avatar
Ustanovljeno je društvo za pomoč na poti do vitkosti, ki bo v roku enega meseca začelo delovati tudi na področju Maribora in Celja. Društvo bo s časoma delovalo po vseh večjih krajih v Sloveniji.

Društvo deluje na principu pomoči pri hujšanju. Enotedenski sestanki ( v času hujšanja je udeležba obvezna vsak teden, v času vzdrževanja telesne teže pa po želji, vendar obvezno vsaj enkrat mesečno ) so namenjeni motivaciji pri hujšanju, kontrole pri hujšanju s tehtanjem, spoznavanju pravilne prehrane, hujšanje ne temelji na nekih dietah, ampak na pravilni prehrani, itd. Učimo se, zakaj je neka prehrana pomebna za telo in zakaj nekaterih ne potrebujemo, oz. jih lahko nadomestimo z bolj zdravo hrano.
Učimo, zakaj je pomembno gibanje za življenje, itd.
Pogoj za včlanitev v društvo je 100% odločenost in pripravljenost na spremembe prehranjevanja v svojem življenju, in pa, da ima stranka vsaj 10 kilogramov preveč, pred pričetko hujšanja je potreben nujni pregled pri osebnem zdravniku, kjer se opravi kontrola holestorola v krvi, krvnega tlaka, sladkorja v krvi, ....

Namen društva je tudi skupno druženje z sebi enakimi, samopodpora, v društvo prihajajo tudi ljudje s strokovnih področij medicine, fitnessa, psihologije, tako da je pomoč zagotovoljena z vseh strani.

Enoletna članarina znaša 7.000, sit, v ceno je vključena vsa kontrola pri hujšanju,
vse publikacije ki so dobijo v društvu, udeležba na strokovnih seminarjih, pomoč trenerja za fitness. Cena se lahko plača v dveh mesečnih oborokih.
Vsi, ki smo kdajkoli imeli opravka
Za već informacij pusti e-mail, pa se ti javim in kaj več sporočim.

LP,
Predsednica društva za pomoč na poti do vitkosti.
Default avatar
Če pri tvoji prijateljici ne gre za motnjo hranjenja, potem je najboljša dieta tista, ki se zgodi v njeni glavi. Ko bo sama trdno odločena, da je potrebno shujšati, potem bo to tudi storila.
Najboljša dijeta pa se začne takole:
najprej naj ugotovi, koliko kalorij sploh poje, naj si vse stehta in preračanu,
potem naj od vse te količine izloči tisto hrano, ki jo v resnici potrebuje:vitamine, minerale, beljakovine, tu ji naj bodo v pomoč diete, ki jih je kar nekaj,
in nazadnje naj ugotovi, če bo lahko shajala s takšno količino hrane.
Če ji bo denimo 1200 ali 15oo kalorij premalo, naj malo pobrska po hrani in izbere tisto, ki je najmanj kalorična. Če ji paše čokolada, naj si jo privošči, vendar v manjših količinah.
Najbolj učinkovita je tista dieta, ki se ji reča "la manj žri", kar jaz razumem tako, da si na krožnik daš manj hrane kot ponavadi, da poješ 5 dag čokolade, namesto 10 dag, da poješ 80% testenin namesto 100%, in vso zadevo postopno zmanjšuješ.
Zraven pa popiješ vsaj 1,5 l tekočine. In če grenak čaj ne gre "dol", si ga osladkaj, vendar manj kot to delaš sedaj.
Pri učinkoviti dieti se mi naglica nikakor ne zdi v redu. In seveda, malo več gibanja, kot ponavadi pri dieti tudi prav pride. Potem pa se vsaj meni zdi pomembna redna prebava. To za mene pomeni vsak dan odvajati.
Ker ima tudi moja hči probleme z težo, ti lahko povem, da dokler ni sama prišla do spoznanja, da je potrebno shujšati, tudi ni. Uspeli smo samo zadrževati naraščanje teže. Ko pa se je diete lotila na zgoraj omenjeni način, si vsak dan izračunavala kalorije in sama ugotovila, koliko poje, čemu se lahko odpove, in tisto stvar je samo občasno, so šle kile počasi, počasi a vztrajno dol.
Torej je treba zgolj spremeniti kvaliteto in količino hrane.
Predvsem pa si nikoli zadati nerealnih ciljev, denimo do takrat in takrat moram shujšati toliko in toliko.
Seveda si ji tudi ti lahko v oporo, predvsem pa je vse odvisno od nje same.
Zdravnika pa potrebuješ pri hitrih dietah, ko svojo težo v mesecu dni drastično zmanjšaš.

lp
Default avatar
ppzdravljena,

jaz se tudi zelo zanimam za društvo in bi bila zelo hvaležna če bi me obvestila kdaj in kje bodo srečanja v Ljubljani. moj mail- [email protected]

najlepša hvala
Default avatar
Prosim, če lahko dobim kaj več informacij na mail.

LP, in hvala.
Default avatar
Andreja, lahko še meni pošlješ prosim? E-mail je v naslovu.

Hvala!!
Default avatar
Obstaja tako društvo tudi kje na Gorenjskem?
Default avatar
Draga Diana,
društvo deluje za enkrat SAMO na Gorenjskem,
v roku 14-dni bo začelo tudi v Ljubljani,
in tako naprej. Za več informacij se javite na e-mail.

Predsednica Društva za pomoč na poti do vitkosti
Default avatar
Ah še ena, ki se prepričuje, da se ne da hujšat sam!
Sam sem imel blazne probleme s težo. Pri cca 188 cm sem imel skoraj 150 kg. Probal tudi raznorazne shujševalne in tako naprej. Prav tako sem bil mnenja da se ne da in pika! Vedno je šlo dol prvih 8 kg pol pa nič več, ali pa celo nazaj gor. Vse to je bilo dokler v glavi ni naredilo klik. In to dobesedno.
Kaj je povzročil ta klik pri meni? Praktično čez noč sem črtal raznorazne čokolade, vidne sladkorje in prekomastno hrano (recimo slanino itd).Sledil je tudi posvet pri osebnem zdravniku. Ta mi je predpisal tablete Xenikal, ki mislim da nekako preprečujejo maščobi 'pot v telo'. Nekako jo zavre že v prebavnem traktu, tako da se velik del maščob izloči (zelo dobro vidno pri veliki potrebi). Jemal sem ga približno tri mesece, potem pa količino vnešene maščobe znižal praktično na optimum oz. minimum, tako a sem ga potem prenehal jemat.
Kar je pri hujšanju še potrebno spremenit, je tisto kar je pisala ena izmed predhodnic. Potrebna je predvsem sprememba načina življenja in razmišljanja. Več gibanja in pravilno prehranjevanje pa sta nedvomno dva izmed najbolj učinkovitih stvari.
No naj povem, da sedaj po dobrem letu in pol hujšanja, pri svoji višini tehtam 106 kg, cilj pa je do poletja priti nekje do 90. Zadeva vsekakor ni lahka, je pa mogoča, tako da vsako jamranje tukaj iz lastnih izkušenj odpade.
Vse kar je potrebno za začetek je približno računanje kaloričnih vrednosti. Če le teh nimaš, povej, pa ti jih pošljem na mail, kjer je opisano še kaj drugega. Če te zanimajo še kakšne druge stvari, me prav tako lahko kontaktiraš.
Svetuj prijateljici naj se v roke vzame čim prej, saj se splača.
Default avatar
Bikec, tole ja pa za čestitat. Izgubiti več kot 40 kg se meni zdi čisto neverjetno. Od kje volja? Jaz imam dol za spraviti 10 kg, pa je ne najdem. Bravo še enkrat! Prepričana sem, da ti bo uspelo! Sicer pa - ali te sploh še kdo spozna na cesti?
Default avatar
cestitam
mi lahko pošlješ računanje kaloričnih vrednosti... po prenehanju s kajenjem se grozovito redim
hvala in lep dan
robi
[email protected]
Default avatar
Lahko seveda.
Mam pa eno poskenirano zadevo, tko da je 4mega velik file. Če si zainteresiran povej.
Default avatar
mene zanima prav vse o tem, tudi jaz sem ze miljonkrat poskusala z tem in onim. ne zdrzim nikjer.

prosim za nasvet
Default avatar
Prosim, pošlji še meni.
Default avatar
Pozdravljena!


Ali se prijateljica še drži diete? Kako napreduje?

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic