Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

tramal

Default avatar

nn

zanima me če kdo ve kaj o tabletah tramal, zakaj se uporabljajo in kakšen je
njihov učinek v večjih količinah.
lp hvala
Default avatar

Jani

Tramal se uporablja predvsem proti bolečinam... revme, protini, skratka pri vseh izjemnih bolečinah. V večjih količinah so lahko zelo nevarne, ker delujejo na centralni živčni sistem. Pod vplivom teh zdravil je prepovedano tudi voziti avto...

Jani
Default avatar

Jana

No, moja zdravnica mi je rekla, da se jih lahko človek " navadi ", postane odvisen od njih. Sama sem jih dobila zaradi hujših bolečin, po operaciji prsta na roki. Pa jih nisem jemala, ker sem bila že po eni tabletki, tako zelo zaspana.
Ne vem no, odsvetujem vsako nepotrebno uporabo zdravil, res !

lp, Jana
Default avatar

Jani

Popolnoma se strinjam s tabo Jana.... Čim manj tablet... ampak, na vsake tolko pa brez tud ne gre :)

Jani
Default avatar

Jana

yap, Jani to je res ! Jaz svarim bolj pred morebitno " zlorabo " le-teh !


lp, Jana
Default avatar

..

......po domače je pol tu šnops..... kva dons dajo ... tuk čudna imena..... sigurno šnopc..... nč se ne sekiraš.... vozt me smeš....navadš se ga....
Default avatar

Jani

Ja... očitno, dve pikici... si se ga že navadu.... navadla... kaj pa vem kaj si.... :)
Default avatar

..

...... tri pikce je ona.............sm dve sm pa jz.......... pa nč se jezt....lepu prosim.... se le šalim......
Default avatar

Jani

hehehehehe, n'č ne jezimo :) n'č :) sej tud nisem mislu.. da bi te kej kregu :)))

Dve pikce... lep popoldne!

Jani
Default avatar

Doroteja

Spoštovana nn.

Za tramal ti bom pa tako povedala. Imam velike iskušnje z njimi oz. z tramalom. Zdravniki predpisujejo tramal samo pri hudih bolečinah. Ker sem jaz bila operirana na ramo, so mi najprej začeli devati tramal po operaciji. Bile so neznosne bolečine. Moja rama še ni dobra tako me boli, da ne morem nobenemu povedati kako to boli. Čaka me še ena večja operacija isto ponovno rama. Ker iz dneva v dan je slabše, mi je napisal recept tramal. Imam tabletke, kapsule in kapljice tramal. Zdravnik mi non stop samo piše ta zdravila. Tako, da se jaz bojim, da sem že odvisna od tramala. Resnično. Saj je zdravnik mi tudi povedal, da z tramalom se lahko zasvojiš tako, kot so ti že napisali Jana in Jani..... Ampak brez tramala nebi spala niti ene noči popolnoma nič. Saj je ortoped povedal, da druge rešitve ni kot tramal, da pijem. Vedno mi napiše tramal v kapljicah, ker mi bolj odgovarjajo in bolj pomagajo. Napiše mi po dve škatlici ampak one velike od 96ml. Včasih jih več popijem kot bi smela ampak, če me boli ne morem si pomagati. Saj veš, če te boli, da bi človek pojedel d... samo, da te minejo bolečine. Upam, da sem ti dovolj napisala o tramalu. Sedaj pa ti, če ni skrivnost, zaradi kakšnih bolečin ti je zdravnik predpisal tramal.
Želim ti vso srečo

lp, Doroteja
Default avatar

Jana

Si ti še tuki, Jani ???
Default avatar

Jani

Ne "še"... ampak spet :))) sam ne za dolgo :) še eno urco :)
Default avatar

biba

Enkrat me je prav pošteno zvilo v hrbtu in ko ni nič pomagalo je pomagal Tramal,vendar je tako močan da sem bila stalno kot pod vplivom kakšne droge.
kolikor sem prebrala v navodilih pa če se prav spomnim je tudi za maligna obolenja ,skratka zelo močan,da in res se ne sme voziti ko ga jemlješ.
Default avatar

rdečelasa

No, jaz imam pa knjigo Družinska enciklopedija zdravil in o Tramalu na strani 397 piše naslednje:
Opis: Je novejši sintetični analgetik za odpravljanje močnih in srednjemočnih akutnih in kroničnih bolečin, ki so posledica poškodb, operacij, infarkta, nevralgij, raka. Ne povzroča navajenosti in ne vodi v odvisnot. Ima ugodno razmerje med učinkovitostjo in stranskimi učinki in ne deluje na dihala.
Na kratko: je narkotični analegitk, nevranost predoziranja je srednja, nevarnost odvistnosti je majhna, recept je potreben.
Začetek delovanja: 30 minut, trajanje delovanja do 5 ur, prehranski nasvet: ni posebnih zahtev, izpuščeni odmerek: praviloma ne prihaja v poštev, ker zdravilo uporabljamo po potrebi. Pri prekoračenju odmerka vedno nemudoma poiščite zdravniški nasvet.
Po 60 letu obstaja večja nevarnost stranskih učinkov, zato je potreben manjši odmerek. Šofiranje in nevarno delo: ne opravljajte takšnih dejavnosti, ker tramal spremeni reakcijske zmogljivosti. Izogibajte se alkoholnim pijačam, ker povečajo pomirjevalni in uspavalni učinek.
Možni stranski učinki: znojenje, vrtoglavica, slabost, bruhanje, suha usta in utrujenost. Redko pa vpliva tudi na srce in ožilje (npr. palpitacije, znižanje krvnega tlaka, kardiovaskularni kolaps). V posameznih primerih so opazili napade krčev.
Navodil za uporabo pa ne bi prepisovala.

LP
Default avatar

M

Ob operaciji sprednje križne vezi&presaditvi hrustanca v kolenu mi je nekaj dni dobesedno pomenil preživetje. Prav vesel sem bil sestre, ki mi je (v kateter,ki je šel neposredno v hrbtenico) spustila eno dozo in bolečine so prenehale kot bi mignil... Si mi je pa po njem rahlo vrtelo, ko sem začel hoditi z berglami. Vsekakor ga ne priporočam za daljši čas. Sam sem dobilval tudi Marc(k)ain, ki je nekaj podobnega...
Default avatar

Doroteja

Rdečelasa

Prav hvala ti, ko si tako lepo razložila o tramau. Malo si me potolažila, ker jaz vsak dan moram ga jemati. Ohhhh hvala bogu, če ni možnosti, da te zasvoji tramal, tega me je bilo poštenio strah..........
Še enkrat hvala ti

Lep pozdrav Doroteja
Default avatar

Lena

Tudi sama sem ga dobila in sicer zaradi težav s hrbtenico in sklepi. Pa sem žal imela grde stranske učinke. Vrtelo se mi je tako močno, da nisem mogla vstati in mi je bilo v bistvu cel dan zelo slabo. Zato sem ga prenehala jemati.

Je pa zelo zanimiv za narkomane in kolikor vem, ga nekateri dobro prodajajo.

Lep dan.
Default avatar

Doroteja

Lena kaj ne morem verjeti, da tramal se prodaja narkomanim. Kako to? Kaj jim pomeni tramal? Resnično me to zanima.
Nikoli nisem kaj takšnega pomislila, da tramal tako prodajajo....
Verjetno komu zdravnik napiše recept po ne vem koliko škatlic in evo ti ga na. Resnično zgodilo se mi je večkrat, ko pridem v lekarno tramala ni, ga dobijejo........ Oho sedaj pa vem kaj delajo samo nemogoče. Mene je tako strah tega tramala, da je obup. Bojim se, da se bom navadila na njega in kaj bom potem. Ne morem si pomagati, ker resnično pri meni so zelo hude bolečine, da včasih še tramal ne pomaga. Potem me pa sprejmejo v bolnišnico in mi dajo kapalno ali injekcijo DONALTIN.
Ne vem, če kdo kaj ve o tej injekciji, samo zdravnik pravi, da ne smem vstati 24 ur po tej injekciji. OBUP!!!

lp, Doroteja
Default avatar

Lena

Pozdravljena Doroteja.

Ja, Tramal nekateri preprodajajo. To sem izvedela na TV, ko so v poročilih poročali o streljanju, se ne spomnim več kje, razlog pa je bil, da je nek osebek drugemu prodajal Tramal po previsoki ceni in so se kar šli kavbojce in indijance. Tramal pa je vzel svojemu dedku.
Da od Tramala ne postaneš odvisen ne verjamem, saj vsebuje opiate, in ko sem ga uporabila proti bolečinam, sem bila tudi sama močno omotična. Kakšna bi le bila, če bi jih vzela več.
Sicer pa, če se ravnaš po zdravnikovih navodilih je verjetno vse o.k.

Lep dan še naprej.
Default avatar

anna

Tramal je v bistvu oblika morfija, zato je močan analgetik, vendar lahko po daljšem jemanju zasvoji. To je tudi razlog zakaj je pri narkomanih tako zelo iskan.
Največkrat se ga daje rakavim bolnikom, ki v končni fazi umrejo zasvojeni!!!
Kar pa se tiče pooperativnih bolečin je bolje zahtevati karkoli drugega, ker ima tramal veliko stranskih učinkov, posebej za ljudi "lažjih želodcev".

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic