Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

ultrazvok kolkov

Default avatar

Simona

zadnjič smo bili na prvem pregledu dvomesečnika za ultrazvok kolkov. mi lahko kakšna bolje razloži izvide I b ter I a. zdravnica je rekla, da moramo ponoči še povijati, podnevi pa ne več. nismo pa sigurni kako nerazviti kolki so to. za pomoč se zahvaljujem.
Default avatar

j.t.

Našo malo smo morali do naslednjega pregleda povijati na "široko" podnevi in ponoči, nato le še ponoči. Na izvid se sicer ne spoznam, lahko pa sklepaš, da zadeva ni "resna", le kolki še niso čisto tako, kot bi morali biti.

lp
Default avatar

M

Kolikor se spomin, pomeni "I a" najboljso mozno oceno, "I b" pa le malo manj. Tako da mislim, da je vse v najlepsem redu.

Nam so pri treh mesecih pri oceni "I a" rekli, da bi se malo povijali siroko, tako preventivno, ker je nakaksen kot (kaj vem, kateri, en kot, ki ga je na UZ imerila zdravnica, pa ni hotela pojasniti, kaj in kako) malo manj kot optimalen. Kak teden smo se siroko povijali, potem pa ne vec.
Default avatar

Marjana

Na izvid se sicer ne spoznam, vendar če vse ok, potem povijaš do 6 mesecev samo ponoči.
Default avatar

RA

Tudi jaz se na izvid ne spoznam,lahko ti pa povem,da smo se mi povijali na široko kar sedem mesecev in to celi dan,na pregled pa smo šli kar trikrat.Sedaj je hčerka stara deset mesecev in nima večjih težav, saj že veselo koraka skoraj že sama.
Default avatar

KLAVDIJA

Mi smo imeli prvi UZ za kolke malo pred tremi meseci in je bil izvid 1 a,zdravnik mi je svetoval naj jo previjam do tretjega meseca na široko potem pa to ni več potrebno.Po tretjrm mesecu pa smo imeli kontrolo in je bilo vse o.k.
Default avatar

Saša**

Naša miška je imela kolke (oba) 1b in je ni bilo potrebno nikoli široko povijat (jaz pa sem jo vseeno ponoči povijala na široko do tretjega meseca)!
lp, Saša
Default avatar

D

Ali mogoče nekdo ve kaj pomeni izvid II A?
Default avatar

Simona Š.

Pri nas naredijo UZ kolkov že v porodnišnici (4.dan po rojstvu). Naša manekenka je imela popolnoma enak izvid kot vaš sinek in so nam rekli, da široko povijanje ni potrebno, da so ti izvidi v bistvu zelo dobri (besede pediatrinje v prvi posvetovalnici). Mi tako nismo nikoli široko povijali. Zato le brez skrbi.
Default avatar

Sandra

Naša pikica je imela ob rojstvu izvid kolkov: desni IA in levi II A . Povijali sav se na široko šest tednov, vendar je bil potem izvid ravno obraten (desni IIA, levi IA). Glede na hitrost meritve in "prijaznosti" zdravnice, ki je na izvid rekla samo široko povijanje do naslednje kontrole, ne glede na to, da se je sestra nad tem izvidom nekaj komentirala. Široko je nisem več povijala in tudi kolki so bili čez dva meseca OK. Toliko o širokem povijanju, ki je priporočan samo pri nas.
Default avatar

katja

Najin sinko je imel na prvem ultrazvoku (po rojsvu) oba kolka 1b, a so mi v porodnisnici rekli, da moram do prvega pregleda - 25.7. povijati na siroko (pampersko, dve plenicki in povijalka). Njegova pedijatrinja pa je rekla, da so kolki v redu, zato ga zdaj, ko je zelo vroce povijam samo v pampersko in eno plenicko.
Lp, Katja